Formula 1 Styrian GP Yarış Sonu

Max Verstappen Winner

Sezonun sekizinci yarışı Formula 1 Styrian GP tamamlandı. Avusturya’da Red Bull Ring pistinde, Red Bull’un evinde gerçekleşen yarış, beklenildiği kadar yüksek heyecana sahne olmadı. Bu pistteki önceki yarışlara kıyasla görece daha sakin geçen yarışın galibi Max Verstappen oldu. Hafta sonu boyunca üstün bir performans sergileyen Hollandalı, yarışta da bu performansını sürdürdü ve üst üste ikinci, sezonun dördüncü galibiyetini elde etti. Bu galibiyetle birlikte Red Bull’da sekizinci yarıştaki beşinci galibiyetini kendi evinde aldı. Yarış sonunda yaptığı pit ile en hızlı tur puanını Perez’e kaptırmayan Hamilton ikinci oldu. İngiliz pilot bir kez daha rakibinin farkı açmasına engel olamadı. Mercedes’in diğer pilotu Valtteri Bottas ise Perez’e geçilme riski ile geldiği yarış sonunda, bitiş çizgisini üçüncü sırada gördü ve Mercedes’i podyuma taşımış oldu.

Yarış boyunca hem ön gruptan hem de arka gruptan kopmuş şekilde, yalnız başına giden Norris, beşinci sırayı aldı. Geçtiğimiz hafta yaşadığı ciddi lastik problemi sebebiyle puan alamayan Ferrariler ise yarışı altı ve yedinci sırada tamamladı. Sainz ve özellikle yarış başında en geri düşen Leclerc’in, güçlü performansları oldukça etkileyiciydi. Ferrarilerden sonraki isimler ise sırasıyla Stroll, Alonso ve Tsunoda oldu. Üç pilot da takımları için puan getiren tek isim oldular.

Şampiyonada Son Durum

Max Lewis

Sürücüler klasmanında çok önemli bir değişim yaşanmadı. Hatta çoğu pilotun klasmanda bulundukları sıralara çok yakın sıralarda bitirdiğini söyleyebiliriz. Verstappen ve Hamilton farkı 6 puan kadar açılıp 18’e çıkarken, Hamilton bu sezon üçüncü kez en hızlı tur puanını hanesine yazdırdı. Bu kadar çekişmeli geçen mücadelenin sonunda en hızlı turdan alınan puanların şampiyonayı nasıl etkileyeceği merak konusu. Perez ise dördüncü olarak Bottas’ın arkasında kalmış olsa da şampiyonada arkasında bulunan Norris’le olan puan farkını 10’a yükseltti. Meksikalı pilot Hamilton’un ise 42 puan arkasında zirve yarışından kopmuş gibi gözüküyor. Bottas aldığı 15 puanla beşinci sıradaki yerini korurken, Fin pilotu sırasıyla Leclerc 58, Sainz 50 puanla takip ediyor. Ferrari pilotlarının altında ise Gasly, Ricciardo ve Vettel arasında bir sekizincilik mücadelesi söz konusu.Formula 1 Styrian GP

Takımlar klasmanında Red Bull fazla hissettirmeden de olsa farkı 40 puana yükseltmiş durumda. Geçtiğimiz yıllara göre ikinci pilotundan da ciddi puan katkısı alan Avusturyalı takım, puanını 252’ye yükseltti. Onları son 7 yılın şampiyonu Mercedes 212 puanla takip ediyor. Şampiyonanın devamında bu rekabet için ana belirleyici Bottas ve Perez mücadelesi olacak gibi duruyor. Bu iki takımın arkasında ise McLaren 120 puanla; korkunç geçen Fransa GP sonrası buradan 14 puan çıkaran Ferrari bulunuyor. Bu iki takım da sezon sonuna kadar üçüncülük için çekişecek gibi gözüküyor. Ancak McLaren’ın 12 puanlık avantajını sürdürebilmesi için Ricciardo’nun takımına puan anlamında daha çok destek olması şart gibi. Beşincilik savaşı ise alışık olduğumuz şekilde AlphaTauri ve Aston Martin arasında 2 puan farkla devam ediyor. Bu ikiliyi 31 puanla Alpine, 2 puanla Alfa Romeo takip ediyor. Williams ve Haas’ın ise henüz puanı yok.

Formula 1 Dünya Şampiyonası Sürücüler Klasmanı:
Formula 1 Dünya Şampiyonası Takımlar Klasmanı:

Yarış Özeti ve Önemli Anlar

Yarış, tüm hafta sonu olduğu gibi önceki gün yapılan yağış tahminine ters şekilde, 26 derecelik sıcaklıkta, kuru zeminde başladı. Böylece birçok Formula 1 severin heyecanla beklediği ıslak zeminde yarış, takvimin diğer pistlerine kalmış oldu. Yarışın startında birkaç olay dışında çok ciddi aksiyonlar yaşanmadı. Pole pozisyonundan başlayan Max Verstappen, oldukça iyi bir startla iç çizgiyi kapatarak pozisyonunu korudu. İlk virajda dışarıya taşan bazı isimler oldu. Norris, Perez’e yol vermezken, Leclerc’in dışarı taşan isimlerden biri olduğunu gördük. Bu dışarı taşma sonrasında hem Leclerc hem Gasly’nin başına bela oldu. 3.viraja kadar olan düzlükte yedinci sıradan başladığı konumu kaybetmek istemeyen Leclerc, yerini korumaya çalışırken Gasly’nin sol arka lastiğine temas etti. Bu temas Leclerc için bir ön kanada, Gasly için de bir lastiğe mâl oldu. Sol arka lastiği patlayan Gasly 3.virajda Giovinazzi’ye temas ederek, İtalyan pilotun spin atmasına neden oldu.

Bu olaylar yaşanırken 3.virajda Norris’in dışından atak yapan Perez rakibini geçti. Ancak daha iyi bir çekiş yakalayan Norris düzlükte pozisyonunu geri aldı. Yaşanan olaylar sonrası ön kanadı kırılan Leclerc pite girip onu değiştirirken sert hamur takarak piste geri döndü. Gasly ise patlak lastikle attığı turlar sonrası sol arka süspansiyonunun kırılması sebebiyle yarış dışı kaldı. Bu olaylar sırasında sağ arka lastiği patlayan Latifi de pite gelerek yeni lastikleri taktı.Formula 1 Styrian GP 3.Viraj olay

Perez Denedi Denedi Geçti

Yaşanan olaylar sonrasında Russell 3, Raikkonen 6, Ricciardo 5 sıra kazanırken; yarışın 5.turunda DRS açıldı. Öndeki ikiliden kopmak istemeyen Perez, Norris’i geçmek için ciddi uğraş sarfetti. Ancak DRS’ye rağmen düzlüklerde McLaren’a yanaşamayan Meksikalı, 10.turda çok geç bir frenajla kendini içeri attı. 3.virajda yaptığı bu atak sonucu Perez, Hamilton’un 10 saniye arkasında üçüncü sıraya yerleşti. Bir sonraki tur ise Bottas, aynı Mercedes motorunu kullandığı rakibini 3.viraj öncesi düzlükte çok rahat şekilde geride bıraktı. Bu geçişler öncesi startta ciddi sıra kazanan Ricciardo, elektronik fren sisteminde yaşanan arıza sebebiyle, yarışa başladığı 13.sıraya kadar geriledi.

DRS Treni Gidiyor, Takip Sürüyor

Perez, Norris’i geçtikten sonra öndeki ikili ile benzer tur zamanlarını yakalarken, yedinci sıradaki Alonso’dan, on üçüncü sıradaki Ricciardo’ya kadar olan kısımda herkes birbirini DRS mesafesinde takip etmeyi sürdürdü. Önü boş şekilde süren Verstappen en hızlı zaman turları ile Hamilton ile olan farkı yavaş yavaş arttırmaya başladı. Bu sırada sıfır set sert hamur takan Leclerc de önü boş şekilde turlayarak rakipleri ile arasındaki farkı kapamaya başladı.

Leclerc Yarışa Heyecan Katmaya Başladı

23.Turda önündeki Giovinazzi’yi yakalayan Leclerc, rakibini geride bıraktı. Leclerc için yarışın sonuna kadar sürecek olan geçiş serüveni başlamış oldu. Monakolu pilot bir sonraki tur ise 4.virajda Ocon’a mükemmel bir atak yaparak 14.sıraya yükseldi.

Russell Pitleri Başlattı

Kariyerinin belki de en iyi yarış başlangıcında olan Williams pilotu George Russell, 26.turda pite gelen ilk isim oldu. İngiliz pilot pite gelmeden önce yarışı sekizinci sırada götürüyordu. Ancak bu pit öncesi Russell’a giden potansiyel bir dayanıklılık sorunu ihtimaline karşı pitte araca bir basınç takviyesi yapıldı. Bu takviye sebebiyle genç pilotun müthiş giden yarışı 18 saniyelik pit ile bir anlamda hiç olmuş oldu. Keza 4 tur sonra basınç sorunu sebebiyle pite gelen Russell, 39.turda yarışı bırakmak mecburiyetinde kaldı.

Russell’ın pitleri başlatmasının ardından, 27 turdur yumuşak lastiklerle giden Perez pite giren diğer isim oldu. Meksikalının Red Bull’dan beklenmeyecek kadar yavaş 4.8 saniyelik piti, yarışın dönüm noktalarından biriydi. Sonrasındaki turlarda ise Tsunoda, Bottas, Alonso ve Vettel’in pite geldiğini gördük. Bottas iyi bir pit stopla yarışa Perez’in önünde üçüncü sırada döndü.Formula 1 Styrian GP Bottas Geçiş

29.turda Hamilton, 30.turda Verstappen pite geldi. 32.turda pite gelen Norris sonrası; orta sırada pite gelmeyen Sainz, Raikkonen, Ricciardo, Ocon ve yarışın ilk turu sonunda pite gelen Leclerc kaldı. Pite gelip yeni lastik alan herkesin sert hamura geçtiğini gördük.

Hızlı Turlar El Değiştiriyor

30.turda Bottas en hızlı turu atarken, bu dereceyi 32’de Verstappen Fin pilottan, 34.turda Hamilton Hollandalı’dan aldı. Hamilton bu turu ile Verstappen’den 0.6 saniye zaman aldı. Takım ise Hamilton’a rakibini yakalaması direktifi verdi. Ancak yarışın devamında Hamilton bunu, birkaç tur dışında, çok başaramadı.

Orta Sıradakiler De Pitte

Geçen 5 tur sonrası Raikkonen pite gelerek, orta hamuru taktı. Eski dünya şampiyonu yarışa sert hamurla başladığı için bu tercihte bulundu. Arkasından Leclerc pite gelerek orta hamuru takarken, Sainz ve Ricciardo 42.turda sert hamura geçiş yapan son isimler oldu.

Ferrari’ler Tırmanışa Geçti

Pit çıkışında 7.sırada Stroll’ün arkasında olan Sainz, yarışın 45.turunda rakibini 4.viraj öncesi düzlükte geçmeyi başardı. Leclerc ise Raikkonen’i geçtikten sonra 46.turda Giovinazzi’yi de geçip 11.sıraya yükseldi. Bu geçişin 4 tur sonrasında Leclerc, bu kez eski takım arkadaşı Vettel’i geride bıraktı ve puan barajına girdi. Ferrari’nin potansiyel dünya şampiyonu geçişleri 55.turda Tsunoda, 56.turda Alonso ve 60.turda Stroll ile devam etti. Böylece Ferrari 6 ve 7.sırayı kapmış oldu. Leclerc ise zorlu geçen yarışın sonlarına doğru, başladığı yedinci sıraya geri dönmüş oldu.

Perez, Bottas’ı Avlamaya Geliyor

Benzer kullanımdaki, sert hamurlarla bir sonuç elde edemeyeceğini düşünen Red Bull, Bottas’ı avlamak için 55.turda Perez’i pite çağırdı. Meksikalı pilot, sıfır set  orta hamur lastiklerle Bottas’ın 21 saniye arkasında yarışa geri döndü. Bu strateji Verstappen’in Hamilton’u avladığı strateji ile benzerdi. Ancak geriye 16 tur kalmış olması işleri biraz daha zorlaştırıyordu. Perez, rakibinden tur başına 2,5 saniye alarak farkı kapamaya başladı. Meksikalı pilot 57 ve 58.turlarda en hızlı tur zamanlarını da elde etti. Ancak araya tur bindirilecek yaklaşık 10 aracın girmesi Perez için işleri biraz zorlaştırdı. Farkı kapatmakta zorlanan Perez son tura girilirken 1.2 saniye gerideydi.Perez ikinci pit

Hamilton’dan Son Puan Hamlesi

Perez, Bottas’ı kovalarken en hızlı zaman turunu yakalayınca Mercedes, bu puanı kaybetmemek için Hamilton’u içeri aldı. 70.turda pite gelip kırmızı logolu yumuşak hamurları takan Hamilton, yarışın son turunda en hızlı zamanı yakalayarak; son puanı kendi ve Mercedes hanesine yazdırdı. Perez ise bitiş çizgisinden geçtiğinde Bottas ile arasında yaklaşık yarım saniye kalmıştı. Red Bull’un belki bir tur daha erken hamle yapması Perez’e podyumu getirebilirdi. Ancak yerini koruyan Bottas podyuma çıkan son isim oldu.

Yarış boyunca çok üstün bir performans ortaya koyan Verstappen, arkasına bile bakmadığı Formula 1 Styrian GP ‘de ilk sırayı aldı. Hollandalıyı, şampiyonluk rakibi Hamilton takip ederken; Bottas, Perez’den Fransa’nın intikamını almış oldu.

F1 Styrian GP 2021 Yarış Sonucu:Formula 1 Styrian GP Günün Sonucu

Formula 1 Styrian GP Kazananlar ve Kaybedenler

Pilotlar

Formula 1 Styrian GP Charles Leclerc Günün Sürücüsü

Yarışın kazanaları arasına Verstappen’i yazmamak olmaz. Ancak şampiyona liderinden önce bir isim var ki, tüm yarış boyunca bizlere keyifli anlar yaşatan, yarışın başında en gerilere düşmesine rağmen pes etmeyen ve sonunda yedinci sıraya kapan Charles Leclerc. Monakolu pilot bu yarışın başında çok önemli puanlar kaybetme ihtimali ile karşı karşıya da olsa, bir şekilde bunun üstesinden geldi ve yedinci sırayı aldı. Günün sürücüsü de seçilen Leclerc, puan anlamında günün en büyük kazananı olmasa da performans olarak günün en iyisiydi. Leclerc’in arkasına tabii ki çocukluktan beri rakibi olan ve Styrian GP galibi Verstappen’i yazmak gerekir. Hollandalı pilot eline zirveye oynayabilecek bir araç verildiğinde ne kadar başarılı olabileceğini bir kez daha gösterdi. Baskı altında ezilmeyen ve elleri hiç titremeyen Verstappen, gerçek bir şampiyon karakteri ortaya koyuyor.

Bir diğer kazanan ise şüphesiz Carlos Sainz. İspanyol pilot aynı takım arkadaşı gibi önemli geçişler yaparak, 12.sırada başladığı yarışı 6.sırada tamamladı ve hanesine önemli puanlar yazdırdı. Ayrıca Norris de puan anlamında olmasa da performans olarak günün kazananlarındandı. İngiliz pilot, gerçek rakiplerinin kim olduğunu bilerek; ön gruba araç farkı sebebiyle fazla yanaşamasa da arkasına bile bakmadan, sessiz ama güçlü bir yarış çıkardı.

Russell Pit

Günün kaybedeni ise şüphesiz George Russell. Genç İngiliz defalarca ilk puan almaya yaklaştığı ve kaçırdığı Williams arabası ile bir kez daha puan almayı başaramadı. Ancak bu kez oldukça kuvvetli bir performansa sahip olan ve önünde yaşanan kazalardan bağımsız puan barajının içinde olan genç pilotun, bir dayanıklılık sorunu nedeniyle yarışa devam edememesi kalpleri kırdı. F1 severleri üzen diğer isim ise Pierre Gasly oldu. Sene boyunca kuvvetli performanslar gösteren Gasly, bu kez yarışa ilk turdan veda etti.

Bu iki ismin yanına konulabilecek diğer isimler ise varlık gösteremeyen Daniel Ricciardo, Esteban Ocon ve yarışın sonunda performansı düşen Sebastian Vettel. Ayrıca Valtteri Bottas da podyuma çıkmasına rağmen, gelecek seneki koltuk için çok da kuvvetli bir performans sergileyemedi.

Takımlar

Ferrari

Formula 1 Styrian GP ‘de takımlar bazında net bir kazanan söylemek zor. Rekabet içinde bulunan birçok takım benzer puanlar aldı. Red Bull hanesine 37 puan yazdırırken, Mercedes 34 puan yazdırdı. 3 puanlık bir fark çok ciddi bir kazanç olmasa da, belki bir yarış daha eksildiğini hesaba katarsak Red Bull için haneye yazılan küçük bir artı daha oldu. Ferrari de McLaren’la 4 puanlık bir fark kapattı. Ancak bu durum da puansal anlamda çok ciddi bir önemde değil. Sadece geçtiğim hafta sonrası, lastik kullanımı ve gelecek yarışlarıyla alakalı büyük şüphe olan Ferrari’nin, 1 haftadaki toparlanışı önemli bir artı kabul edilebilir.

Açıkçası bu hafta için bir kaybeden belirlemek oldukça zor. Yarış sonunda toplam 7 farklı takım puan barajının içerisinde yer aldı. Ferrari, Mercedes ve Red Bull dışındaki takımların, puan alamayan sürücüleri ile kayıplar yaşadığını söyleyebiliriz. Puan barajının ucunda kalan Alfa Romeo taraftarları için buruk bir hafta sonu oldu. Williams için ise belki de 2 yıl aradan sonra gelebilecek puanın, araç arızası nedeniyle kaçması kalpleri kırdı.

Formula 1 DRS Teknolojisi Nedir?

 

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here