Ford Neden F1’de Yok ?

0
3380

Amerikan sanayisinin ve otomobil dünyasının öncülerinden Ford eski Formula 1 başarılarına rağmen neden tekrardan yer almadıkları merak konusu. Hatta yeni nesilden birçok kişi Ford’un Formula 1 tarihini de bilmiyor olabilir. O sebeple Ford neden F1’de yok sorusunun cevabını veriyoruz.

Ford Neden F1’de Yok ?

Formula 1 izlemesi çok keyifli bir yarış sporu olsa da arkasından inanılmaz paraların döndüğü büyük bir sektör. Sponsorluklardan maliyetlerine kadar her dönen kalem aslında çok yüksek meblağlar. Motor sağlayıcısı olmak da takım olarak katılmak da günümüz dünyasında çok büyük şirketler için bile çok fazla maliyetli olabiliyor. Hatta bildiğiniz üzere Honda 2020 yılı sonu itibariyle motor tedarikçisi olarak yer aldığı Formula 1 yarışlarından çekileceğini açıklamıştı. Ve buradaki kaynağın farklı Ar-Ge kaynaklarına aktarılacağını söylemişlerdi. O sebeple Ford neden F1’de yok sorusunun cevabının temelinde mali sebepler yatıyor.

Ford neden F1'de

Ford F1 Takımı Var Mıydı ?

Ford hiçbir zaman Formula 1’de takım olarak yer almadı. Hep motor tedarikçisi olarak yer aldı. Ancak bu işte de gerçekten başarılı bir marka oldu. Özellikle 1960’lı yıllardan başlayarak 90’lara kadar çok ciddi bir dominasyon kazanan Ford motorları takımların aradıkları motor olmuştu. O yıllarda McLaren takımından Williams’a kadar birçok takım Ford motorları ile şampiyonluklar yaşadılar. Son Ford motoru şampiyonu ise efsane pilot Michael Schumacher olmuştu. 1994 sezonunda Benetton takımı ve Ford motoru ile beraber zafere uzanmıştı. Son yarış zaferini ise 2003 yılında Jordan takımı ile beraber gelmişti. Ve tüm zamanların şampiyon motor markaları listesinde 10 şampiyonluk ile üçüncü sırada yer alıyor Ford. Bu başarısına rağmen yine de geri dönmeyi tercih etmediler.

Ford neden F1'de

Yakın Gelecekte Durum

Ford yetkilileri zaman zaman Formula 1 hakkında sorulan Ford neden F1’de yok ? Geri gelecek mi ? gibi sorulara cevaplar verseler de genelde tatmin edici cevaplar olmuyor. 2018 yılında maliyetlerin düşmesi durumunda tekrardan pistlerde motorlarımızla olmayı düşünebiliriz açıklaması yapılmıştı. Ancak FIA’nın potansiyel motor üreticileri ile bir araya geldikleri ve kural değişikliklerini konuştukları toplantılara Ford katılmıyor. Volkswagen gibi farklı büyük firmaların katıldığı toplantılara katılmama sebebini ise Formula 1 şu an Ford’un gündeminde değil ve ilgimizi çekmiyor şeklinde yanıtlıyorlar.

 

İkinci El Araba İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here