MotoGP Styrian GP Sıralama Turları Sonuçları

MotoGP Styrian GP sıralama turları Avusturya’da, Red Bull Ring tamamlandı. Gün sabah saatlerinde gerçekleştirilen üçüncü antrenman seansı ile başladı. Ducati Fabrika Takımı pilotu Francesco Bagnaia seansın en hızlı ismi oldu. Sıralama turlarında Q2’ye kalan pilotların belirlendiği üçüncü antrenman turunda 10’a giremeyip dışarıda kalan önemli isimler oldu. Sezon sonu emekli olacağını açıklayan Valentino Rossi, Alex Rins, Miguel Oliviere gibi önemli isimler ilk 10’un dışında kalarak Q1 seansında yarışmak durumunda kaldı. Sıralama öncesi yapılan son antrenman turunun en hızlı ismi ise Fabio Quartararo oldu. Antrenman seanslarında kapışmaya başlayan Yamaha Fabrika Takımı pilotu, Fabio Quartararo ve Ducati Fabrika Takımı pilotu, Francesco Bagnaia arasında pole pozisyonu için de kıyasıya bir çekişme yaşadı. Ancak pole pozisyonunu alan isim bu ikiliye sıralamalarda dahil olan, Pramac Ducati pilotu Jorge Martin oldu. Bu pole, çaylak pilot Martin’in bu sezonki ikinci pole’ü oldu.Valentino Rossi

Q1 Seansı

Seans kuru zeminde başladı. Sezon sonunda emekliye ayrılacağını açıklayan Valentino Rossi’nin takım arkadaşlığını, Franco Morbidelli’nin Haziran ayında geçirdiği diz ameliyatı sonrası Eylül ayındaki Aragon GP’sine kadar olmaması sebebiyle, Cal Crutchlow üstlendi. Ayrıca Dani Pedrosa da KTM ile 2018’den sonra MotoGP’ye geri döndü. Pek çok isim seans başlar başlamaz piste çıktı. Pilotlar arka lastiklerinde yumuşak hamur tercih etti. Ön lastiklerde ise sert ve orta hamur olmak üzere farklı seçimler vardı.

Pilotlar Pistte:

İlk tur Suzuki pilotu Alex Rins’ten geldi. Ardından pek çok pilottan yavaş turlar gördük. Rins’e en çok yaklaşabilen isim 1 saniye gerideyken, 1:30’lu derecelerle turlayan isimler de oldu. Turlamaya devam eden Rins kendi derecesini, bitime 10 dakika kala, yaklaşık 0.4 saniye kadar geliştirdi. Devam eden turlarda, önce Aleix Espargaro, ardından Brad Binder ikinci sırayı aldı. Sonrasında ise Pol Espargaro, üçüncü sırayla kardeşini yerini etti. Bitime 9 dakika kala, seansın favorilerinden Miguel Oliveira 1:23.773’lük derecesiyle ilk sıraya yükseldi. Pilotlar pit alanına dönerken, tur zamanı elde etmeyen Lecuona dışındaki 12 isim, 0.840 saniye içerisinde sıralandı.

Bastianini Gereken Zamanı Elde Etti Ama

Q1 seansının ikinci bölümünde ilk derece Valentino Rossi’den geldi. İtalyan pilot, liderin 0.324 saniye ardında beşinci sırayı aldı. Ardından Oliveira, kendi derecesini 0.221 saniye geliştirdi. Bu sırada Enea Bastianini mükemmel bir turla ilk sırayı aldı. Ardından gelen Aleix Espargaro da ikinci sırayı alarak, Oliveira’yı ilk ikinin dışına itti. Ancak Bastianini’nin turu 9.virajda yeşil alana taştığı için silindi. Böylece Aleix Marquez ilk sıraya, Oliveira da ikinci sıraya yükselmiş oldu. Ardından bu ikiliyi geçebilecek herhangi bir derece gelmedi. Dani Pedrosa seanstaki dördüncü sırayı aldı. Lorenzo Savadori ise 8.viraj çıkışında kaza yaptı.

Bastianini’nin Silinen Turu:

Bu sonuçlarla birlikte Q1 seansına kalma hakkı kazanan iki isim Aleix Espargaro ve Miguel Oliveira oldu. Alex Rins ve Dani Pedrosa ise bu ikilinin arkasında kalarak yarışa 13 ve 14.sıradan başlama hakkını kazandılar. Sezon sonu emekli olacak Valentino Rossi ise ancak 17.sıradan başlama şansı yakaladı.

Q2 Seansı

İkinci seans da aynı hava koşullarında ve lastik seçimleriyle başladı. İki Yamaha pilotu Maverick Vinales ve Fabio Quartararo’yla birlikte, Francesco Bagnaia ve Miguel Oliveira piste yeşil bayrak sallanır sallanmaz çıkmadılar. Oliveira dışındaki üç isim biraz bekledikten sonra piste çıktı. Ancak Q1 seansına da katılan Oliveira dinlenmek için bir süre daha pitte kaldı.

Sıralama Heyecanı Başlıyor:

İlk Tur Geçen Sezonun Şampiyonundan

Q2 seansının ilk zaman turu, Suzuki pilotu Joan Mir’den geldi. 2020 Dünya Şampiyonunu, Jack Miller geçti. Ardından Aleix Espargaro üçüncü sırayı aldı. Piste daha geç çıkan üç isim turlarını tamamlarken; önce Vinales ilk sırayı aldı, ardından Bagnaia 0.057 farkla ikinci sıraya yerleşti. Quartararo ise Bagnaia’ya 0.643 saniye fark atarak, çıtayı (1:23.259) farklı bir yere koydu. Ardından gelen turlarda sırasıyla; Mir ikinci, Miller ikinci ve Jorge Martin ikinci sırayı elde etti. Ancak Martin’in turu 9.virajdaki pist limitleri nedeniyle silindi ve Martin üçüncü sıraya geriledi. Bu sırada yeni bir tur zamanı yakalayan Quartararo, kendi derecesini 1:23.075’e çekti.

Büyük Heyecana Marc Marquez Engeli

Quartararo Silinen Tur
Quartararo’nun pist limitleri gerekçesi ile silinen turundaki yeşil alana teması

Pilotlar ilk denemelerin ardından pite girdiler ve bitime 5 dakika kala Bagnaia herkesten önce piste çıktı. İtalyan pilot attığı turla (1:23.038) ilk sırayı aldı. Bagnaia turun ortalarındayken diğer isimler de piste çıkmaya başladı. O isimlerden Jorge Martin, 1:22.994’lük derecesiyle ilk sırayı aldı. Ardından turlayan isimlerden sırasıyla; Johann Zarco beşinci, Joan Mir beşinci, Marc Marquez yedinci sırayı aldılar. Devamında turunu tamamlayan, şampiyona lideri Quartararo, Martin’i 0.036 saniye farkla geçerek ilk sırayı aldı. Ancak Yamaha pilotunun turu 9.virajdaki pist limitlerinden dolayı silindi.

Jorge Martin’in Rekor Turu:

Yeni tura başlamak için zamanı varken bitiş çizgisinden geçen Quartararo’nun önüne Marc Marquez engeli çıktı. Marquez ilk sektördeki en hızlı zamanı yakalayarak turuna devam ediyordu. Ancak İspanyol pilot bu dereceyi yakalamak için fazla zorlarken, 3.virajda kendini yerde buldu. Bu kaza sektörde sarı bayraklara neden oldu. Marquez’in bu kazası, arkasından gelen Quartararo’nun da o bölgede yavaşlaması gerektiği anlamına geliyordu. Dolayısıyla tura yeni başlayan kimse derecesini geliştirme fırsatını yakalayamamış oldu. 3.virajı daha önce geçen isimlerden ise Aleix Espargaro, Marquez’i geçerek yedinci sıraya; Maverick Vinales, Taka Nakagami’yi geçerek dokuzuncu sıraya yükseldi.

Marc Marquez’in Kazası:

Bu sonuçlarla birlikte, MotoGP Styrian GP sıralama turlarında; Jorge Martin, kariyerinin ikinci MotoGP pole pozisyonunu yakaladı. Ayrıca, İspanyol çaylak pilot bu derecesi ile pist rekorunu da kırmış oldu. Ducati motoru kullanan bir diğer isim Francesco Bagnaia ikinci sırayı alırken, ilk çizgide onlara eşlik eden isim Fabio Quartararo oldu. İlk 6 sıranın 4 tanesinde ise Ducati motorlu isimler yer aldı.

MotoGP Styrian GP Sıralama Sonucu:

MotoGP Styrian GP Yarış Saat Kaçta?

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here