Formula 1 Styrian GP Antrenman Sonuçları

Formula 1’de yarış hafta sonu heyecanı bugün saat 12:30’daki 1. Antrenman turları ile başladı. İlk gün saat 16:00’da yapılan 2. Antrenman seansı ile noktalandı. İşte Formula 1 Styrian GP antrenman sonuçları.

1.Antrenman

Avusturya’da Red Bull Pisti’nde 2 haftalık Formula 1 heyecanının ilk ayağı Styrian GP ile başladı. Avusturya’da Spielberg bölgesinde hafta boyunca yağış ihtimali olsa da 24 derecelik bir sıcaklıkta kuru zeminde seans başladı. Saat 12:30’da başlayan ilk antrenman seansında pilotlar genellikle orta hamurlar ile piste çıktılar. Williams, Alfa Romeo, Aston Martin ve Alpine pilotları ise sert hamur tercihinde bulundu. Birçok pilot seans başlar başlamaz piste çıkmayı tercih etti. Bunun nedeni yağmur gelmeden kuru zeminde en fazla turu atma ve veri elde etme isteğiydi. Ayrıca Kimi Raikkonen’in Alfa Romeo koltuğunda bu antrenman turunda Robert Kubica oturdu.Formula 1 Styrian GP Antrenman

Turlar Başladı

Piste ilk çıkan isimler Carlos Sainz ve Robert Kubica oldu. Ardından Bottas ve Ocon’un geldiğini gördük. Robert Kubica piste çıktığı tur 3.virajda spin atarak seansın ilk olayını yaşamış oldu. İlk 6 dakika içerisinde Williams’lar ve Sergio Perez dışında herkes zaman turu elde etti. Zirveyi Verstappen’in elde ettiği sıralamada, Mazepine kadar olan 16 pilot yaklaşık 3,5 saniye arasına sığdı. Carlos Sainz ise 1:14’lerdeki derecesiyle zaman turu elde eden en kötü isimdi.

Hamilton ve Verstappen Arasındaki İlk Sıra Mücadelesi

Seans bitimine 52 dakika kala Mick Schumacher’in ilk virajda spin atmasının ardından, Hamilton en hızlı turu elde etti. Ancak hemen arkasından gelen Verstappen, İngiliz pilotu geçti. Bitime 45 dakika kala Gasly en hızlı ikinci zaman turunu attı. AlphaTauri’ler seans boyunca oldukça kuvvetli gözüktü.

Carlos Sainz Spin Attı

Sainz Spin

Devam eden turlarda pilotlar dereceleri yavaş yavaş geliştirdi. Ancak ilk 25 dakika boyunca Verstappen, Gasyly, Perez, Tsunoda ve Hamilton sıralaması bozulmadı. Bu sırada Carlos Sainz ilk virajda aracın kontrolünü kaybedip uzun sosis kerblere taştı ve uzun bir spin sonucu pit çıkışının önünde kaldı. Bu sırada da Bottas’ın pitten çıkıyor olması ortaya ilginç görüntüler çıkardı.

Sıralama Tempoları

Pierre Gasly

Bitime 35 dakika kala sıralamayı bozan isim Lewis Hamilton oldu. İngiliz pilot yumuşak lastikleri takmış şekilde attığı turda ilk sırayı elde etti. Ardından Bottas takım arkadaşını geçerken, Tsunoda’nın üçüncü sırayı alması AlphaTauri adına oldukça sevindiriciydi. Bitime 30 dakika kala Hamilton bir kez daha ilk sırayı aldı anca onu 3 dakika sonra 0.166 saniye ile Gasly geçti. Ardından Verstappen eski takım arkadaşı Gasly’yi geçerken, Bottas’ın ikinci sırayı elde ettiği zaman turu pist limitlerini aşması sebebiyle silindi. FOM rejisi yarış boyunca 9 ve 10.virajlarda tüm lastiklerin kerblerden dışarı çıkması durumunda zaman derecelerinin silineceğine dair videolar gösterdi.

Formula 1 Styrian GP Antrenman Sonuçları 1 Sektörler

Bitime 20 dakika kala ise pilotlar yarış simülasyonunu denemeye başladı. Orta ya da sert hamur lastiklere geçen takımlar tempolarını test etti ve zaman turu anlamında bir gelişme yaşanmadı. Böylece seans birincisi Max Verstappen olurken, onu Pierre Gasly ve Lewis Hamilton takip etti. En hızlı sektör dereceleri ise ilk 2 sektörde Bottas’a, son sektörde Verstappen’e gitti.

Birinci Antrenman Turu Sonuçları:Formula 1 Styrian GP Antrenman Sonuçları 1

2.Antrenman

İkinci seans da aynı ilk seans olduğu gibi kuru havada başladı. Ancak yağış ihtimali bu kez daha yüksekti. İlk seansta ikinci sırayı alan Pierre Gasly aracının motorunda net şekilde tespit edilemeyen bir arızadan dolayı ikinci antrenmana katılamadı. Pilotlar aynı birinci antrenmanda olduğu gibi hemen piste çıktılar. Piste çıkmayan tek isim Valtteri Bottas oldu. Pilotlardan genel olarak çok farklı lastik tercihleri gördük. Gridin büyük neredeyse yarısı sert, yarısı orta hamur kullanırken; George Russell en ilginç tercih olan yumuşak hamuru seçmişti.

Verstappen Yine Zirvede

Max Verstappen

İlk turlar atıldığında Max Verstappen yine en hızlı isimdi. Bu kez Mazepin’e kadar olan 18 pilot 2,7 saniye içine sığmıştı. Sonrasında Alonso en hızlı zaman turunu elde etti ancak Verstappen rakibinin uzun süre zirvede kalmasına izin vermeden onu geçti. Bu sırada seans başlangıcından 8 dakika geçmişken yağmur damlaları kendini gösterdi ve pilotlar pistin kayganlaşmaya başlamasından şikayet ettiler. Pistte kalmak zorlaşmışken Lewis Hamilton ilk sıraya yükseldi.

Herkes Hata Yapıyor

Sainz Spin 2

Pistin kayganlaşmaya başlaması birçok pilotun frenlemede ve gazlarken aracı kontrol etmekte sorun yaşamasına sebep oldu. Özellikle 3.virajda, Verstappen ve Hamilton dahil olmak üzere, birçok pilot blokaj ve arkadan kayma sorunu yaşadı. Sainz ise 4.viraj çıkışında sol arka lastiğinin çakıllara taşması sonucu aracın dengesini kaybedip spin attı. Aynı virajda ilk antrenman seansında da Sergio Perez’in neredeyse aynı spin’i attığını görmüştük.

Verstappen Zirveyi Geri Aldı

Birkaç dakika önce en hızlı tur Hamilton’a kaptıran Hollandalı pilot seansın 12.dakikasında zirveyi geri aldı. Ardından ise piste yeni çıkan Bottas ilk iki sektörde çok hızlı olmasına rağmen rakibinin 0.059 saniye arkasında ikinci sırada kaldı.

Sıralama Denemeleri Hızlı Başladı

Sebastian Vettel

Potansiyel bir yağmur ihtimalinden çekinen takımlar hızlı şekilde sıralama tempolarını test edebilmek için yumuşak hamura geçiş yaptı. Önce Lance Stroll ilk iki sektörde mor zamanı elde ederek ilk sıraya yükseldi. Ardından Sebastian Vettel 1:06’lı derecelerin altına inen ilk isim olarak takım arkadaşını geride bıraktı. Sonrasında ise sırasıyla Hamilton ve Esteban Ocon ilk sırayı aldılar. İlerleyen turlarda Latifi’nin 6.viraj çıkışında, Mazepin’in ise 4.virajda spin attığını gördük. Bitime 33 dakika kala ise önce Hamilton, Ocon’u geçti ardından Verstappen ikinci sırayı aldı. Ancak Hamilton’ın pist limitlerini aştığı için turu silinince Hollandalı Ocon’un önünde ilk sıraya yerleşti.

Yarış Simülasyonu

Pilotlar bu turların ardından yarış tempolarını test etmeye geri döndüler. Genel olarak farklı lastik tercihleri ile de olsa pilotların yarış temposu 1:09.3 ile 1:10 arasında değişti. Farklı lastik tercihlerinde öncelik verilen lastik yarışa başlanacak olan ilk stint gibi gözüktü. Seansın kalanı bu şekilde geçerken, yaşanan en ilginç olay Bottas’ın pit yolunda spin atmasıydı. Fin pilot kendi pitinden çıkarken gaza fazla yüklenince arkacın arkasını kaybetti ve pit yolunda yan şekilde kaldı. Bottas’a uzanan yardım eli McLaren mekanikerlerinden geldi. Ortak bir çalışma sonucu Bottas piste geri döndü. Ancak Fin pilotla alakalı pit yolunda tehlikeye sebep olmak gerekçesiyle inceleme başlatıldı.

Bottas’ın İlginç Spini:

Günün sonunda ikinci antrenman turlarında ilk sırayı yine Max Verstappen aldı. Ancak bu kez arkasında Mercedes ve AlphaTauri’ler değil; Daniel Ricciardo, Lewis Hamilton ve Alpine pilotları vardı.

İkinci Antrenman Turu Sonuçları:Formula 1 Styrian GP Antrenman Sonuçları 2

Formula 1 Styrian GP antrenman sonuçları bu şekildeydi. Styrian GP ile alakalı tüm gelişmelerden haberdar olmak için bizi takip etmeye devam edin.

Formula 1 Styrian GP Saat Kaçta?

F1 Fransa GP: Verstappen Zirvede

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here