Formula 1 Türkiye GP Geri Döndü

Formula 1, Türkiye GP’nin resmen geri döndüğünü açıkladı. Daha önce iptal edilen Kanada GP yerine 29 Nisan’da takvime dahil edilen yarış, 11-13 Haziran tarihleri arasında yapılacaktı. Ancak devam eden süreçte İngiliz hükümetinin Türkiye’ye uyguladığı seyahat kısıtlamaları sebebiyle yarış takvimden kaldırılmıştı. Yerine ise Avusturya’da düzenlenecek ikinci bir yarış organize edilmişti. Ancak Singapur’un Covid şartları sebebiyle Haziran ayının başında iptal edilmesi birçok ülke için takvimde bir boşluk yarattı. 1-3 Ekim tarihlerindeki takvim boşluğunu dolduran ülke Türkiye oldu. Formula 1’in resmen açıkladığı habere göre Türkiye GP geri döndü.

Yeni Takvim Nasıl Oluştu? Hala Risk Var Mı?

Türkiye GP’nin bu yıl ikinci kez takvime dahil edilmesinden sonra Formula 1’in 23 yarışlık takvimi korundu. Böylece ortaya Rusya-Türkiye-Japonya şeklinde üç yarış hafta sonu çıktı.

Türkiye’nin İngiltere tarafındaki durumu değişmedi. İngiliz hükümet Türkiye’yi hala kırmızı listete tutuyor. Ancak bu durum şimdilik çok da bir sıkıntı yaratacak gibi durmuyor. Tahmin edilen durum Ekim ayına kadar aşılama çalışmaları sayesinde Türkiye’nin kırmızı listeden düşeceği. Ancak şartlar kötü devam eder ve Türkiye hala kırmızı listede kalırsa bile yarış için ciddi bir risk yok.Türkiye GP Geri Döndü Stroll

Bunun sebebi hemen sonraki hafta sonu Japonya GP’nin düzenlenecek olması. Takımlar Türkiye’den sonra 2-3 günlük bir İngiltere seyahati yerine doğrudan Japonya’ya geçip, arada kalan boş 2-3 günü orada geçirecek. Böylece İngiltere’nin uygulamış olduğu 10 günlük karantina sürecine takılma durumu olmayacak. Daha önceki yarışın iptal edilmesinin sebebi bir sonraki yarış hafta sonunun, 2 hafta sonra olmasıydı. Durum o şekilde olduğunda; takımların yani yaklaşık 2000 kişilik bir ekibin 10 gün otellerde konaklaması gerekecekti. Ancak şu an böyle bir ihtimal bulunmuyor.

Peki Japonya GP İptal Edilirse Ne Olacak?

Japonya ile alakalı şüpheli bir durum uzun süredir devam ediyor. Ülkenin uyguladığı sıkı seyahat kısıtlamaları ve F1’den bir önceki hafta yapılacak MotoGP yarışının hafta başlarında iptal edilmesi şüpheleri arttırıyor. Ancak Japon Hükümeti Tokyo Olimpiyatlarını düzenleyeceği gibi F1 yarışını da düzenlemeyi planlıyor. Olimpiyatlar için uygulanacak tüm COVİD-19 önlemlerinin F1 personeli için de uygulanması hedefleniyor. Böylece yarışın sorunsuz şekilde gerçekleştirilmesi planlanıyor.f1-japonya-gp-091019-1068x601

Türkiye GP Geri Döndü Ama Yarış Seyircili Mi Olacak?

Geçtiğimiz yıl Türkiye GP 9 yıl aradan sonra geri dönmüş ve başta yarışın seyircili yapılacağı açıklanmıştı. Ardından salgın şartları nedeniyle yarış seyircisiz yapılmıştı. 2021 Türkiye GP için şu an seyirci konusunda net bir açıklama yok. Ancak hem Formula 1 yönetimi hem de İstanbul Park yönetimi seyircili yapma konusunda istekli. Aşılanma oranının artması ve vaka sayılarının azalmasıyla birlikte sınırlı kapasitede seyircinin yarışı izlemesi ihtimali hiç az değil.

Formula 1 Takviminde Sıkıntıda Olan Başka Yarış Var Mı?

Şu an takvimin son kısmı ile alakalı bir belirsizlik durumu var. Sene başında açıklanan takvimde Brezilya ve Avustralya Grand Prix’lerinin durumu büyük soru işareti. Bu yarışların yapılma durumuna göre F1 yönetiminin ABD’de bir yarış daha yapma alternatifi var. Ancak üç pistle alakalı de ciddi bir gelişme henüz söz konusu değil.

F1 Türkiye GP ile alakalı tüm gelişmeler için bizi takip etmeye devam edin 🙂

Formula 1 Styrian GP Saat Kaçta?

Formula 1 Fransa GP: Verstappen Zirvede

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here