MotoGP Styrian GP Yarış Sonucu

Jorge Martin 2

MotoGP Styrian GP ile sezonun onuncu yarışı tamamlandı. Yarış, Formula 1 yarışlarına da ev sahipliği yapan Avusturya’daki Red Bull Ring pistinde yapıldı. Yarışa pole pozisyonundan başlayan Jorge Martin, damalı bayrağı ilk gören isim oldu. Bu galibiyet, çaylak İspanyol pilotun, 6 yarışlık MotoGP kariyerindeki ilk yarış galibiyeti oldu. Ayrıca, Pramac Ducati de Fabrika Ducatisi dışında yarış kazanan ilk Ducati motoru oldu. Böylece sezonun yaz arası sonra ilk yarışında açılışı Pramac Ducati ve Jorge Martin yapmış oldu. Yarışın podyuma çıkan diğer isimleri ise Joan Mir ve şampiyona lideri Fabio Quartararo oldu.

Avusturya’da yapılacak iki yarışın ilki olan MotoGP Styrian GP ‘sinin dördüncüsü, bu pozisyonu son turda kazanan KTM pilotu Brad Binder oldu. Taka Nakagami son turda yükselen bir diğer isim oldu ve beşinci sıraya çıktı. Şampiyona için çok kritik puanları son turda geride bırakan Johann Zarco ise yarışı altıncı sırada tamamladı. Alex Rins, görece yalnız kaldığı yarış sonunda yedinci sırayı aldı. Marquez kardeşlerden Marc sekizinci, Alex ise dokuzuncu oldu. 3 yıla yakın bir aranın ardından MotoGP’ye dönen Dani Pedrosa ise onuncu sırayı alarak çok önemli bir başarı yakaladı. Puan barajında yer alan diğer isimler sırasıyla; Francesco Bagnaia, Enea Bastianini, Valentino Rossi, Luca Marini ve Iker Lecuona oldu.MotoGP Styrian GP Podyum

Bu sonuçlarla birlikte, Fabio Quartararo şampiyonanın zirvesinde yalnızlaşmaya başladı. Fransız pilot, en yakın rakibi Zarco’nun 34 puan önünde girdiği haftadan, 172 puan ve 40 puanlık farkla ayrıldı. Bu yarışın ikincisi Mir ise hanesine yazdırdığı 20 puan ile zirve mücadelesine yaklaşmış oldu. Sezon boyunca yarış galibiyeti için mücadele edemeyen Mir ise yine başarılı bir sonuç elde etmiş oldu. Şampiyonada üçüncü sırada yer alarak Avusturya’ya gelen Bagnaia ise buradan sadece 5 puan çıkararak dördüncü sıraya geriledi. Yaptığı kaza sonrası yerde kalan Jack Miller ise şampiyonadaki umutlarına bir ölçüde veda etmiş oldu. Avusturalyalı Miller’ı; Vinales, Oliveira, Binder, A. Espargaro ve M. Marquez takip ediyor.

MotoGP Dünya Şampiyonası Sürücüler Klasmanı:
MotoGP Dünya Şampiyonası Takımlar Klasmanı:

Yarış Özeti ve Önemli Anlar

Start

Yarış potansiyel yağış ihtimaline rağmen kuru zeminde; 18 derecelik hava, 19 derecelik pist sıcaklığında başladı. Pilotlar çok çeşitli lastik seçimleri yaptılar. Bunlardan en dikkat çekicisi, startta heyecan yaratmaya kararlı olan Marc Marquez’in iki lastiğindeki yumuşak hamurlardı.

28 turluk yarışın startında Francesco Bagnaia, daha iyi bir çekiş yakalayarak Jorge Martin’i geçip ilk sırayı aldı. Joan Mir ise beşinci sıradan başladığı yarışta, üçüncü sıraya yükseldi. Üst tarafta önemli kazanımlar elde eden diğer isim, Marc Marquez oldu. İspanyol pilot, 4.viraja gelindiğinde beşinci sıraya kadar yükselmişti. Hatta Marquez, Quartararo’ya ciddi baskı uyguladı. Bu baskı 7.virajda sonuç verdi ve Marquez dördüncü sırayı aldı. 9.virajda ise Joan Mir, Jorge Martin’i geçerek ikinci sırayı kaptı. Ancak Martin düzlükte pozisyonunu geri aldı. Mir devamında frenajı kaçırarak Marquez’e de geçildi.  Üçüncü sektörünün içerisindeyken Joan Mir ve Marc Marquez ikilisi 6.virajda tekrar yan yana geldiler. Yaşanan temas sonrası Marquez, dışa açılarak ciddi pozisyon kaybetti. Bu olay yaşanırken iki isme de atak yapan Quartararo ise üçüncünlüğü aldı.

Start Anı:

Kırmızı Bayrakla Yarış Durdu

İkinci tur bu şekilde tamamlandıktan sonra üçüncü turda olanlar oldu. 3.virajın çıkışında Dani Pedrosa yerde kaldı. Arkadan gelen Lorenzo Savadori, Pedrosa’nın pistte yerde kalan motoruna çarptı. Yakıt deposunun patlaması sonrası pist üzerine yangın çıktı. Görevliler yangına hızlı şekilde müdahele ederken, aynı zamanda kırmızı bayraklarla yarış durduruldu. Görevlilerin uzun süre yangını söndürmeye çalıştığını gördük. Pilotlarda Dani Pedrosa, kazayı hasar almadan atlattı. Ancak Savadori, çok da iyi gözükmedi. Kontrole götürülen İtalyan pilotun sağ ayak bileğinde kırık tespit edildi.

Kırmızı bayrak döneminde pistteki yangın söndürüldü ve köpükler pistten temizlendi. Geçen bu sürede Pedrosa pite döndü. Hakemler ise yarış için Hızlı Start kararı alındı. Ayrıca pilotların yarış başındaki pozisyonlarına dönecekleri ve 27 turluk yeni bir yarış yapılacağı açıklandı. Böylece bu ana kadar yaşanan tüm geçişler ve temaslar sıfırlanmış oldu. Kaza yapan pilotlardan Pedrosa, yeni motoru ile tekrar yarışa katıldı. Savadori ise yarışa katılamadı.

Yeni Yarış, Yeni Start

27 turluk yeni yarışın formasyon turunda ilginç bir olay yaşandı. Yamaha pilotu Maverick Vinales formasyon turunda motorunu çalıştıramadı ve formasyona katılamadı. İspanyol pilot motorunu hızlıca pit yoluna soktu ve yarışa pitten başlaması gerekti.

Vinales’in Yaşadıkları:

Yeni startta bazı pilotlar, ilk starta göre farklı lastik seçimleri ile pistte yer aldı. Bu startın kazananı ise şüphesiz Jack Miller oldu. Avusturalyalı pilot kazandığı 3 sırayla liderliğe yükseldi. Alex Marquez 5, Brad Binder 6, Iker Lecuona ise 7 sıra yükselerek startın kazananları oldu. Ayrıca Alex Rins’in de 4 sıra kazanarak dokuzuncu sıraya yükseldiğini gördük. Yeni starın kaybedenleri ise 5 sırayla Francesco Bagnaia, 5 sırayla Marc Marquez ve 9 sıra ile Aleix Espargaro oldu. Espargaro ve Marquez ikilisi ilk startta da temas yaşamışlar ancak o startta kaybeden sadece Espargaro olmuştu. İkili bu startta da temas yaşadı ancak bu kez iki isim de pist dışına çıkarak kaybetti.

Start Anı:

Miller Gerilemeye Başladı

Yeni yarışın ilk turlarında start dışında fazla bir aksiyon olmadı. 3. tura girildiğinde, Joan Mir start düzlüğünde yaptığı atakla Martin’i geride bıraktı ve ikinci sırayı aldı. Ardından ikinci düzlükte Jorge Martin, 3.virajda sırasını geri aldı. 4.tura girdiğimizde Martin bu kez de Jack Miller’ı aynı düzlükte geride bıraktı ve zirveyi aldı. Martin’e geçilen Jack Miller, bu kez de Joan Mir’e geçildi ve üçüncü sıraya geriledi. Miller’ı 7.turda da Quartararo geçti.

Miller’ın Geçildiği Anlar:

4.tur sonuna gelindiğinde, yarış galibiyeti için iddialı şekilde yarışa başlayan Bagnaia’nın, on birinci sıraya kadar gerilediğini gördük. Bu bölümde yaşanan bir diğer olay da pistteki tek Aprilla’yı kullanan Aleix Espargaro’nun, motorunu kenara çekerek yarıştan çekilmesiydi. Ancak Espargaro’nun kenara gelmesinin nedeni; mekanik bir arıza mı yoksa bir sağlık problemi mi bilinmiyor.

Zirvedeki İkili Hızlandı

10.turda yarışı ilk sırada götüren Jorge Martin ve altıncı sıradaki Taka Nakagami arasında yaklaşık 1 saniyelik tempo farkı vardı. Martin-Mir ikilisi 12.turda Quartararo ile olan farkı da 2 saniyeye kadar çıkarmıştı. Yarışın 14.turunda Miguel Oliveira, onuncu sırada ilerlerken, motordaki bir sorun nedeniyle yavaşladı ve devamında pite gelerek yarıştan çekildi.

Jack Miller Şampiyonluk Şansına Veda Ediyor

Avusturalyalı pilot, liderliğe kadar yükseldiği yarışta, 7 tur içinde dördüncü sıraya kadar gerilemişti. Şampiyona lideri Quartararo’yu 11 tur boyunca takip eden Miller, 18.turun 7.virajında kendini yerde buldu. Avusturalyalı bu hata ile şampiyonadaki iddiasını da bir ölçüde kaybetmiş oldu. Yere düştükten sonra motorunu kaldıran ve piste dönen Miller, yine de pite gelerek yarışa veda etti.

Miller’ın Yere Düştüğü An:

Bu bölüme kadar olan süreçte Marc Marquez de sekizinci sıraya kadar tırmandı. Böylece yaptığı hatalarla kaybettiği sıraları telafi etmiş oldu.

Jorge Martin Farkı Açıyor

Yarışın 20.turunda, Martin-Mir farkı, sadece 3 tur içinde, 1 saniyeye kadar yaklaştı. Bu fark Mir tarafından biraz azaltılsa da Mir’in 22.turda yaptığı hata ile her şey boşa gitmiş oldu. 22.turda frenaj hatası yapan Mir, 0.7 saniye olan farkın 1.2 saniyeye yükselmesinin ardından bir nevi beyaz bayrak sallamış oldu. Devam eden turlarda da ikili arasındaki fark kapanmadı.

Zarco Son Turda Yaralı

Şampiyonada Quartararo’nun en yakınındaki isim olan Johann Zarco, son tura dördüncü olarak girmişti. Bu sonuçla Zarco farkı kapayamasa da aşağı yukarı benzer seviyede tutabilecekti. Ancak son tur içerisinde önce Taka Nakagami’ye geçilen Zarco, ardından da Brad Binder’ın atağına engel olamadı. Böylece, Zarco yarıştan çok değerli 3 puandan daha olarak ayrılmış oldu.

Bu sonuçlarla birlikte Jorge Martin, tüm yarış baskı altında götürdüğü MotoGP Styrian GP yarışını görece rahat şekilde kazandı. Joan Mir ikinci sırayı alırken; Quartararo, Mir’in 7 saniye ardında podyuma çıkan son isim oldu.

Jorge Martin’in Sevinci:

MotoGP Styrian GP Yarış Sonucu:

İkinci El Motosiklet İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here