Verstappen Winner

Sezonun yedinci yarışı Formula 1 Fransa GP tamamlandı. Beklenildiği gibi Fransa GP’deki geçiş zorluğu pit stratejilerini ve lastik kullanımını ön plana çıkarda. Mercedes ve Red Bull arasındaki strateji savaşının galibi iki pit stop tercih eden Red Bull pilotu Max Verstappen oldu. Hollandalı pilot kendi adına sezonun üçüncü yarış galibiyetini kazandı. Bu galibiyet Red Bull adına ise sezonun dördüncü galibiyeti oldu. Tek pit stop stratejisi uygulayan Mercedes pilotlarından Lewis Hamilton yarışı ikinci sırada tamamladı ve şampiyonada farkın açılmasına engel olamadı. Geçtiğimiz yarışın galibi Sergio Perez ise uzun ilk bölümün ardından yarışın sonlarında Valtteri Bottas’ı geçerek podyumun son basamağında yer aldı. Yarışın en hızlı tur puanı ise Max Verstappen’e gitti.

McLaren pilotları beş ve altıncı sırada yer alırken; Ferrari’nin puan alamadığı yarışta, takımlar şampiyonasındaki üçüncülük için önemli puanlar kazandı. Gasly istikrarlı performansını kendi evi Fransa’da da sürdürdü ve yedinci sırayı aldı. Dünya şampiyonlarından Alonso sekizinci olurken, Vettel dokuzuncu sırayı kaptı. Diğer Aston Martin pilotu Lance Stroll ise en arka sıradan başladığı yarışı onuncu bitirerek son puanı hanesine yazdırdı.Fransa GP

Şampiyonada Son Durum

Şampiyonada sürücüler klasmanında ise Red Bull pilotları rakiplerine karşı önemli puanlar kazandı. Yarışa lider olarak giren Verstappen, bu galibiyet ve en hızlı zaman turuyla 4 puanlık farkı 12’ye yükseltti. 131 puanlı Verstappen’i, yarışı kötü stratejiye rağmen ikinci tamamlayan Hamilton 119 puanla takip etti. Sergio Perez de aldığı puanlarla şampiyonada üçüncülük koltuğundaki yerini sağlamlaştırdı ve Hamilton’un 25 puan arkasında takibi sürdürdü. Sezon boyunca belki de gridin en istikrarlı ismi olan Norris, 76 puanla dördüncü sıradaki yerini korudu. Mercedes’in bir diğer strateji kurbanı olan Valtteri Bottas’da puanını 59’a yükselterek beşinci sıraya yükseldi. Fin pilotu; Leclerc, Sainz, Gasly, Ricciardo ve Vettel 22 puanlık bir aralığa sıkışmış vaziyette takip ediyor.

Takımlar klasmanında da Red Bull önemli bir avantaj elde etti. Avusturyalı takım puanını 215’e yükseltti ve en yakın rakibi Mercedes’in 37 puan önünde liderliğini sürdürdü. McLaren, dördüncü sırada başladığı yarıştan Ferrariler puan çıkaramayınca üçüncü sıraya yükseldi. Ferrari ise puan alamamasına rağmen 16 puan geride dördüncü sırada yer aldı. Bu iki takımı 45 puanla AlphaTauri ve 40 puanla Aston Martin takip etti.

Formula 1 Dünya Şampiyonası Sürücüler Klasmanı:

Formula 1 Dünya Şampiyonası Takımlar Klasmanı:

Formula 1 Fransa GP Yarış Özeti ve Önemli Anlar

Yarış 28 derecelik hava sıcaklığında kuru zeminde başladı. Yarış öncesi potansiyel yağış ihtimali %10 olarak gözüküyordu. Ancak yağış Paul Ricard pistine gelmedi. Startta pole pozisyonundan başlayan Verstappen, oldukça iyi start almasına ve baskı altında girmemesine rağmen, ilk virajda fren noktasını kaçırarak dışarı taştı ve liderliği Hamilton’a kaptırdı. Carlos Sainz de iyi bir start almasına rağmen pozisyon kazanamadan ilk virajı geçti. Startın kaybedeni 2 sıra geri düşen Lando Norris oldu. İngiliz pilot, Alonso ve Ricciardo’ya geçilerek onuncu sıraya geriledi. Arka tarafta ise Raikkonen’in iyi bir startı varken, Mick Schumacher 3 sıra kaybederek geri düştü. İlk birkaç tur boyunca Alonso ve Leclerc’in tekerlek tekerleğe bir yedincilik savaşı verdiğini gördük. Devam eden turlarda 11.tura gelene kadar Norris’in pist dışına çıkması ve çoğu pilotun lastik aşınması ile ilgili yakınması dışında bir gelişme yaşanmadı.Start

Geçişler Başladı

Alonso’nun Leclerc ile olan kapışmada lastik aşınması sebebiyle geri düşmesi Ricciardo’nun işine geldi. Avustralyalı pilot, arka düzlükteki şikanda rakibini geçerek sekizinci sıraya yerleşti. Hemen arkasından Lando Norris 11.virajda takım arkadaşını takip ederek dokuzuncu sıraya yerleşti. Alonso’nun düşüşü bununla sınırlı kalmadı. 13.turda bu kez Vettel arka düzlükteki şikanda rakibini geride bıraktı. Bu sırada Bottas’ın dördüncü virajda önemli bir blokaj yaşadığını gördük. 14.tur içerisinde Ricciardo, Alonso’yu geçtiği yerde bu kez Leclerc’i geçerek yedinci sıraya yükseldi.

Leclerc Pitleri Başlattı – Verstappen Strateji ile Liderliği Aldı

Leclerc Pit

Lastik aşınmasının yarış öncesi tahminlerden daha fazla olması, pilotların erken pit yapmasına sebep oldu. 14.turun bitimi ile birlikte yarış boyunca lastiklerle alakalı sıkıntı yaşayan Ferrari pilotlarından Leclerc, pite ilk gelen isim oldu. Monakolu’yu, Tsunoda ve Mick Schumacher takip etti. 17.turda Ricciardo, 18.turda Sainz ve Gasly pite geldiler. Sainz/Gasly ikilisi yarışa, erken pit yapan Ricciardo ve Leclerc’in arkasında döndü. Bir sonraki tur ise Alonso pite geldi.

Ön sıradaki isimlerden pit kararı alan ilk isim Bottas oldu. Mercedes, Hamilton ve Verstappen arasındaki farkın 3 saniyeye yakın olması sebebiyle Bottas’ı daha önce pite almaya karar verdi. Fin pilot 18.turda pite gelen bir diğer isim olurken, Verstappen bir sonraki tur pite girerek rakibine cevap verdi. Mercedes’in lastik ısıtma problemleri ve Red Bull’un tam tersi şekilde hızlı lastik ısıtabilmesi Red Bull’a önemli bir avantaj sağladı. Verstappen, pitten Bottas’ın önünde çıktı ve attığı tek tur ile Hamilton ile arasındaki 2.5 saniyelik farkı kapattı. Böylece 20.turda pite gelen Hamilton, yarışa Verstappen’in arkasında döndü. Zirvedeki rekabetin az da olsa içinde olan Sergio Perez ise pistte biraz daha uzun kalarak 25.tur pite girdi. Pilotların hepsi orta hamur lastiklerden kurtulup sert hamura geçiş yaptı.

Hamilton’un Piti Sonrası Verstappen’in Geçişi:

TIKLAYIN

Norris’in Yükselişi

25.tur sert lastikleri takan İngiliz pilot; önce Gasly’yi, ardından 30.turda Leclerc’i geçti ve dokuzuncu sıraya yükseldi. Ancak Norris geçişlerine devam etti. 32.turda sekizinci sıraya yükselen Norris; 34.turda yedi, 35.turda ise takım arkadaşı Ricciardo’yu geçerek altıncı sıraya kadar tırmandı. Önünde ise Red Bull ve Mercedes pilotları ile birlikte 38.turda pite gelen son isim olan Vettel vardı. Alman pilot da oldukça uzun ilk bölümün ardından pite gelip, orta hamur lastiklerle, 11.sırada piste döndü.

Verstappen İkinci Kez Pitte

Verstappen İkinci Pit

Yarışın 33.turunda Red Bull takımı önemli bir karar verdi. Takımların karşısında lastik koruyarak bitişe kadar bu lastiklerle gitmek ya da pite gelerek pist üzerinde bir geçiş yakalama seçenekleri vardı. Verstappen 33.turda pist üstü pozisyonunu Mercedes’lere bırakarak içeri girdi ve orta hamur lastiklerle, piste lider konumdaki Hamilton’un yaklaşık 20 saniye arkasında dördüncü sırada geri döndü.

Farkı hızla kapamaya başlayan Hollandalı önce 35.turda, en hızlı zaman turunu da yakalayarak, takım arkadaşı Perez’i geride bıraktı. Ardından Mercedes’lerin arkasına yerleşen şampiyona lideri; 44.turda arka düzlükteki şikanda lastikleri bitik durumdaki Bottas’ın yaptığı hata sonucu ikinci sıraya yükseldi. Bu olaylar yaşanırken; 37.turda Gasly’nin, 38.turda Alonso’nun Sainz’ı geçerek sekizinci sıraya yükseldiğini gördük.

Red Bull’lar Geliyor

Bottas’ı da geçtikten sonra 5 önündeki Hamilton’un takibine düşen Verstappen, tur bindirmeler sebebiyle farkı eskisi kadar hızlı kapamakta zorlandı. Ancak Verstappen, lastik avantajı farkıyla Hamilton ile aradaki mesafeyi yavaş yavaş kapamaya devam etti. Bu sırada Perez’in de Bottas’dan daha hızlı turlarla rakibine yaklaşmaya başladığını gördük.

Perez Bottas

49.Tura gelindiğinde Perez, 10.virajda DRS’ye ihtiyaç bile duymadan Bottas’ı geride bıraktı. Böylece podyumda 2 Red Bull olacağı durum oluştu. Bitime 4 tur kala Verstappen – Hamilton arasında tur bindirecek herhangi bir pilot kalmamış durumdaydı. Verstappen aradaki 2 saniyelik farkı hızla kapadı ve 51.turda DRS mesafesine girdi. 52.tura gelindiğinde ise arka düzlükteki DRS bölgesinde rakibine atak yapan Hollandalı, kolay bir geçişle liderliği aldı.

Verstappen’in Geçiş Hamlesi:

TIKLAYIN!

Yarışın kalan bir buçuk turunda ise herhangi bir gelişme yaşanmadı ve Max Verstappen kariyerinin 13. Yarış zaferine Formula 1 Fransa GP ‘de ulaştı. Lewis Hamilton sondan bir önceki turda kaybettiği liderlik sonucu ikinci olurken, Sergio Perez Azerbaycan’dan sonra bir kez daha podyumda yer aldı.

Verstappen’in Sevinci:

TIKLAYIN!

Yarışın kalan bir buçuk turunda ise herhangi bir gelişme yaşanmadı ve Max Verstappen kariyerinin 13. Yarış zaferine Formula 1 Fransa GP ‘de ulaştı. Lewis Hamilton sondan bir önceki turda kaybettiği liderlik sonucu ikinci olurken, Sergio Perez Azerbaycan’dan sonra bir kez daha podyumda yer aldı.

Yarışın Kazananları ve Kaybedenleri

Pilotlar

Fransa GP Verstappen Kazandı

Yarışın hem puan hem de psikolojik anlamda en büyük kazananı tartışmasız Max Verstappen oldu. Hollandalı pilot yarış içerisinde liderliği rakibine bırakıp bitime 18 tur kala geriden gelerek liderliği aldı ve ciddi bir özgüven tazeledi. Ayrıca en yakın rakibi Hamilton ile aradaki farkı 8 puan arttırdı ve şampiyonadaki konumunu güçlendirdi. Bu noktada Hamilton’u bir kaybeden olarak göstermek yerine bitik lastiklerle vermiş olduğu performans ile tebrik etmek gerekir. Bir başka kazanan ise Perez oldu. Meksikalı pilot belki de en büyük rakibi Bottas’ı yenerek yükselen performansını sürdürdü.

Pilotlar bazında kazanan isimler arasında McLaren pilotlarını da saymak gerekir. İki pilot da oldukça güçlü bir performans ortaya koydu. Norris’in buralarda olmasına alışsak da, özellikle Ricciardo’nun geçen kötü haftalar sonrası bu performansı göstermesi oldukça önemliydi. Öyle ki McLaren pilotu günün sürücüsü oylamasında da ikinci oldu. Geçtiğimiz hafta olduğu gibi uzun bir ilk bölüm atan Aston Martin pilotları da günün başarılı isimleri arasında kendine yer buldu. Ayrıca yarışı 12.sırada tamamlayan ve istikrarlı bir performans ortaya koyan Russell, Williams’a puan sevinci yaşatamasa da başarılı bir günü geride bıraktı.

Günün sürücüler bazında kaybeden isimlerinden biri; bu kez kendi hatası olmasa bile yine podyum sevinci yaşayamayan, Valtteri Bottas’dı. Bottas’ın yanına yazacağımız isimlerin başında kesinlikle Ferrari pilotları geliyor. Sainz ve özellikle Leclerc, gerçekten bu yarışta varlık gösteremediler. Güçlü iki hafta sonu sonrası iki pilot da Fransa’dan puansız ayrıldı. Bu isimler dışında; yarıştan puan çıkaramayan Ocon ve Alfa Romeo pilotları ile birlikte, sönük bir yarış geçiren Mick Schumacher de günün başarısız isimlerinden oldu.

Takımlar

Red Bull Verstappen ve Perez

Takımlar bazından günün kazanan iki önemli takımı vardı. Red Bull, strateji üstünlüğü ile elde ettiği çifte podyum ile Mercedes’e önemli bir darbe vurdu. Aynı zamanda McLaren, Ferrari ile girdiği üçüncülük yarışında; Ferrari’nin puan alamadığı haftayı çok iyi değerlendirdi. İngiliz marka, Red Bull ve Mercedes’in ardından beş ve altıncı sırayı aldı ve çok değerli puanları hanesine yazdı. Ayrıca Aston Martin de iyi geçmeyen sıralama turlarındaki kaybı, elinden geldiğince telafi etti.

Toto Wolff

Takımlar bazında ise en büyük kaybeden Ferrari’ydi. İtalyan marka, lastiklerle alakalı yaşadığı sorun sonucu varlık gösteremediği hafta sonunu puansız kapattı. Böylece üçüncülük savaşında önemli bir yara aldı. Mercedes’te ise yaşadığı puan kaybına rağmen en önemli konu; bu kaybın tamamen takımın strateji hatası ile gelmesiydi. İki pilotunun da standart üzeri performans ortaya koyduğu haftada yanlış strateji seçimi Alman takıma çok değerli puanlara mâl oldu.

Bu takımlar dışında diğer takımlar; kazanç ve kaybı birlikte yaşadılar. Alpine ve Alpha Tauri bir pilotla puan alıp bir pilotla puan alamadılar. Bu sebeple bu yazının ne kazananlarında ne de kaybedenlerinde bulunabildiler.

F1 Fransa GP 2021 Yarış Sonucu:

Formula 1 DRS Teknolojisi Nedir?

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here