Ferrari 296 GT3

0
2203

İtalyan otomobil üreticisi, yeni GT yarışçısı Ferrari 296 GT3 versiyonunun tanıtımını gerçekleştirdi. Otomobil, Nisan ayında test edilirken detayları sizinle paylaşmıştık. Peki tanıtım bize neler anlatıyor? Ocak 2023’te yarışırken izleyeceğimiz 296 GT3’ün yeniliklerini ve güçlü yönünü bu yazıda sizinle paylaşacağız.

 Ferrari 296 GT3, Fiorano’da Test Ediliyor

Varis

Başarılı yarışlar çıkartan 488 serisi artık emekli oluyor. Son büyük zaferi 488 GTE Evo olarak Le Mans 2021’de GTE Pro klasmanı birincisi olarak gelen büyük abiye artık veda etme zamanı. 296 GT3 ise yerini almaya hazır görünüyor.

Aero

296 GT3
296 GT3

Fotoğraflarına baktığımız zaman, 296 GT3 kesinlikle agresif bir yarış otomobili imajına sahip. Karbonfiber ön kanat ve kaput üstündeki panjurlar, otomobilin burun akımı hakkında çok çalışıldığını gösteriyor. Çamurluk üstündeki panjurlar ve agresif arka kanat da hesaba katılınca, 296 GT3 kesinlikle etkili bir aero makinesi gibi görünüyor.
Ferrari’nin açıklamaları da görünüşünü doğrular nitelikte. Selefi olan 488 GT3/GTE’ye göre yüzde yirmilik bir yere basma kuvveti (Downforce) artışı hesaplanmış. Ferrari yeni makinesi için “296 GT3, etrafındaki hava akımı ile birlikte simbiyotik bir yaşam sürüyor. Yol tutuşunu en üst seviyeye çıkarmak için kullandığı bu uyum ile hem profesyonel hem de centilmen sürücülere etkili bir sürüş deneyimi sunuyor.” şeklinde açıklama yapıyor.

Güç

296'nın 3.0 litrelik V6 Güç Ünitesi
296’nın 3.0 litrelik V6 Güç Ünitesi

Yol versiyonu olan 296 GTB, gücünü içten yanmalı ve elektrik motorunun birleştiği bir hibrit üniteden alıyor. 296 GT3’ün GT yarış serilerinde hibrit düzene izin verilmiyor. Bu sebepten Ferrari 296 GT3, yol versiyonundan daha düşük bir güç ile gelecek. Yol versiyonundaki 819hp gücü, elektrikli ünitenin çıkması ile tahmini 600hp’e inecek. Bunun yanında, otomobilin hemen merkezinde yer alan batarya yapısı da araçtan çıkarıldı. Böylece 296’nın 120 derecelik 3.0 litre V6’sı daha ileri ve daha alçağa konumlandırıldı. Turboların da “V” yapısının içinde olduğu bu sistem ile ağırlık merkezi daha düşürüldü.

Şanzıman

İş şanzımana geldiği zaman Ferrari, 296 GTB’nin şimşek hızındaki çift kavramalı 8 ileri şanzımanından vazgeçti. Yerine gelen şanzıman, tek bir kavramadan ve 6 ileri vitesten oluşuyor. Debriyajı ise diğer GT yarışçılarında olduğu gibi ayak pedalı olarak kullanılmak yerine direksiyonun arkasına yerleşiyor.

Şasi

Ferrari 296 GT3 Arka Detay
Ferrari 296 GT3 Arka Detay

Otomobilin şasisi, temelde yol versiyonu olan 296 GTB ile aynı ancak yeni bir alüminyum çerçeveye sahip. Teknik kısıtlamaları da hesaba katarak aracın dingil mesafesi daha da uzun. Ağırlığının ise sadece 1250kg olması bekleniyor.

Frenler

Ferrari 296 GT3
Ferrari 296 GT3

Ferrari 296 GT3 için fren sistemi de üstünde yoğun çalışılan detaylardan. Yeniden tasarlanan fren diskleri ve kaliperler, pist yarışlarındaki yoğun frenlemeler için daha dayanıklı hale getirildi. Öndeki fren diskleri 400mm’ye kadar büyütüldü.

Modüler Sistem

Ferrari 296 GT3 Modüler Yapı
Ferrari 296 GT3 Modüler Yapı

Buraya kadar bir çok detaydan bahsettik. Ancak 296 GT3’ün en kuvvetli yanı, bu sayılanlardan hiçbiri değil. Otomobilin yerleşimi, önceki model olan 488’e göre mekanik ve elastik komponentlere daha kolay erişme imkanı sunuyor. Bu yerleşimin modüler yapısı aynı zamanda aracın farklı mekanik setuplara ayarlanması daha kolay bir hale geliyor.

Ferrari, otomobildeki önemli parçaları değiştirmek konusunda rakiplerinden farklılaşıyor. Otomobilin aerodinamisini ve/veya performansını etkileyen bir hasar durumunda aracın komponentleri çok hızlı bir şekilde değiştirilebiliyor.

Aracın katılacağı, yakın ve temaslı mücadelelerde oluşabilecek hasarların çabuk giderilmesi kritik önem taşır. Bu hasarlar giderilirken pitte kazanılacak kritik saniyeler, yarışın sonucuna etki edebilir. Bu modüler sistem sayesinde Ferrari 296 GT3, rakiplerine göre avantajlı bir konumda bulunuyor.

Verilen rakamlar ve otomobilin tasarımı gayet olumlu görünüyor. Peki bunu gerçekten ne zaman keşfedeceğiz? 296 GT3, Ocak 2023’te Daytona’da ilk yarışına çıkacak. O zaman otomobilin gerçek performansı hakkında fikir edinebileceğiz.

Arabam Blog: Motorsporları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here