Avustralya GP 2022: Leclerc Grand Slam ile Kazandı!

0
1550

2022 Avustralya Grand Prix yarışı tamamlandı. Scuderia Ferrari’nin Monako’lu pilotu Charles Leclerc Grand Slam yaparak kazandı! Max Verstappen yarışı tamamlayamadı ve George Russell, Mercedes ile ilk podyumunu elde etti.

2022 Avustralya GP kazananı #16 Charles Leclerc ve Ferrari F1-75

Start

2022 Avustralya GP Startı

Avustralya GP temiz bir startla başladı. Lewis Hamilton çok iyi bir startla 3. sıraya yükseldi. Carlos Sainz ise kötü bir startla sıra kaybetti. İlk turu 14. bitirdi. Charles Leclerc  ise ilk turdan Max Verstappen’e 0.7 saniye fark açtı.

Sainz Yarış Dışı

Avustralya GP’de Çakıl havuzuna saplanıp yarış dışı kalan Carlos Sainz

İlk turun sonunda Sainz, 9. virajda dışarı taştı. Çimenlere taştıktan sonra yol tutuşu yakalayamayan İspanyol pilot çakıl havuzuna girdi ve saplanması ile yarışı noktaladı.

Sainz kalınca önce Sanal Güvenlik Aracı (VSC) çıktı, sonrasında da Güvenlik Aracına (SC) döndü.

https://twitter.com/F1/status/1513059707564564481?s=20&t=ryzNbHcsHtQg4Afl_5AFkw

6. turda Güvenlik Aracı içeri girdi ve yarış tekrar başladı.

Avustralya’da yarış başlayınca ilk 10, Charles Leclerc, Max Verstappen, Lewis Hamilton, Sergio Perez, George Russell, Lando Norris, Daniel Ricciardo, Esteban Ocon, Pierre Gasly ve Fernando Alonso şeklinde sıralandı.

10. turda DRS açıldı ve Sergio Perez anında 3. Virajda Lewis Hamilton’ı geride bıraktı. 11. turda, 11. Virajda Sebastian Vettel frenlemeyi kestiremeyip pist dışına taştı ve çakıllardan geçti ancak saplanmadan yola devam etmeyi başardı.

Pitlerin Başlangıcı

Ocon 18 turda pite geldi. 4.0 saniyede sert lastik taktı ve 17. çıktı.

19. turda 9 saniye fark varken Red Bull, Verstappen’i pite çağırdı. 2.9 saniyelik bir pit stopla 7. sırada çıkan son Dünya Şampiyonu, Gasly ve Alonso’nun önünde çıktı. Soğuk lastikler ile baskı ile karşılaşan Hollandalı pilot yerini korumayı başardı.

Aynı turda Lewis Hamilton, Sergio Perez’e yetişti ve DRS açık olarak atak için kovalamaya başladı. Perez, 21. turun sonunda pite girdi ve 2.5 saniyelik bir pit stopla sert lastikleri taktı.

Yerel kahraman Avustralya uyruklu Daniel Ricciardo da 22. turda pite geldi ve sert lastikleri taktı. Soğuk lastiklerde Albon ve Stroll’ün önüne çıkan pilot yerini korumayı başardı.

Aynı turun sonunda pite gelen yarış lideri Charles Leclerc, 2.7 saniyelik bir pitle sert lastikleri taktı ve liderliğini kaybetmeden pit stopu halletmiş oldu.

Hemen ardından pit yapan 7 kez Dünya Şampiyonu pilot Lewis Hamilton, Sergio Perez’in önünde pitten çıktı ancak Meksikalı pilot, cesur bir dışarıdan atakla yerini geri almayı başardı.

Sebastian Vettel Bariyerlerde

23. turda ekrana güvenlik aracı geldi. Sebastian Vettel, 5. virajın çıkışında yolda kalmış şekilde görüntülendi. Bir arkadan kayma ile aracın önünü bariylerlere vurup parçalayan 4 kez Dünya şampiyonu pilot yarışı tamamlayamamış oldu ve kabus gibi Avustralya haftasonunu noktaladı.

Güvenlik aracı piste çıktığı anda pit yapan İngiliz Mercedes pilotu George Russell, 3. sırayı elde etmeyi başardı. Bu hamle ona podyumu getirdi.

26. turda Güvenlik Aracı tekrar içeri girdi ve yarış başladı. Charles Leclerc tekrar yarışı başlattığı anda Max Verstappen, Charles Leclerc’e atak denedi. Start düzlüğünün sonuna doğru yanına kadar gelmeyi başarsa da Monako’lu pilot liderliğini korumayı başardı.

36. turda Sergio Perez, 10. Virajda DRS yardımıyla George Russell’ı geçerek 3. sıradaki pozisyonunu geri aldı.

Verstappen Yarış Dışı

Max Verstappen, Avustralya GP yarış dışı kalması sonrası padoğa dönerken

39. turda son Dünya Şampiyonu Max Verstappen’in aracından dumanlar çıkmaya başladı ve 1. Virajda aracını kenara çekti. Böylece Avustralya GP’ye veda etmiş oldu. Verstappen’in yarış dışı kalması ile sanal güvenlik aracı çıktı. Hemen 1 tur sonra tekrar yeşil bayrak çıktı.

Yarıştaki en ilginç performanslardan biri Albon oldu. 58 turluk yarışa 16. sıradan start alan Taylandlı pilot, sert lastikle yarışın ilk 57 turunu pit stopsuz aynı lastikler ile tamamladı. Son turda pite giren Albon, yarışı 10. sırada tamamlayarak Williams’a bu seneki ilk puanını getirdi.

Yarışı Charles Leclerc Grand Slam yaparak (Pole pozisyonu + En hızlı tur + Yarış galibiyeti + Bütün yarışı lider götürme) Avustralya’da efsanevi bir zafer elde etti. Yarışta kalan tek Red Bull pilotu olan Sergio Perez yarışı ikinci sırada tamamladı. Podyumun son basamağını ise Mercedes ile ilk podyumunu alan George Russell tamamladı.

McLaren kötü geçen ilk iki yarışın ardından 5. ve 6. sıraları elde ederek çifte puan almayı başardı. Norris, takım arkadaşı Ricciardo’yu evinde mağlup etti.

Aston Martin için berbat bir haftasonu oldu. Sebastian Vettel yarışta da kaza yaparak takıma masraf çıkarmış oldu. Lance Stroll zig-zag yapması sebebiyle 5 saniye ceza aldı.

Williams için işler bir tık iyiye gitti. Albon, takımı puanla tanıştırdı ve Nicolas Latifi kaza yapmayarak belki de kendi standartlarında iyi bir sonuç elde etmiş oldu.

Fernando Alonso için berbat bir yarış oldu. Çok iyi puanlar alabilecek olan İspanyol pilot, berbat bir pit stop stratejisi ile yarışı 17. sırada tamamladı.

Yarış Sonuçları

Pozisyon Pilot Takım Puan
1 Charles Leclerc Scuderia Ferrari +26
2 Sergio Perez Red Bull +18
3 George Russell Mercedes +15
4 Lewis Hamilton Mercedes +12
5 Lando Norris McLaren +10
6 Daniel Ricciardo McLaren +8
7 Esteban Ocon Alpine +6
8 Valtteri Bottas Alfa Romeo +4
9 Pierre Gasly Scuderia Alpha Tauri +2
10 Alexander Albon Williams +1
11 Guanyu Zhou Alfa Romeo
12 Lance Stroll Aston Martin
13 Mick Schumacher Haas
14 Kevin Magnussen Haas
15 Yuki Tsunoda Scuderia Alpha Tauri
16 Nicolas Latifi Williams
17 Fernando Alonso Alpine
DNF Max Verstappen Red Bull
DNF Sebastian Vettel Aston Martin
DNF Carlos Sainz Scuderia Ferrari

 

Formula 1 Haberleri

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here