Araba Yangın Güvenliği: Araba Ateş Alırsa Ne Yapılmalıdır?

0
3278

Araba yangın güvenliği: Bir araba ateş alırsa ne yapılmalıdır? Bir araba, mekanik ve elektrik bileşenleri olan karmaşık bir makinedir. Çok sayıda sürtünme bileşeninin, yanıcı sıvıların ve karmaşık elektrik kablolarının bulunması nedeniyle yangın, bir arabadaki en yaygın tehlikelerden biridir. Araba kullanıyorsanız, ihtiyacınız olan son şey ateştir. Hareket halindeki bir arabada çıkan yangın, aracın kritik bileşenlerine zarar verebileceğinden ölümcül olabilir.

Bir çarpışma, yakıt sızıntısı, lastik patlaması veya elektrik arızası durumunda bir araba alev alabilir. Ancak hareket halindeki bir arabadaki yangın tehlikelidir. Çünkü tehlikeden kurtulmak için arabayı durdurmanız gerekir. Park halindeki bir arabadaki yangın, kendi zorluklarını da beraberinde getirir. Bu yazı, bir arabadaki tüm yangın tehlikesi senaryolarını inceleyecek ve arabanızda yangın çıkmasını önlemek için gerekli önlemleri size sağlayacaktır. Okumaya devam edin, çünkü araba yangın güvenliğinde arabanız alev alırsa ne yapmanız ve ne yapmamanız gerektiğine ışık tutacaktır.

Araba Yangın Güvenliği Kılavuzu:

Araba yangın güvenliği rehberi, araba sahibi olmanın kritik yönlerinden biridir. Arabanızda bir yangın çıkması durumunda, kaçınma önlemleri alacak kadar bilgili olmalısınız. Ayrıca yangını zamanında söndürmek için yangının nedenini de tespit edebilmelisiniz. Bu nedenle, aracınız alevler içindeyken yangının nedenini anlamak ve gerekli önlemleri almak çok önemlidir. Bu makale ayrıca, arabanızın alev alması durumunda durumun nasıl ele alınacağına dair ipuçları da sağlayacaktır.Araba Yangın Güvenliği: Araba Ateş Alırsa Ne Yapılmalıdır?

Arabanız Alev Alırsa Yapmanız Gerekenler:

Yanan bir araba, yolcular arasında panik yaratabileceğinden çok tehlikeli bir durumdur. Araba yangını kazaları çeşitli nedenlerden kaynaklanır. Bir araba benzin veya dizel ile doldurulmuş bir yakıt deposu içerir ve bunlar son derece yanıcı sıvılar olduğu için bazen ölümcül olabilir. Peki, arabanız alev aldığında ne yapmalısınız? Aşağıda, araba yangın tehlikesi senaryolarından bazıları ve bu tür olaylara karışmanız durumunda atmanız gereken adımlar yer almaktadır:

1-Arabayı Sürerken

Arabanız yolda giderken yanıyorsa tehlikeden kurtulmak için aşağıdaki noktaları takip edin:

Durdurun ve kontağı kapatın: Sürüş sırasında aracınızda bir yangın fark ederseniz yapmanız gereken ilk şey yol kenarında durup kontağı kapatmaktır.

Arabadan inin: Yapmanız gereken bir sonraki şey, arabadan mümkün olduğunca çabuk inmektir. Ayrıca diğer yolcuların arabadan güvenli bir şekilde çıkmalarına yardımcı olmalısınız. Ayrıca kontağı kapatmadan önce tüm kapı ve pencerelerin kilidini açabilirsiniz.

Yanan arabadan uzaklaşın: Arabadan iner inmez yanan araçtan uzaklaşın. Bir araba, patlamaya neden olabilecek yanıcı sıvılar içerir. Bu nedenle yanan araba ile aranızda güvenli bir mesafe bırakın. Ayrıca, mümkünse, karşıdan gelen trafiği tehlike konusunda uyarın.

Yangın söndürücü kullanın: Yangın söndürücünüz varsa, kontrolden çıkmadan yangını söndürmeye çalışın. Unutmayın, bu noktayı yalnızca güvenliyse takip edin. Yangın tehlikeleri tahmin edilemez olduğundan, arabanızda bir yangın söndürücü bulundurmak her zaman iyidir.

Kaputu/bagajı açmayın: Bir araba alevler içindeyken, yangını söndürmek için kaputu/bagajı açmayın. Motor bölmesinde veya arabanın altında yangın çıkması çok tehlikelidir. Bagajı/kaputu açmaya çalışırsanız yangın alevlenebilir ve ellerinizi yakabilir.

İtfaiye ve trafik polisine başvurun: Yangın kontrolden çıkarsa, derhal itfaiyeye başvurmalı ve aynı zamanda trafik polisine de haber vermelisiniz. Trafik polisi, olay hakkında yaklaşan trafiği uyarmaya yardımcı olacaktır.

Araba Yangın Güvenliği: Araba Ateş Alırsa Ne Yapılmalıdır?

Yetkili araç servis merkezi ile iletişime geçin: Aracınızın yetkili servis merkezi ile iletişime geçin ve durumu onlara bildirin. Yangının neden olduğu hasarın büyüklüğünü açıklayın ve ayrıca hasarlı aracı en yakın servis merkezine nakletmek için bir çekici araç isteyebilirsiniz.

Karşıdan gelen trafiğe dikkat edin: Yolun ortasında durmayın. Karşıdan gelen trafiği engellememek için daima yanan arabanın arkasında durun.

Araba sigortası sağlayıcınızı bilgilendirin: Yangın söndürülür söndürülmez, olay hakkında araba sigortası sağlayıcınıza bilgi verin. Hasarı değerlendirmek için sigorta şirketinden bir yetkilinin olay yerine ulaşmasını bekleyin.

2-Araç Trafikte Park Edildiğinde/Durduğunda

Park halindeki bir arabada veya trafikte beklerken yangınla baş etmek çok zor olur. Herhangi bir kaçınma eylemi yapmadan önce çevre hakkında iyi bilgi sahibi olmalısınız. Aşağıda, bu tür durumlara yakalanırsanız izlemeniz gereken bazı noktalar bulunmaktadır:

Motoru ve kontağı kapatın: Arabanızda duman veya alev fark ettiğinizde motoru ve kontağı kapatın ve araçtan çıkın. Ayrıca, yangını söndürmek için araca kolayca erişilebilmesi için arabanın kapılarının kilitlerini açmayı düşünün.

Araçtan uzaklaşın: Araçtan iner inmez yanan araçtan uzaklaşın. Bir araba, patlamaya ve döküntülere neden olabilecek elektrikli bileşenler ve yanıcı sıvılarla donatılmıştır. Bu nedenle, her zaman yangın arabasından çıkın ve aranızda güvenli bir mesafe bırakın.

Araba Yangın Güvenliği: Araba Ateş Alırsa Ne Yapılmalıdır?

Diğer araçları ve yayaları uyarın: Yanan arabanız yolun ortasındayken diğer araçlara da zarar verebilir. Bu nedenle, diğer yol kullanıcılarını yanan arabadan uzaklaşmaları için uyarın. Ayrıca yayaları araçtan uzak durmaları konusunda uyarın.

İtfaiyeye başvurun: Yolun ortasında yanan bir araba tehlikeli olabileceğinden hemen itfaiyeye başvurun. İtfaiye durumu hızlı bir şekilde kontrol eder ve yangını söndürür.

Yangını kendi başınıza söndürmeye çalışmayın: Asla kendi başınıza yangını söndürmeye çalışmayın. Araç yolun ortasında olduğu için karşıdan gelen trafiğe çarpma riski yüksektir. Ayrıca, bu tür durumlarla nasıl başa çıkılacağını tam olarak anlamadan yangını söndürmek güvenli değildir.

Arabadan kişisel eşyalarınızı almaya çalışmayın: Toplamak için yanan otomobilin yanına asla kişisel eşyalarınızı almaya çalışmayın. Yanan bir araba çok tehlikelidir ve çıkan zehirli gazlar zararlıdır. Ayrıca herhangi bir patlamaya karşı yanan araç ile aranızda güvenli bir mesafe bırakın.

Servis merkezine ve sigorta şirketine haber verin: Yangın söndürüldükten sonra servis merkezi ve kasko şirketinizle iletişime geçebilirsiniz. Sigorta sağlayıcınızın yetkilisinin hasarı değerlendirmek için yeri ziyaret etmesini bekleyin. Daha sonra aracı en yakın servis merkezine çekebilirsiniz.

3-Bir Kaza/Çarpışma Nedeniyle

Bir kaza veya çarpışma durumunda bir araba alev alabilir. Bir kazadan sonra yanan bir araba, içindekiler yaralanabileceği için en tehlikeli durumlardan biridir. Kaza sonrası bir araç alev alırsa, araçtan çıkmak çok önemlidir. Bir kazadan sonra araç alev alırsa aşağıdaki noktaları izleyin:

Arabadan in: Araç bir kazadan sonra yanıyorsa, öncelikli araçtan dışarıya olmalıdır. Yaralansanız bile, bir an önce araçtan inmeye çalışın.

Diğer yolculara yardım edin: Arabadan indikten sonra diğer yolcuların yanan araçtan çıkmalarına yardım etmelisiniz. Kapıların kilidini açın ve diğerlerinin tehlikeden uzaklaşmasına yardımcı olun.

Araba Yangın Güvenliği: Araba Ateş Alırsa Ne Yapılmalıdır?

Acil servislerle iletişime geçin: Gerekirse derhal itfaiye, trafik polisi ve ambulansla iletişime geçin. İtfaiye yangını hızlı bir şekilde kontrol eder. Trafik polisi yaklaşan trafiğe tehlikeyi bildirir.

Araç sigortası sağlayıcınız ve servis merkezinizle iletişim kurun: Durum kontrol altına alındıktan sonra, sigorta sağlayıcınız ve araç servis merkezinizle iletişime geçebilirsiniz. Servis merkezinin hasarlı aracı taşımanıza yardımcı olabilmesi için hasarın durumunu ve büyüklüğünü açıklayın. Ayrıca sigorta şirketinin yetkilisi olay yerine gelene kadar bekleyin. Hasarı talep amacıyla değerlendirmelerine izin verin.

İkinci El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here