Slot araba yarışı cenneti: Los Angeles Slot araba müzesi görsel turu… En kapsamlı eski model slot araba koleksiyonlarından birine özel bir ziyareti gösterelim.

Yakın zamanda yayınlanan Slot Car Dreams: The Slot Car Frenzy of the 60s Beginning to End adlı kitapta tanımlandığı gibi bir slot araba, “[a]n elektrikle çalışan bir model arabadır. Bir oluğun içinde çalışan bir çentik veya pim tarafından yönlendirilir. Tahtaya döşenen veya plastik bir rayda kalıplanmış bir veya birden fazla şeridin merkezi, genellikle kontrolör olarak adlandırılan bir reosta tarafından uzaktan kontrol edilir. Raya bağlı ve elektrik enerjisini sağlayan bir güç kaynağı.” Ayrıca “Slot Araba Müzesi, Klasik Çağ”dan (1957 – 1972) 1/24 ve 1/32 ölçekli modellerin en kapsamlı koleksiyonlarından birine ev sahipliği yapıyor. Bu merkezlerinden biri, Sunset Bulvarı’nın bir blok kuzeyinde özel bir konutta bulunabilir.

Los Angeles Slot Araba Müzesi

Los Angeles Slot Car Museum, kurucusu Scott Bader’ın hobiye olan ömür boyu süren tutkusunun bir sonucudur. Bader, eski model slot arabalarından oluşan bir hazineye ev sahipliği yapıyor. Dünyanın en büyük slot otomobil tutkunları arasında yer alan Bader, 2008 yılında özel müzeyi kurdu.

LASCM, bilet ve randevu ile halka açıktır ve özel yapım cam kasalarda güzel bir şekilde sergilenen binlerce araba, aksesuar ve literatüre sahiptir. Mekan ayrıca orijinal ambalajlarında tertemiz durumda çok sayıda nadir model kitine sahiptir. Asansöre binmenizi gerektiren, açılmamış slot arabaları içeren kutuların ağzına kadar dolu bir yeraltı kasası bile var. Bir slot araba cenneti varsa, bunun nasıl görünmesi gerektiğini hayal ediyoruz. Yeni gelenler ve deneyimli tutkunlar, slot araba yarışı tarihinde geçmiş bir dönemin devasa arşivini takdir edeceklerdir.

LASCM’yi bir gün ziyaret ederseniz, Du-Bro Speedway Minyatürlerini, Revell Authentic model kitlerini görürsünüz. Ayrıca, Scalextric yarış setlerini, K&B 1/32 ölçekli model yarış arabalarını, Gar Vic kitlerini ve çok daha fazlasını görmeyi bekleyebilirsiniz. Favorilerimizden bazıları Astro=V ve Gamma Ray 1/24 ölçekli kitlerdir. Ayrıca K&B Aurora süper meydan okuyucu modelleri, Russkit Carrera sidewinder serisi ve Mack Bulldog beş sentlik bira vagonuydu.

Los Angeles Slot Araba Müzesi
lascm.com

Slot Arabaların Tarihi ve Kökleri

1960’ların başlarındaki zirveleri sırasında, slot arabaları Amerika’yı ele geçirdi. Ve o kadar popüler oldu ki, ticari slot yarış pistleri binlerce kişiye ulaştı. Tahminler, bir noktada, müzenin bulunduğu ABD’de yalnızca 5.000’e kadar yarış yolu bulunduğunu bilebilir. Ancak düşük bir rakamın 3.500’e yakın olduğunu gösteriyor. Hemen hemen her sokak köşesinde, ticari yarış yolları, hem gençler hem de yetişkinlerden oluşan kitleler tarafından slot araba tutkunlarını cezbeden yarış turnuvalarına ev sahipliği yaptı.

Kökleri 1900’lere dayanan tarihi kayıtlar, 1912’de bağımsız olarak kontrol edilen elektrikli oyuncak modellerini ilk geliştiren ABD model tren şirketi Lionel’i sık sık gösteriyor. Ancak Slot Car Dreams’in yazarı Philippe de Lespinay tarafından keşfedilen kanıtlar, bazı endişeleri artırıyor. Fransa, Paris’te bir elektrikli ekipman distribütörü olan Societé Anonyme Brianne, 1908’de üretime başladı. Ve muhtemelen dünyanın en eski model elektrikli yarış arabası örneklerinin gerçek öncüsü olabilir.

1950’lerin sonlarında resmi olarak tanıtılan slot araba kitleri ve modelleri, çok çeşitli gövde stillerinde, farklı ölçek boyutlarında mevcuttu. Ayrıca ABD, Japonya, Avrupa ve Latin Amerika’daki birçok şirket tarafından üretildi. Gerçek hayattaki arabalar gibi, model kiti bileşenleri, diğer öğelerin yanı sıra motor, şasi, gövde, tekerlekler, lastikler, yataklar ve aksları içeriyordu.

Bu minyatür el yapımı yarış makineleri, daha sonra EMMRA tarafından East Meadow, Long Island, New York’ta işletilen 145 metrelik, altı şeritli ticari bir pist kadar büyük olan kanalların etrafından dolandı. Her şey slot arabalarına adanmış bir yayın olan Car Model dergisi, Amerika’daki bütün bir parkur dizini yayınlayacaktı.

Slot Araba Hobisi Olan Yarış Arabası Sürücüleri

Başlangıçta, yarış hobisi profesyonel yarış arabası sürücülerini cezbetti. Aralarında Dan Gurney, Jim Hall, Skip Hudson, Bob Bondurant ve Jim Clark vardı. Birçoğunun slot otomobil üreticileriyle sözleşmeleri veya sözlü anlaşmaları vardı. Bu da efsanevi Chaparral 2 dahil olmak üzere yarış arabası ölçekli modellerin piyasaya sürülmesine yol açtı. Film oyuncuları ve sanatçıları Adam West, Elvis Presley, The Beatles ve Van Williams da yarış arabalarından keyif aldı. Slot araba ateşi Amerika’ya yayıldıkça, ölümü de 60’ların sonunda 1929’daki borsa çöküşü gibi geldi.

Slot araba yarışları 1990’larda İspanya’da başlayan bir canlanma gördü. O zamandan beri hobiye yeniden ilgi, bazıları pandemi karantinaları sırasında olmak üzere katlanarak arttı. Uzun süredir devam eden bir geçmişe sahip ticari olarak başarılı birkaç yarış pisti, çoğunlukla ABD’de hala faaliyet gösteriyor. Bugün birkaç isim vermek gerekirse Scalextric, Carrera, Le Mans Minatures, Slot.it ve Fly dahil olmak üzere slot arabaları üreten düzinelerce şirket var. Günümüzde en popüler model 1/32 ölçeğidir. Koleksiyon açısından Klasik Dönemde yapılan slot arabaları oldukça rağbet gören modellerdir.

Scott Bader, aynı zamanda, 1/24 ve 1/32 ölçeklerinde yeni ve klasik slot araba yarışı ürünleri sunan en büyük slot araba mağazalarından biri olan El Segundo, California’da bulunan Electric Dreams’in de sahibidir. Electric Dreams’e bir gezi yapın; gençlerin kesinlikle keyif alacağı devasa bir slot araba parkuru var.

İkinci El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here