6 Ay ve 6 Bin Kilometre Düzenlemesi Araç İlanlarını Arttırdı

0
825
6 ay ve 6 bin kilometre düzenlemesi sıfır ayarında ikinci el araç ilanlarını arttırdı

Geçtiğimiz günlerde ikinci el otomobil satışına 6 ay ve 6 bin km düzenlemesi getirilmişti. Gelen bu düzenleme sonrası ise sıfır ayarında ikinci el otomobil ilanları büyük oranda artış gösterdi. Bu artışın sebebi olarak ise yeni gelen düzenleme gösteriliyor. Satıcıların araçlarını hızlıca satarak gelecek 6 ayı beklemek için zaman kaybetmemek amacıyla ilanları arttırdığı söyleniyor. Detayları ise siz değerli okuyucularımız için derledik.

6 Ay ve 6 Bin Kilometre Düzenlemesi

Geçtiğimiz haftalarda düzenleme ile alakalı Ticaret Bakanı Mehmet Muş bir açıklama yapmıştı. Açıklamanın ardından ise bahsedilen düzenleme hızlıca yürürlüğe girdi ve yasalaştı. 6 ay ve 6 bin km düzenlemesi ise ilk tescil tarihinden itibaren 6 ay ve 6 bin kilometreyi geçmeyen otomobillerin satılmasını önlemekte. Fakat bu düzenleme her vatandaşı kapsamamakta. Düzenleme, ikinci el otomobil ticareti yapmaya yetkili ve yılda 3’ten fazla araç satışı yapma yetki belgesine sahip oto galeriler, yetkili bayiler ve araç kiralama firmaları ile ticari faaliyet kapsamında ikinci el otomobil satışı yapan kişileri kapsıyor. Yasalaşan bu yönetmelik ise 1 Temmuz 2023 tarihine kadar yönetmelikte kalacak.

Fakat gelen düzenleme henüz uygulamaya geçirilmedi ve satıcılara 15 Eylül 2022’ye kadar süre verildi. Bu kapsamda 15 Eylül’e kadar satıcılara herhangi bir kısıtlama uygulanmıyor. 15 Eylül’den itibaren 6 ay beklemek zorunda kalacak satıcılar ise çareyi elinde bulunan araçları satmakta buldu. Bu sebepten ise sıfır ayarında ikinci el araç ilanlarında büyük bir artış oldu.

6 ay ve 6 bin kilometre düzenlemesi sıfır ayarında ikinci el otomobil ilanlarını arttırdı

Sıfır Ayarında İkinci El Otomobil İlanlarında Büyük Artış

15 Eylül 2022 tarihinde uygulanmaya başlayacak 6 ay ve 6 bin km düzenlemesi satıcıların ellerindeki araçları ilana koymalarına neden oldu. Düzenleme öncesinde satıcılar ellerinde bulunan araçları piyasadaki dalgalanmalar sebebiyle hızlıca satışa çıkarmıyorlardı. Fakat bu düzenleme sonrasında satıcılar ellerinde bulunan bütün araçları satışa çıkardılar. Geçtiğimiz haftalarda ise Maliye Bakanı Nureddin Nebati ikinci el araç piyasasında fahiş fiyat artışına yol açan 100 bin adet mükellef tespit ettiklerini açıklamıştı. Görünüşe göre bu mükelleflerde yapılan düzenlemenin ardından araçlarını elden çıkarma peşine düştüler. Diğer yandan ise ilanların artmasına rağmen fiyatlarda büyük değişiklikler oluşmadı. Düzenlemenin ardından fiyatlarda yüzde 6-7’lik bir gerileme oluştu. Bu gerilemenin nedeni ise ilanların artmasından dolayı ortaya çıkan rekabet gibi gözüküyor.

İkinci El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here