Gelmiş geçmiş en büyük otomotiv yenilikleri II… Birçok öncü teknoloji olmuştur, ancak bazılarının çok daha etkili olduğunu düşünüyoruz. İşte onlardan bazılarını burada anlatacağız.

İster performans, ister güvenlik, güvenilirlik, kullanışlılık, stil veya konfor olsun, otomobillerin bu noktaya ulaşması uzun bir yol oldu. Örneğin, 1900’lerin başındaki ahşap ‘topçu çarkları’ tekerleklerinden 2020’lerde karbon fiber tekerleklere geçtik. Eskiden arabalar mümkün olduğu kadar sağlam yapılırdı ve güvenlik bir avantaj olarak lanse edilirdi. Ancak şimdi darbeleri absorbe etmek için burkulma bölgelerine ve kabin içindeki olası insan etkilerini absorbe etmek için hava yastıklarına sahibiz. Bazı yeniliklerin faydaları, hem performans hem de güvenlik için disk frenler ve performans ve yakıt ekonomisi için turboşarj gibi kategorileri aştı.

Burada takip edilenler, ilk otomobilin üretilmesinden bu yana hiçbir şekilde kapsamlı bir yenilikler listesi değildir. Ancak modernOtomotiv Yenilikleri II arabayı yaratmada en ilginç ve etkili olduğunu düşündüğümüz şey budur.

En Büyük Otomotiv Yenilikleri II

GPS Navigasyon

Bir zamanlar, bir arabada gezinmek için verilen talimatları uygulamak veya fiziksel haritaları kullanmak zorundaydınız. Mazda 1990’da yalnızca Japonya’ya özel Eunos Cosmo’da ABD ordusunun Küresel Konumlandırma Sistemini (GPS) kullandığında her şey değişti. Bundan önce otomobil üreticileri fiziksel haritaları kullanmak için yeni yollar buldular. GPS navigasyonunun doğrudan habercisi, haritaları hafızasında saklayan ve renkli bir ekran kullanarak ekranda gösteren Toyota’nın CD-ROM navigasyon sistemiydi.

En Büyük Otomotiv Yenilikleri II

Satış sonrası navigasyon, fabrika seçeneklerini karşılayamaz oldu. Ayrıca arabadan arabaya taşınanlara hizmet veren büyük bir endüstri haline geldi. Artık neredeyse herkesin cebinde telefonunda bir GPS sistemi var. Bu da otomobil üreticilerinin bu işlevi Android Auto ve Apple CarPlay ile bilgi-eğlence sistemlerinde desteklemesine izin verdi. Ve dahili navigasyon hizmetleri için seçenekler sunmaya devam etmesine yol açtı. Teknoloji, sorunlardan adil bir pay almış olsa da, şimdi kaybolmanız pek olası değil.

En Büyük Otomotiv Yenilikleri II

Emniyet Kemerleri

Kanunen halka açık yollarda emniyet kemeri takmanın zorunlu hale getirildiği sıralarda yaşanan tepkiyi anlamak zor. Bununla birlikte, 1980’lerin ortalarında çalışmalar yapıldı. Bunlar, emniyet kemerlerinin araba kazalarında yaralanma ve ölümleri önemli ölçüde azalttığını göstermiştir. Daha yakın zamanlarda, emniyet kemeri ve hava yastığı kombinasyonunun ölümleri yarı yarıya azalttığı anlaşıldı. Yine de ilk emniyet kemerini bulmak için 19. yüzyılın ortalarına gitmemiz gerekiyor. İngiliz mühendis George Cayley tarafından planörü için icat edildi. Ancak 1946’ya kadar Kaliforniyalı bir doktorun geri çekilebilir emniyet kemeri fikri ortaya çıktı. Artık feshedilmiş otomobil üreticisi Nash, 1949’da onları arabalarına koydu. Ancak yeterli sayıda müşteri, bayilerden onları kaldırmalarını istedi. Ve Nash’in onları bir satış başarısızlığı ilan ettiğini söyleyerek onları istemediklerini gösterdi. Ford daha sonra onları 1955’te bir seçenek olarak sundu.

En Büyük Otomotiv Yenilikleri II

İlk üç noktalı emniyet kemeri, geri çekilemez bir Y tipi tasarım, 1955’te Roger W. Griswold ve Hugh DeHaven tarafından tasarlandı. Ancak, 1958’de GT 750’nin piyasaya sürülmesiyle birlikte emniyet kemerlerini standart bir özellik olarak başarılı bir şekilde yaygınlaştıran Saab oldu. Ardından İsveçli mucit Nils Bohlin, bugün bildiğimiz şekliyle Volvo için modern, geri çekilebilir üç noktalı emniyet kemerini geliştirdi. Tasarım o kadar devrimseldi ve Volvo güvenliğe o kadar bağlıydı ki. Otomobil üreticisi tasarımı endüstri genelinde ücretsiz kullanım için verdi.

1970 yılında emniyet kemerinin takılmasını gerektiren ilk yasayı çıkaran Avustralya’nın Victoria eyaletiydi. Artık çoğu insan, bir tane takmak bir alışkanlık olduğu için iki kez düşünmüyor. Ayrıca buckle-to-drive teknolojisi hızla, takmadan sürüş yapmanızı engelleyecek bir standart haline geliyor.

Anahtarsız Giriş

1980’de Ford, kilidi açmak için sürücü kapısına monte edilmiş beş düğmeli bir tuş takımına girilen bir sayı kodunu kullanan anahtarsız sistemini tanıttı. Ancak, 1982’de Fuego ile ilk uzaktan anahtarsız sistemi tanıtan Fransa’daki Renault oldu.

En Büyük Otomotiv Yenilikleri II

Ardından General Motors, 1990’ların başında onu kitlelere ulaştırdı. Artık birçok modern araba kapısını açmak için cebimizden anahtarlığı çıkarmamıza bile gerek yok. Bunun yerine, bir aktarıcı, anahtarlığın yakın olduğunu algılar ve otomatik olarak kilidi açar. Ve ardından verici alandan ayrıldığında aracı tekrar kilitleyebilir. Bu yeni bir buluş gibi görünse de, ilk “pasif giriş sistemi” 1993 Chevrolet Corvette’te mevcuttu.

Teknolojinin içinde hala bir sürü hayat var. Ve Tesla anahtar kartları kullanmış olsa da, bir sonraki büyük şey telefon olarak anahtar teknolojisi olacak gibi görünüyor.

İkinci El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here