Gelmiş geçmiş en büyük otomotiv yenilikleri III… Birçok öncü teknoloji olmuştur, ancak bazılarının çok daha etkili olduğunu düşünüyoruz. İşte onlardan bazılarını burada anlatacağız.

İster performans, ister güvenlik, güvenilirlik, kullanışlılık, stil veya konfor olsun, otomobillerin bu noktaya ulaşması uzun bir yol oldu. Örneğin, 1900’lerin başındaki ahşap ‘topçu çarkları’ tekerleklerinden 2020’lerde karbon fiber tekerleklere geçtik. Eskiden arabalar mümkün olduğu kadar sağlam yapılırdı ve güvenlik bir avantaj olarak lanse edilirdi. Ancak şimdi darbeleri absorbe etmek için burkulma bölgelerine ve kabin içindeki olası insan etkilerini absorbe etmek için hava yastıklarına sahibiz. Bazı yeniliklerin faydaları, hem performans hem de güvenlik için disk frenler ve performans ve yakıt ekonomisi için turboşarj gibi kategorileri aştı.

Burada takip edilenler, ilk otomobilin üretilmesinden bu yana hiçbir şekilde kapsamlı bir yenilikler listesi değildir. Ancak modern arabayı yaratmada en ilginç ve etkili olduğunu düşündüğümüz şey budur.

En Büyük Otomotiv Yenilikleri III

Aerodinamik

Otomobilin doğuşundan bu yana mühendisler, otomobillere karşı en büyük direncin hava olduğunu anladılar. 1800’lerde kara hız yarışçıları, teknelerden etkilenmiş gibi görünen arabalar yaptılar. Ve 1914’te Alfa Romeo bilinen ilk modern aracı tasarladı. Ancak karoserin ekstra ağırlığı, temel otomobilin hızını iyileştirmedi. Alman Rumpler “Tropfenwagen” (gözyaşı arabası) 1921’den çok daha başarılıydı. Ayrıca 28’lik Sürükleme Katsayısı (Cd) bugün havada kaygan olarak duruyor. 1934’teki Chrysler Airflow gibi örneklerde görüldüğü gibi, “düzenleyici” tasarım ana akım haline geldi.

En Büyük Otomotiv Yenilikleri III - Aerodinamik
En Büyük Otomotiv Yenilikleri III – Aerodinamik

1950’lerin sonlarına kadar aerodinamiğe yenilenen bir ilgi olmadı ve bu, yarış dünyasında gerçekleşti. Sadece kaygan arabalar daha hızlı gitmekle kalmadı. Aynı zamanda İngiliz araştırmacı GE Lind-Walker, yere basma kuvvetinin hızlanma, frenleme ve viraj almadaki rolünü göstererek motor yarışlarında bir devrim başlattı. Yol arabalarında yeni yeni kanatlar ve spoiler görünmeye başladı. Ve ardından yarış arabaları ile yol arabaları arasında aerodinamik ve stil ilişkisi başladı.

En Büyük Otomotiv Yenilikleri III - Aerodinamik
Aerodinamik

Çift Kavramalı Şanzıman

İlk otomatik şanzıman “atsız araba şanzımanı” olarak adlandırıldı ve 1904 yılında ortaya çıktı. Ancak General Motors ilk seri üretim otomatik şanzımanı 1939’da piyasaya sürdü. Otomatik şanzımanlar sürücünün hayatını kolaylaştırırken, özellikle hızlı vites değiştirmeleriyle tanınmıyorlar. Bunun için, bir debriyajın çift sayılı vitesleri idare ederken diğerinin geri kalanını idare ettiği bir çift ​​debriyajlı şanzıman (DCT) istiyorsunuz.

En Büyük Otomotiv Yenilikleri III - Çift Kavramalı Şanzıman
En Büyük Otomotiv Yenilikleri III – Çift Kavramalı Şanzıman

Çift ​​debriyajlı şanzıman (DCT) fikri, İkinci Dünya Savaşı’ndan önceki bir Fransız askeri mühendisine kadar uzanıyor. Ancak konsepti asla hayata geçirmedi. DCT’li ilk üretim otomobili 1961’de İngiliz Hillman Minx’ti, ancak bu tam otomatikten daha yarı otomatikti. Porsche, 1985’te 962 C otomobilinde bu konsepti kullanmaya başladığında, yarışı üstlendi. Ancak 2003 yılına kadar DCT’ye sahip ilk modern yol otomobili ortaya çıkmadı. Volkswagen Golf R32, vitesleri hızlı bir şekilde ateşlemek ve motoru kaynatmak için çift debriyaj kullanan ilk otomobildi.

En Büyük Otomotiv Yenilikleri III - Çift Kavramalı Şanzıman
Çift Kavramalı Şanzıman

Elektronik Denge Kontrolü

Elektronik Stabilite Kontrolü (ESC), muhtemelen diğer otomotiv yeniliklerinden daha fazla hayat kurtardı. ABD’deki her yeni araç, yasalarca bir ESC sistemine sahip olmak zorundadır. Temel öncül, bir bilgisayar algılayarak savrulmayı (ön tekerleklerin kayması) veya aşırı kaymayı (arka tekerleklerin kayması) sorunu gidermekti.

En Büyük Otomotiv Yenilikleri III - Elektronik Denge Kontrolü
En Büyük Otomotiv Yenilikleri III – Elektronik Denge Kontrolü

Ayrıca sürücünün aracın kontrolünü elinde tutmasını sağlamak için otomatik olarak fren veya gaz uygular. Teknik olarak, 1983’teki Toyota Crown, “Anti-Skid Control” sistemine sahip ilk otomobildi. Ancak BMW, 1990’lı yılların başında Bosch ile çekiş kontrol sistemini geliştiriyordu ve 1992’de tüm model serisine uyguladı. Mercedes, yine Bosch ile birlikte çalışarak ESC sistemini 1995 yılında S-Serisi Coupe ile üretime soktu. Ayrıca aynı zamanda Toyota’nın Araç Denge Kontrol Sistemi Toyota Crown Majesta’da ortaya çıktı.

En Büyük Otomotiv Yenilikleri III - Elektronik Denge Kontrolü
Elektronik Denge Kontrolü

Teknolojinin nispeten ucuz hale gelmesi zaman aldı, ancak 2000’lere girerken çoğu otomobil üreticisi bunu ya bir seçenek ya da standart olarak sundu. 2012 yılında ABD’de satılan seri üretim otomobillerde zorunlu hale geldi. NHTSA araştırmalarına göre, tek başına ESC, SUV’lerin ölümcül tek araç kazalarını yüzde 56 oranında azalttı.

İkinci El Otomobil İlanları

Arabalarda Aerodinamik Yapı Nedir? Neden Önemlidir?

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here