Otomobil satın alırken aracın bizde uyandırdığı duyusal estetik hissi oldukça önemli. Görsel kaygının oldukça fazla olduğu ve otomobil fiyatlarının arttığı son zamanlarda firmalar sattıkları otomobilleri olabildiğince hızlı ve estetik göstermeye çalışıyorlar ki alıcı bulabilsinler. BMW M paketi, Mercedes AMG paketi ve Audi ise S-Line paketi ile potansiyel müşterileri kendilerine çekmekte. Sunulan paketler görsel ögeler kullanarak müşterilere etkilemeyi hedeflerken bunu gündelik araçlara spor otomobil görüntüsü sağlayarak yapmayı hedefliyorlar. Bu sırada kullanılan parçalardan bir tanesi olan spoiler diğer bir adı ile kanat neredeyse her binek otomobil için aksesuar olarak satın alınabilmekte. Bagaj kısmının üstüne eklenen bu parça görsel olarak güzel dursa bile asıl amacı hiç te estetik kaygı değil. Formula 1’den ralli otomobillerine kadar kullanılan spoiler adı verilen kanat aslında ne işe yarıyor biliyor musunuz? Gelin birlikte estetik kaygı olmadan tasarlanmış spoilerların ne işe yaradıklarına bakalım.

Porsche GT3 Spoiler
Spoiler aracın arkasına uygulanan basıncı arttırarak yol tutuşunu arttırır.

Spoiler Nedir?

Otomobiller hareket halindeyken havanın göreli hareketine maruz kalırlar. Hava akışkanı otomobilin hem üstünden hem altından olacak şekilde hareketini sağlar. Düşük hızlarda manevra ve kullanıma olan etkisi şöför tarafından hissedilmese bile orta-yüksek otoyol hızlarında rüzgarın otomobilimizin hareketini etkilemesine tanık olmuşuzdur. Bu hızlarda ve çok daha yüksek hızlarda, otomobil hava akışkanının göreli hareketi yüzünden drag ve lift kuvvetlerine maruz kalır. Lift otomobili kaldırırken, drag yere bastırır gibi düşünebiliriz bu durumu. Lift kuvvetleri yüksek hızlarda spor otomobili hafifletir ve yol tutuşunu zayıflatır. Liftin etkisini azaltmak için aracın arka kısmına yerleştiren spoiler, aracın üstünden geçen hava akışkanının otomobilin arkasındaki basıncını arttırır ve aracı yola bastırır. Kabaca spoiler aracı yüksek hızlarda yola bastıran bir yapıdır diyebiliriz.

Fiesta Spoiler
Farklı tiplerde spoilerlar görmek mümkün.

Nasıl Çalışır?

Araca etki eden hava akışkanı, otomobilin üstünden gelerek bir baskı uygular. Ancak yüksek yol tutuşu ve kontrol istenen spor otomobillerde bu durum yeterli olmaz. Spoiler kullanılarak otomobilin yola daha fazla basması hedeflenir. Otomobilin arka kısmına monte edilen spoiler, aracın yüksek hızlarda hava akışkanını yönlendirerek yol tutuşunu arttırmasını sağlar. Audi A7 ve Peugeot RCZ gibi modellerde belirli bir hızdan sonra spoilerin açılması bu yüzdendir.

TT spoiler
Birinci jenerasyon Audi TT modelleri yaşadıkları yol tutuş sorununu spoiler kullanarak çözdüler.

2. El Audi İlanları

2 YORUMLAR

  1. eskiden çok karizma geliyordu ve özellikle 2010 öncesinde yaygın olan modifiye kültürüyle çok karşıma çıkıyordu. artık o eski havasını yitirdi

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here