Gelmiş geçmiş en büyük otomotiv yenilikleri I… Birçok öncü teknoloji olmuştur, ancak bazılarının çok daha etkili olduğunu düşünüyoruz. İşte onlardan bazılarını burada anlatacağız.

İster performans, ister güvenlik, güvenilirlik, kullanışlılık, stil veya konfor olsun, otomobillerin bu noktaya ulaşması uzun bir yol oldu. Örneğin, 1900’lerin başındaki ahşap ‘topçu çarkları’ tekerleklerinden 2020’lerde karbon fiber tekerleklere geçtik. Eskiden arabalar mümkün olduğu kadar sağlam yapılırdı ve güvenlik bir avantaj olarak lanse edilirdi. Ancak şimdi darbeleri absorbe etmek için burkulma bölgelerine ve kabin içindeki olası insan etkilerini absorbe etmek için hava yastıklarına sahibiz. Bazı yeniliklerin faydaları, hem performans hem de güvenlik için disk frenler ve performans ve yakıt ekonomisi için turboşarj gibi kategorileri aştı.

Burada takip edilenler, ilk otomobilin üretilmesinden bu yana hiçbir şekilde kapsamlı bir yenilikler listesi değildir. Ancak modern arabayı yaratmada en ilginç ve etkili olduğunu düşündüğümüz şey budur.

En Büyük Otomotiv Yenilikleri I

Disk Frenler

En Büyük Otomotiv Yenilikleri I

Kampanalı frenleri hala en ucuz arabalarda bulabilirsiniz. Temel olarak, kampanalı frenler, kampana olarak bilinen bir silindirin iç kısmına fren balatalarının dışa doğru bastırıldığı bir silindirden oluşur. Disk frenler bir disk kullanır ve fren balataları her iki taraftan da kenetlenir. Uygulanan basınç daha yumuşak ve daha orantılıdır. Bu da frenlerin sorunsuz bir şekilde uygulanmasını kolaylaştırır. Ayrıca, özellikle yoğun kullanımda daha uzun süre dayanırlar. Disk frenler ıslandıktan sonra daha hızlı iyileşirler ve kolayca aşırı ısınmazlar. Disk frenlerin ilk örneği, İngiltere’de 1890’a kadar ortaya çıktı. ancak Frederick William Lanchester bakır diskler kullandığı için pratik değildi. Daha sonra motosikletlerde geliştirildiler, ancak 1930’larda trenlerde uzun süreli kullanım buldular.

Bu disk frenler daha yeniydi ve kısa bir süredir arabalarda mevcuttu. Chrysler, 1950’de bazı modellerde kumpas tipi olmayan bir diske sahipti. Ancak disk frenlerin ilk gerçek etkisini yarışta yaptı. Jaguar, 1953 24 Hours of Le Mans’ta Dunlop disk frenlerini kullandı. C-Type, 100 milin üzerinde ortalamayı aşan ilk otomobildi ve diğerleri olmadığında frenlemede güvenilirdi. Bu teknolojiye sahip ilk ana akım otomobil, orijinal Citroen DS idi.

FF Aktarma Organı Düzeni – Ön Motor, Önden Çekiş

En Büyük Otomotiv Yenilikleri I

Citroen, Saab ve DKW, önden çekişin kullanışlı bir konfigürasyon olduğunu anladı. Alman DKW, formatı ilk kez 1931’de kullandı. Ancak Austin Mini’yi tasarlarken otomotiv dünyasını değiştiren Sir Alexander Arnold Constantine Issigonis oldu. Motor, önden arkaya değil, motor bölmesinin genişliği boyunca olduğu gibi enine monte edilebilirse, çok daha kompakt bir düzenleme olacağını düşündü. Bu kompakt düzenleme, genel ayak izini değiştirmeden küçük bir arabanın kabininin daha uzun olabileceği anlamına gelir.

Otomotiv ortamını değiştiren ve onlarca yıldır kullanılan çeşitli motor konfigürasyonlarıyla kompakt otomobillerden büyük SUV’lara kadar her şeyde bugün hala kullanılan bir tasarımdır. Pek çok avantajının yanı sıra, FF araçları, motorun ağırlığının tahrik edilen tekerleklerin üzerinde olması nedeniyle karda iyi bir ön uç tutuşa sahiptir. Ayrıca arka tahrik mili olmadığı için şanzıman tüneli arka zemin alanını engellemez.

Turboşarj

En Büyük Otomotiv Yenilikleri I

Zorunlu indüksiyon 1855’te Gottlieb Daimler’e kadar uzanır. Ancak bir İsviçreli mühendis, ticari olarak uygulanabilir hale gelen ilk turboşarjı yarattı. Bu yeni teknoloji ilk olarak uçak motorlarına fazladan hava zorlayarak, yüksek irtifalarda yakıtla karıştırılan havanın yoğunluğunun azalmasının etkisini dengelemede kullanıldı. Teknoloji daha sonra gemilere ve ardından dizel motorlu kamyonlara taşındı. 1950’lerde Amerikan şirketleri, kısa ömürlü de olsa Corvair Monza ve Oldsmobile Jetfire ile ilk üretim turboşarj izini ateşledi. Ancak en büyük sorun turbo gecikmesiydi.

En Büyük Otomotiv Yenilikleri I

BMW 2002 Turbo, gerçekten popüler olan ilk turboşarjlı otomobildi, ancak güvenilirlik sorunları vardı. Porsche daha sonra bu teknolojiyi, 1974’te satın alabileceğiniz en hızlı yol otomobili olan ve turboşarj fikrinin arzu edilen Porsche 911 Turbo’yu yaratmak için kullandı. Maserati, bir turbo iyi bir şey ise, iki turbonun daha da iyi olacağına karar verdi ve 1981’de bize Biturbo’yu verdi. Bunun büyük bir sırun olan gecikmeyi azaltması gerekiyordu. Ancak Porsche daha da ileri gitti ve 959’da sıralı turbolar kullandı. Şimdi inanılmaz derecede sofistike ikiz motorlar var. Bunlar hem performans hem de yakıt ekonomisi açısından daha iyi oldukları için halen kullanılmakta ve yoğun ilgi toplamaktadır.

İkinci El Otomobil İlanları

2022 BMW iX xDrive50: Özlü Yenilik

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here