Formula 1 Fransa GP Sıralama Turları Sonuçları

Max Verstappen Pole

Formula 1 Fransa GP sıralama turları tamamlandı. Gün saat 13:00’daki 3.antrenman seansı ile başladı. Ardından saat 16:00’da başlayan sıralama turlarıyla tamamlandı. Günün kazananı, kariyerinin 9.pole pozisyonunu 1:41.218’lik turu ile elde eden, Charles Leclerc oldu. Leclerc ve Ferrari üst üste ikinci kez pole pozisyonunu elde etti. Monako’da olduğu gibi Q3 sonunda yaşanan kaza ise sıralama turlarını erken bitirdi. Neredeyse bütün pilotların pistte sıkıntı yaşaması ve yaşanan kazalar seansa damga vurdu. İşte Formula 1 Fransa GP 3. Antrenmen ve Sıralama Turları sonuçları:

3.Antrenman

Paul Ricard Pisti’nde yaklaşık 28 derecelik sıcaklıkta, oldukça güzel bir havada son antrenman seansı başladı. Pilotlar senasın ilk 10 dakikasında piste çıkmayı tercih etmediler. 11.dakikanın içerisinde genellikle olduğu gibi Haas pilotları açılışı yaptı. Haas’lar keşif turlarındayken; Alpine pilotları, Raikkonen, Perez ve Russell piste çıkan diğer isimler oldu. Pilotlar yavaş yavaş piste çıkarken Aston Martin pilotları hariç herkes kırmızı logolu yumuşak hamur tercihinde bulundu. Aston Martin’ler ise dün 2.Antrenman seansında pilotlar genellikle daha sert hamurlu lastik tercihinde bulunmuşken yumuşak hamur takmıştı.

İlk zaman turu Nikita Mazepin’den geldi. Rus pilotu sırasıyla Perez, Ocon ve Alonso geçti. Alonso, 1:32.2’lik derecesiyle henüz ilk turunda başarılı bir tur attı. İspanyol pilotun bu zaman turunu attığı 19.dakika içerisinde Mazepin, 2.virajda dışarı uçtu ve lastiklerini yaktı.Mazepin 3.Antrenman

Zirvedeki İsimler Piste Çıkmak İçin Bekledi!

Şampiyonanın iddialı isimleri ise piste en son çıkanlar oldu. Mercedes pilotları; Hamilton ve Bottas bitime 38 dakika kala, Verstappen ise bitime 36 dakika kala piste çıktı. Verstappen’in de piste çıkmasıyla pitte herhangi bir pilot kalmadı. Pilotların hepsi sıralama turu derecelerini görebilmek için araçlarını zorladılar. Öncelikle Lewis Hamilton attığı ilk turda birinci sırayı elde etti. Ancak takım arkadaşı Bottas, 3 sektörde de mor dereceyi elde ederek ilk sırayı aldı. Bottas’ın derecesi Hamilton’dan yaklaşık 0.8 saniye daha iyi geldi. Ancak şampiyona lideri Verstappen son iki sektörde mor zamanı yakalayarak; Bottas’ı 0.009 saniye ile geride bırakarak en iyi dereceyi yakaladı. Ancak bundan yaklaşık 7 dakika sonra Bottas, rakibini 0.028 saniye geçerek ilk sıraya yerleşti.

İkinci Bölüm

Pilotlar pite girip tekrar piste çıktıklarında da sıralama turu zamanı denemeleri yapmaya devam ettiler. Bitime 17 dakika kala Hamilton takım arkadaşı Bottas’ın benzer zamanlarda attığı ve kendi derecesini geliştirdiği turun ardından; 0.2 saniye farkla ikinci sıraya yerleşti. Bitime 13 dakika kala ise Perez ve Sainz oldukça iyi zaman turları elde ettiler. Sainz, Bottas’ın 0.148 saniye arkasında ikinci sırayı alırken; Perez 0.191 saniye arkasında üçüncü sıraya yerleşti. Bu ikilinin hemen arkasından gelen Verstappen ise kendisine ilk sırayı getirecek olan 1:31.300’lük zaman turunu attı. Böylece Bottas’ın yaklaşık 0.7 saniye önünde ilk sıraya yerleşmiş oldu.

Devam eden turlarda kayda değer bir gelişim elde edebilen pilot olmadı. Pilotlar büyük çoğunlukla önceki derecelerinden daha kötü turlar attılar. Bu sonuçla Verstappen sıralama turları öncesi son antrenmanı zirvede bitirdi. Bottas ikinci, Sainz üçüncü oldu.

3.Antrenman Sonuçları:Fransa GP 3.Antrenman

 

Fransa GP Sıralama Turları

Q1

Sıralama turlarının açılışını Alfa Romeo pilotları yaptı. Raikkonen ve Giovinazzi’yi, AlphaTauri ve Haas pilotları takip etti. Pilotların hepsi kırmızı logolu yumuşak set lastikleri tercih etti. Sıralamanın favori takımları Mercedes, Red Bull ve antrenman turlarının başarılı takımı Alpine piste çıkmadı.

Tsunoda Bariyerlerde

Seans başlangıcınıjn üzerinden henüz 4 dakika geçmişken, AlphaTauri pilotu Yuki Tsunoda ilk viraj çıkışında spin atarak bariyerlere çarptı. Önce ilk sektörde sarı bayraklar çıktı. Ardından Japon pilot aracı vitese takmayı başarsa da debriyaj hatasıyla aracını hareket ettiremedi ve sıralama turlarına erken veda etti. Böylece kırmızı bayraklar sallandı ve henüz hiçbir pilot zaman turu atamamışken seans durdu.

Q1 Yeniden Başladı

Seansın yeni açılışının Charles Leclerc yaptı. Seans bitimine 10 dakika kala ilk zaman turunu atan isim de Monakolu pilot oldu. Sırasıyla Sainz ve Gasly ilk sırayı alacak dereceleri yakaladılar. Gasly attığı tur ile 1:31’lu derecelere ulaşabilen tek isim oldu. Ardından ise Norris bu zamanlara yetişerek ikinci sırayı aldı.

Zirve isimlerden ilk tur Bottas’tan geldi. Fin pilot ilk sırayı 0.2 saniye ile aldı. Onu Lewis Hamilton takip etti ve 0.023 saniye ile takım arkadaşının arkasına yerleşti. Mercedesleri Red Bull’lar takip etti. Verstappen 1:31.001’lik derecesiyle ilk sırayı alırken; Perez takım arkadaşının 0.5 saniye arkasında ikinci sıraya oturdu.

Mick Schumacher Seansa Noktayı Koydu

Pilotlar seans bitişine 3 dakika varken tekrar piste çıktılar. Henüz kimse kayda değer bir derece elde edememişken; Mick Schumacher, yaptığı kaza ile seansın bitmesine sebep oldu. Alman pilot, seansın bitimine 22 saniye kala 6.virajın çıkışında kaza yaptı ve sol ön süspansiyonunu kırdı.Mick Schumacher Kaza

Bu sonuç Schumacher’i Q2 seansına taşıdı ve Haas adına sezonun en iyi sıralama sonucu oldu. Ancak Alman pilot kırık süspansiyonu sebebi ile Q2’de piste çıkamadı. Bu kaza sonrası ilk zaman turu silinen, ikinci zaman turunda trafiğe takılan Lance Stroll seansın sonuncusu olarak elenmiş oldu. Seansın diğer kaybedenleri; Nicholas Latifi, Kimi Raikkonen ve Nikita Mazepin oldu.

Q1 Sonuçları:Fransa GP Sıralama Turları Sonuçları Q1

Q2

Piste ilk çıkan isimler Gasly, Ferrariler ve Norris oldu. Russell hariç tüm pilotlar orta hamur tercihinde bulundu. Bunun sebebi yarış başında dolu depo ile lastiklerin çok çabuk ısınmasıydı. İlk zaman turu Gasly’den geldi. Ardından McLaren’ler iki ve üçüncü sırayı alırken; arkadan gelen Leclerc 3, Sainz 1:31.146’lık derecesiyle ilk sırayı aldı.

Tepedekiler Yine Birlikte Turladı

Verstappen, Hamilton, Perez, Bottas dörtlüsünün zaman turu elde eden ilk ismi Bottas oldu. Fin pilot attığı turla ikinci sırayı aldı. Takım arkadaşı Hamilton ise dördüncülüğe yükseldi. Mercedes’lerin lastik ısıtma problemleri bu derecelerin ana nedeniydi. Red Bull pilotları ise daha hızlı turlarla geldiler. Önce Verstappen, sonrasında Perez 1:30.971’lik turuyla ilk sırayı aldı. Ancak lastiklerini ısıtan Hamilton, Perez’den 0.012 saniye daha hızlı bir tur atarak ilk sıraya oturdu.

İkinci Bölüm

Pilotlar bu bölümdeki son hakları için ikinci kez piste çıktı. Giovinazzi, Ricciardo ve Perez yumuşak hamura geçtiler. Ancak Perez’in yumuşak hamur tercihi tehlikede olmasından dolayı değildi. Meksikalı pilot bir sonraki seans öncesi yumuşak lastikle pisti biraz daha hissetmek için bu tercihi yaptı. Atılan turlarda Bottas ilk sırayı aldı ancak rakibini geçecek kadar derecesini geliştirebilen bir isim olmadı. Böylece Q3 seansını kalmayı kaçıran isimler; Ocon, Vettel, Giovinazzi, Russell ve piste çıkamayan Schumacher oldu.

Q2 Sonuçları:Fransa GP Sıralama Turları Sonuçları Q2

Q3

Sıralama turlarının sonucunu belirleyecek olacak Q3 seansının açılışını da Gasly yaptı. Fransız pilotu yine Ferrari’ler ve McLaren’ler takip etti. İlk zaman turu da yine Gasly’den geldi. Ancak pist dışına taşan genç pilotun zaman turu silindi. Böylece Ricciardo ilk sıraya yükseldi ancak onu sırasıyla Leclerc ve Sainz geçti.

Red Bull ve Mercedes Turları

Bu iki takımı sıralama turları boyunca peş peşe turlarken görmüştük. Bu durum Q3 seansında da değişmedi. Önce Verstappen 1:30.325’lik derecesiyle ilk sırayı aldı. Onu yaklaşık 0.5 saniye arkadan Perez takip etti. Bottas üçüncü sırayı alırken; Hamilton, Verstappen’in yaklaşık 0.4 saniye arkasında ikinci sırayı ele geçirdi.

Son Haklar

Henüz bir zaman turu bulunmayan Gasly, son haklar öncesi de piste çıkan ilk isim oldu. Fransız pilot yaptığı derece ile dördüncü sırayı kaptı. Devamında ise sırasıyla Leclerc 5, Alonso 8, Sainz 3.sırayı elde edecek turlar attı.

Verstappen ise 1:29.990’luk mükemmel bir turla derecesini geliştirerek ilk sıradaki yerini sağlamlaştırdı. Ardından takım arkadaşı Perez ikinci sırayı aldı. Onu ise Valtteri Bottas geçti. Yarışın gridini belirleyen tur ise Hamilton’dan geldi. İngiliz pilot attığı son turla Verstappen’in 0.258 saniye gerisinde kaldı ancak ikinci sırayı elde etti.

Oyuna Perez ve Bottas’ın dahil olmasıyla, Red Bull/Mercedes savaşı kızıştı. Kalanların en başarılısı ise Ferrari pilotu Carlos Sainz oldu. Gasly altıncı, Leclerc yedinci, Norris sekizinci, Alonso dokuzuncu, Ricciardo onuncu oldu.

Q3 Sonuçları:

İlk 3 Sıradaki Pilotun Açıklamaları

Max Verstappen Pole 2

Max Verstappen: Puanlar bugün verilmiyor ancak bu işi yarın bitirmeye çalışacağız. Bakü’de kaybettiğimiz 25 puanı telafi etmeye çalışacağız.

Lewis Hamilton: Elimizde bir yarış var ve mücadele etmeyi seviyoruz. Zorlamaya, savaşmaya ve her şeyimizi vermeye devam edeceğiz.

Valtteri Bottas: Güzel bir hafta sonu oluyor. Özellikle geçtiğimiz birkaç hafta önceye göre çok daha iyi. Son tur oldukça iyi hissettirdi.

Fransa GP sıralama turları sonuçları bu şekildeydi. Yarın saat 16:00’da yapılacak yarışla alakalı değerlendirme yazısı ve daha birçok Formula 1 içeriği için bizi takip etmeye devam edin.

Formula 1 Fransa GP Saat Kaçta?

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here