Formula 1 Fransa GP Antrenman Sonuçları

Formula 1’de yarış hafta sonu heyecanı bugün saat 12:30’daki 1. Antrenman turları ile başladı. İlk gün saat 16:00’da yapılan 2. Antrenman seansı ile noktalandı. İşte Formula 1 Fransa GP antrenman sonuçları.

1.Antrenman

Fransa’da Paul Ricard Pisti’nde 2 haftalık aranın ardından yeniden Formula 1 heyecanı başladı. Saat 12:30’da başlayan ilk antrenman seansında pilotlar genellikle aynı lastik hamurları ile piste çıktılar. Charles Leclerc ve Nicholas Latifi orta hamur tercih ederken, Lance Stroll yumuşak hamur tercihinde bulundu. Diğer pilotlar ise sert hamurla piste çıktılar. Birçok pilot seans başlar başlamaz piste çıkmayı tercih etti. George Russell’ın Williams koltuğunda ise bu antrenman turunda Roy Nissany oturdu.

Bottas Ön Kanadına Hasar Verdi!

Pilotlar piste çıktıktan sonra uzun bir süre ciddi zaman turları atmadan devam ettiler. Bu sırada henüz piste çıkış turunda Mick Schumacher, 3.virajda spin atarak seansa başladı. Ardından Yuki Tsunoda 15.viraj çıkışında gaza erken oturması sebebi ile bir spin attı. Bir başka sorun yaşayan isim ise Valtteri Bottas oldu. Fin pilot 2.virajda aracın kontrolünü kaybettikten sonra sosis körblerin üzerinden geçerken ön kanadına hasar verdi. İlerleyen dakikalarda Fia ve Mercedes arasında bu kerblerin araçlara verdiği zarar üzerine bir telsiz konuşması yapıldı.

Seansın ilk 10 dakikası geçilirken 1:37 – 1:38’li tur derecelerine sahipti. Pilotlar yavaş yavaş hızlanırken herkesten daha çabuk hızlanan isim Verstappen oldu. Hollandalı pilot 1:34.139 derecesi ile 3 sektörde de mor dereceyi yakalayarak ilk sıraya yerleşti. Bu derecenin üzerinden 5 dakika geçtikten sonra Vettel 11.virajda kendini bariyerlerde buldu. 11.virajda aracın arka tarafının kontrolünü kaybeden Alman isim uzun kaçış alanını kullandıktan sonra aracın sağ arka tarafından bariyerlere vurdu. Neyse ki çok büyük bir hasar almadan önce pite girip gerekli kontrolleri yaptırdıktan sonra seansa devam edebildi.

İkinci Bölüm

Pilotlar genellikle hızlı zaman turları elde etmeden ilk yarım saati geçtiler. Ardından birçok ismin yumuşak hamura geçiş yaptığını gördük. Bitime 31 dakika kala Lewis Hamilton ilk sırayı elde etti. Ardından Verstappen mor zaman turuyla gelirken, Sainz 2.virajda yaşadığı arkadan kayma ile pist dışına taştı ve lastiklerini kullanılamaz hale getirdi. Bu sırada Verstappen, en önemli rakibinin 0.097 saniye arkasında ikinci sıraya yerleşti. Verstappen’in ardından ise Bottas en yakın rakibine 0.335 saniye fark atarak ilk sıraya oturdu. Seansın kalanında zaman turlarıyla alakalı çok ciddi bir değişim yaşanmadı. Verstappen’in bitime 20 dakika kala 11.virajda kontrolü kaybederek aracın tabanına zarar vermesi ve 3 dakika kala ilk virajda dışarı taşması önemli olaylardı.

Tsunoda Mercedes Pilotlarını Tehlikeye Attı!

Seans bitiminde ise pit çıkışında kalkış antrenmanı yapan Yuki Tsunoda önce piste çıkarken Valtteri Bottas ile çok yakınlaştı. Sonrasında oldukça yavaş şekilde ilk virajın çıkışında yarış çizgisinde çok yavaş giderek Lewis Hamilton’un virajı dümdüz geçmesine sebep oldu. Japon pilotun sebep olduğu bu tehlikeli durumlar sonrası ceza alma ihtimali bulunuyor.

Birinci Antrenman Turu Sonuçları:Formula 1 Fransa GP Antreman Turları 1

2.Antrenman

Oldukça ideal bir hava durumunda başlayan seansın piste ilk çıkan isimleri George Russell ve Kimi Raikkonen oldu. Pilotlar genel olarak orta hamur tercihi ile piste çıkarken; Aston Martin pilotları yumuşak, Leclerc, Latifi ve Alonso sert hamur ile pistte yer aldı. İlk zaman turu Russell’dan geldi. Ardından sırasıyla; Giovinazzi, Ricciardo ve Bottas ilk sırayı aldılar. Seansın ilk hatası spinlerine alıştığımız Nikita Mazepin’den geldi. Çaylak Rus pilot seansın 9.dakikasında 15.viraj çıkışında spin atarak pist dışına çıktı. Pilotlar ilk 10 dakika içinde büyük bir aralığa sığdılar. En hızlı isim 1:32’li turlarla Valtteri Bottas olurken, pilotlar 4 saniyelik bir aralık içerisinde Fin pilotu takip etti.

Verstappen de İkinci Virajda Sorun Yaşadı!

Seansın 13.dakikasında Max Verstappen aynı ilk antrenman turunda Bottas’ın ön kanadına hasar verdiği gibi 2.virajda bir hata yaptı. Hollandalı pilotun ön kanadının sol bölümünde bir kırık oluştu. Sonrasında pist üzerinde kalan kırık parça sebebiyle kısa süreli bir sanal güvenlik aracı periyodu yaşandı. Bu sırada Mick Schumacher de aynı virajda bir hata yaptı ancak Alman pilot aracına hasar vermeden kurtuldu. Verstappen’in kırılan kanadı üzerine bu kez FIA ile telsiz konuşmasına giren takım Red Bull oldu. Şampiyona lideri FIA yetkililerinden kırılan parçanın geri getirilmesini talep etti. Red Bull yarış sonunda ise yarış direktörü Michael Masi’ye yapılan ufak bir hatanın on binlerce dolarlık bir maliyete sebep olmasının saçma olduğunu ve sosis körblerin kaldırılması gerektiğini belirtti. Masi ise körblerin 2 yıldır orada olduğunu ve daha önce böyle bir sorun yaşanmadığını iletti.

İkinci Bölüm

Bu sırada atılan turlarda Bottas’ın orta hamurla 3 mor sektör zamanını da yakalayarak elde ettiği en hızlı turu geçebilen olmadı. Seans bitimine 40 dakika kala pilotlar yavaş yavaş yumuşak hamura geçiş yaptılar. Pilotların genel anlamda 11.viraj çıkışında sorun yaşadığını ve körblere taştığını gördük. Bottas’ın turunu geliştiren isim ise yumuşak hamurla turlayan Verstappen oldu. Şampiyona lideri pilot bitime 27 dakika kala, Bottas’ı 0.008 saniye ile geçerek ilk sırayı elde etti. Bu sırada Alonso’nun kendisine 4.sırayı getirecek olan turu da etkileyiciydi.

Hamilton Hata

Seansın sonlarına yaklaşılırken pilotlar genel olarak yarış tempolarını test etmeye başladılar. Kayda değer bir zaman turu elde eden tek isim Charles Leclerc oldu. Monakolu pilot yakaladığı derece ile 5.sırayı elde etti. Son 5 dakika içerisinde önce 14.viraj çıkışında Hamilton’un; ardından, 11.virajda Verstappen’in sorun yaşadığını gördük ancak iki pilot da araçlarına hasar vermeden durumu kurtardı. Devam eden turlarda ise herhangi bir önemli gelişme yaşanmadı ve 2. Antrenman turunun galibi Max Verstappen oldu. Hollandalıyı, Mercedes pilotları takip etti. Alonso dördüncü, Leclerc beşinci sırayı aldı.

İkinci Antrenman Turu Sonuçları:Formula 1 Fransa GP Antreman Turları 2

Formula 1 Fransa GP ile alakalı tüm gelişmelerden haberdar olmak için bizi takip etmeye devam edin.

Formula 1 Fransa GP Saat Kaçta?

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here