Formula 1 Macaristan GP Kazananlar

Formula 1’de sezonun ilk yarısının son yarışı geride kaldı. Uzun yıllar boyu unutulmayacak, belki de 1998 Belçika GP’den sonraki en büyük kaos’a sahip yarışta, yarışın galibi sürpriz bir isim oldu. Esteban Ocon çok büyük bölümünü lider götürdüğü yarışta damalı bayrağı ilk sırada gördü. Pek çok ismin beklentilerin olumlu/olumsuz çok ötesinde tamamladığı yarışta, 6 pilot da yarış dışı kaldı. Durum böyle olunca, karşımıza çok fazla kazanan isim çıktı. İşte Formula 1 Macaristan GP Kazananlar.

Pilotlar

Yarışta kazanan bulmak çok kolay. Ancak bu kazananlar arasında pilotları sıralamak oldukça zor. Duruma hangi taraftan baktığınıza göre kazanımın büyüklüğü değişiyor. Ancak bu yazıda, yarışta önemli kazanımlarla çıkan pilotları sıralamak için, griddeki sıralamayı baz alacağız.

Esteban Ocon

Formula 1 Macaristan GP Kazananlar Esteban Ocon 2 (2)

Böyle yaptığımızda da tabii ki en başta yarışın galibi Esteban Ocon’dan başlamak gerekiyor. Fransız pilot, Britanya GP öncesi yapılan 4 yarışta deyim yerindeyse yokları oynamıştı. Hatta 40 yaşındaki takım arkadaşı Fernando Alonso tarafından denize döküldü de diyebiliriz. Aldığı uzun süreli kontrat sonrası yaşanan bu düşün Ocon’un sorgulanmasına sebep olmuştu. Ancak Britanya’da değişen şasi sonrası gelen puan, üzerine Macaristan’da gelen galibiyet, Fransız pilot için çok çok başarılı bir sonuç yarattı. Tabii ki burada Ocon’un yarışta tamamen kendi becerisi ve saf hızı ile kazandığından bahsetmiyoruz. Ancak gelen bu fırsatı değerlendirebilmek de oldukça önemli. Ayrıca olaya henüz 24 yaşında olan ve kariyerinin ilk galibiyeti alan bir pilot tarafından baktığınızda, geceyi en mutlu geçiren isim şüphesiz Ocon olmuştur. Yarışın en büyük kazananı Esteban Ocon, artık Formula 1’de yarış kazanan isimler listesinde kendine yer alan isimlerden.

Lewis Hamilton

Formula 1 Macaristan GP Kazananlar Lewis Hamilton

Sanıyorum Hamilton için hem kazanan hem de kaybeden diyebiliriz. İngiliz pilot, defalarca olduğu gibi, yarışın bir kısmında yaşanan tüm sıkıntılara rağmen hasarı olabildiğince telafi edebilme yeteneğini ispatladı. Yarışın ilk 4 turunu ele alırsak, Hamilton bir kaybedendi. Ancak sonuncu sıradan tırmanışı ve bunu yaparak podyuma çıkışı alkışı hak ediyor. Tabii aracının performans üstünlüğünü de göz ardı etmemek lazım. Yarışı üçüncü sırada tamamlayan Hamilton, belki de Alonso duvarına takılmamış olsa yarışı bile kazanacaktı. Ancak Vettel’in elenmesi sonrası gelen 3 puanla birlikte; Lewis, şampiyonadaki rakibi Verstappen’in ancak 2 puan aldığı yarıştan 18 puan kazandı. Böylece uzun bir aranın ardından Hamilton şampiyonada liderliği de ele geçirmiş oldu. Basit bir galibiyet kaçmış olsa da şüphesiz ki yarışın başında Hamilton’a Verstappen’den 16 puan fazla alacağı bu senaryo teklif edilse, İngiliz pilot bunu kabul ederdi.

Carlos Sainz

Carlos Sainz 2

Ferrari pilotu, takım değiştiren isimler arasındaki en iyi performans sergileyen isim. Son haftalarda sahip olduğu tempoyu puana çok fazla yansıtamasa da Sainz, bu hafta da oldukça hızlıydı. Ayrıca bu kez Vettel diskalifiye olduktan sonra bir de podyum sevinci yaşadı. Hanesine de 15 puan yazdırdı. Leclerc’in yarış dışı kaldığı ve McLaren’lerin puan alamadığı bir yarışta bu sonuç hem Sainz hem de Ferrari açısından çok iyi oldu. Ayrıca İspanyol pilot, takım arkadaşının da 3 puan önüne geçti. Dolayısıyla Sainz’ı, Formula 1 Macaristan GP kazananlar listesine koymamak olmazdı.

Fernando Alonso

Formula 1 Macaristan GP Kazananlar Fernando Alonso

‘’40 yaşındayım ama 25 gibi hissediyorum.’’ bu sözler, Fernando Alonso’nun yarıştan 2 gün önce kullandığı sözler. Sanırım bugün bir savunma dersi izledik Alonso’dan. Bu mükemmel savunmalar Alonso’nun günün sürücüsü (Driver of The Day) seçilmesini de sağladı. Ancak bu ‘’genç adamın’’ bugün bizlere izlettiği şey, somut anlamda olmasa da, soyut olarak belki de yarışın en büyük kazanımlarındandı. Gerçekten, böyle bir günün sonunda Alonso’yu tepeye yazamadığım için üzgünüm. Yine de Alonso, somut olarak da aldığı 12 puanla listenin dördüncü sırasında kendine yer buluyor. Ayrıca Alonso ile alakalı konuyu değerlendirirken, İspanyol pilotun Formula 1’e neden geri döndüğüne de bakmak lazım. Alonso’nun esas amacı 2022 yılında gelecek yeni otomobillerle, Alpine’in sıçrama yapması halinde şampiyonluğu kazanmak. Görünen o ki Alonso, bu yaşına rağmen hala 15 sene önceki kadar hırslı ve hala yetenekleri yerinde duruyor.

Pierre Gasly ve Yuki Tsunoda

Yuki Tsunoda

İki AlphaTauri pilotu ile alakalı konuşmaya başlarken sanırım Gasly’den başlamak gerekir. Fransız pilot yine çok istikrarlıydı. Gelen beşincilikte kazaların şüphesiz etkisi var. Ancak şans geldiğinde değerlendirebilmek de bir başarıdır. Ayrıca Gasly, bu beşinciliği bir de en hızlı tur zamanını alarak elde etti. Kariyerinin ilk ‘’fastest lap’’ derecesine imza atan Gasly de bu hafta sonunu mutlu kapatanlardan. Gelelim çaylak Japon Tsunoda’ya. Açıkçası Japon pilot bu sene mükemmel bir çaylak yılı geçiremiyor. Belli bölümlerde saf hızını belli etse de çok fazla hata yapıyor. Bugün de belki yarışın başında Latifi’yi geçebilse bir podyuma ulaşabilirdi. Ancak gelen bu fırsattan tam anlamıyla yararlanamasa da yedinci sırada biten yarış üzerine Vettel’in diskalifiyesi, Japon pilotun Formula 1 kariyerindeki en iyi derecesini almasını sağladı. Yarışın ikinci bölümünde daha istikrarlı ve tempolu olan Yuki, günün görece daha az kazananlarından.

Nicholas Latifi ve George Russell

Formula 1 Macaristan GP Kazananlar Latifi

Hayaller gerçek oldu. Hem de ne gerçek. Williams 2019 yılında Almanya GP’de aldığı tek puandan beri, puan alamamıştı. Takım yaklaşık 2 yıldır bu puanın hayalini kuruyordu. Ancak hayallerin de ötesinde bir yarış oldu Williams pilotları için. Yaşanan kazalardan doğan fırsatları iyi değerlendiren Latifi ve Russell, toplam 10 puan aldı. Latifi, kariyerinin ilk puanlarına ulaşırken; Russell, Williams kariyerinin ilk puanlarına ulaştı. İki pilot için de kazanımlar ve hissiyatlar oldukça büyüktü. Hatta Russell, yarış sonu röportajında göz yaşlarını bile tutamadı. Defalarca, çok farklı sebeplerden ötürü kaçan puanlardan sonra bu puanlar genç İngiliz’i fazla duygulandırmış olsa gerek. Ancak Russell için artık puan baskısı ortadan kalktı. Tabii işin çok garip bir tarafı da var. Russell Formula 1’e girdiğinden beri yarıştığı tüm takım arkadaşlarını yeniyor. Ancak, Russell ve takım arkadaşlarını durumları bilmeden sadece puanlar üzerinden kıyaslayan biri, bugün Latifi ve 2019 yılında Kubica’nın; Russell’dan daha fazla puan aldığını görecek. Bu da işin ironik tarafı sanırım.

Kimi Raikkonen

‘’Buz Adam’’ için Vettel’in diskalifiye olması sonrası aldığı tek puan ne kadar anlam ifade ediyor bilmiyoruz. Ancak yine de Alfa Romeo’nun yarış öncesi toplam 2 puanı olduğunu düşünürsek, bu puan ufak da olsa bir kazanım sayılabilir.

Takımlar

AlpineFormula 1 Macaristan GP Kazananlar Alpine

Fransız takımın yarış öncesi hedefi, muhtemelen ilk 10 içinde 2 pilotla da yer almak ve yarışı olabildiğince yukarılarda bitirmekti. Alpine tüm bu hedefleri tutturdu. Ancak hayal ettiklerinden çok daha fazlasıyla. Muhtemelen bu sene yarış kazanacak bir araç olacaklarını tahmin etmiyorlardı. Fakat tek yarıştan gelen 37 puan, Alpine için şampiyonada çok çok kritikti. Fransız takım, bir anda yedinci sıradan beşe yükseldi. Hem de 9 puan da fark açtı. Dolayısıyla Alpine’i takımlar bölümünün ilk sırasına yazmakta hiçbir sorun yok. Ayrıca şunu da söylemek gerekir ki, bu galibiyet; Renault motorlu takımların 2013 Lotus (Kimi Raikkonen) galibiyetinden sonra ulaştığı ilk zafer oldu.

Mercedes

Alman takım, bu yarışta tek pilotla yarıştı. Ancak en büyük rakibininiz de tek araçla yarışınca işler daha kolay oluyor. Hem de yarışan bu tek rakip araç da hasarlıysa, gün sonunda haneye yazılan 16 puan, sizi bir anda 12 puan farkla şampiyona zirvesine taşıyabiliyor. Mercedes için durum tam anlamıyla böyle ifade edilebilir herhalde. Son iki yarışta Red Bull’dan 56 puan fazla alan Mercedes için şu an işler yolunda. Bugün belki Mercedes için çok büyük puanlar kazanılmadı ancak kazanılan kısmı, Mercedes’in bu listede olmasına fazlasıyla yeterli oldu.

AlphaTauri

İtalyan marka, 19 puanla bu sene Bakü’den sonra (21 puan) en yüksek ikinci puanını aldı. Ayrıca çift haneli puana ulaştığı da ikinci yarıştı bu. Şampiyonada 1 sıra geriye de düşmüş olsalar, devam eden süreç için AlphaTauri’nin oldukça işine yaracak olan bu 19 puan, onları Formula 1 Macaristan GP kazananlar listesine sokuyor.

Ferrari

Ferrari için de durum Mercedes’le benzer. İtalyan takım tek araçla yarıştı. Ancak üçüncülük yarışındaki rakibi McLaren’ın puan alamadığı haftada gelen 15 puan, şampiyonadaki durumu eşitledi.

WilliamsWilliams

Gelelim günün son kazananı Williams’a. İngiliz takım bu yarıştan belki 1-2 puan almayı hedefliyor olabilirdi. Ancak tam 10 puan alarak inanılmaz bir işe imza attılar. Yukarıdaki 4 takımla kıyaslandığı zaman çok da önemli gözükmeyebilir. Ancak belki de hepsinden daha değerli bir 10 puandı bu. Bu yarışa kadar geçilen toplam 2.5 sezonda Williams’ın toplam puanı sadece 1’di. Bu yarış ise İngiliz takım için büyük motivasyon oldu. Ayrıca onları 7 puan farkla şampiyonada sekizinci sıraya taşıdı. Geçen senenin sekizincisi Alfa Romeo’nun toplam 8 puanı olduğunu hesaba katarsak, Williams için bu sonuç çok büyük bir ileri adım oldu.

Formula 1 Macaristan GP Özeti

Formula 1 Macaristan GP Kaybedenler

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here