Formula 1 Macaristan GP Kaybedenler

Formula 1’de sezonun ilk yarısının son yarışı geride kaldı. Uzun yıllar boyu unutulmayacak, belki de 1998 Belçika GP’den sonraki en büyük kaos’a sahip yarışta, yarışın galibi sürpriz bir isim oldu. Esteban Ocon çok büyük bölümünü lider götürdüğü yarışta damalı bayrağı ilk sırada gördü. Pek çok ismin beklentilerin olumlu/olumsuz çok ötesinde tamamladığı yarışta, 6 pilot da yarış dışı kaldı. Durum böyle olunca, karşımıza çok fazla kaybeden isim çıktı. İşte Formula 1 Macaristan GP kaybedenler.

Pilotlar

Kaybedenleri sıralamak, kazananlardan daha zor. Çünkü baz alabileceğimiz bir puan sıralaması yok. Ancak yine de bir şekilde kaybeden isimleri sıralayacağız.

Max Verstappen

Formula 1 Macaristan GP Kaybedenler Max Verstappen

Sanırım sıralamayı yaparken, kayıp puanlar en çok kimi etkiledi buna bakmak lazım. Bu isim de şüphesiz Verstappen. Hollandalı pilot, iki yarıştır dahil olduğu kazalar nedeniyle ancak 2 puan kazanabildi. Özellikle Macaristan’da, kendi işine bakarken bir bilardo topu gibi vuruldu. Hasar alan bir araçla da ancak 2 puan alabildi. Verstappen, kaybettiği bu değerli puanlarla, şampiyona liderliğini de Hamilton’a devretmiş oldu. Böyle bir değişim olmuşken Verstappen’i ilk sırada yazmak gerekiyordu. Hollandalı pilot için bu durumu toparlamak, sanıyorum biraz daha şansa sahip olmaktan geçiyor.

Valtteri Bottas

Formula 1 Macaristan GP Kaybedenler Valtteri Bottas

Semih Saygıner gelse o vuruşları yapamazdı herhalde. Fin pilot, startlardaki kötü performansını Macaristan’da da devam ettirdi. Start anında patinajda kalan Bottas, devamında pozisyonunu geri almak isterken, bir çaylak hatası yaptı. Bottas, Norris’e arkadan çarptı. Norris, darbenin etkisiyle Verstappen’e çarptı. Norris’ten seken Bottas, Perez’e çarptı. Sonuç, Bottas için başlamadan biten bir yarış ve bir sonraki yarışta 5 sıra grid cezası alması demekti. Fin pilot, gerçekten psikolojik anlamda büyük bir çöküş yaşıyor. Bu durum, Mercedes’teki gelecek sezon alabileceği potansiyel kontrata nasıl yansıyacak bunu hep beraber göreceğiz. Ancak şu kesin ki, Valtteri için işler iyi gitmiyor.

Lando Norris

Formula 1 Macaristan GP Kaybedenler

Norris için de durum Verstappen gibi üzüntü vericiydi. İngiliz pilot geçtiğimiz sezonun son bölümünden bu yazana devam eden 15 yarışlık bir puan alma serisine sahipti. Bu yarışta da oldukça iyi start almıştı. Hatta muhtemelen genç pilot ilk virajı üçüncü sırada dönecekti. Ancak tamamen Norris’ten bağımsız bir değişken olan Bottas, Norris’in puan serisinin bitmesine sebep oldu. Belki şampiyonadaki doğrudan rakipleri Bottas ve Perez de puan alamadı. Ama yine de bir yarışı bu şekilde bitirmek ve McLaren tarihinin en uzun puan alma serisine sahipken bunun bozulması fazlasıyla üzücü olsa gerek.

Sergio Perez

Meksikalı için Bottas’ın son bilardo topu benzetmesi yapabiliriz. Olayların içinde bile yokken, virajın iç tarafında yaşanan bir kazada, Bottas’ın Norris’ten sekerek Perez’e çarpması büyük talihsizlik. Ancak Formula 1 böyle bir spor. Ufak bir yağmur ve pilotaj hatası her şeyi bir anda bitirebiliyor. Aslında Perez için de söyleyebilecek fazla bir şey yok. Meksikalı pilot Formula 1 Macaristan GP kaybedenler listesinde, istemsiz de olsa, kendine yer buluyor.

Charles Leclerc

Charles Leclerc

Bir başka kurban daha. Ancak bu kez Bottas’ın olayda parmağı yok. Bir başka hata yapan pilot, Lance Stroll var bu kez karşımızda. Gerçekten startı tekrar izlediğimizde, ne gerek vardı böyle bir atağa diyebileceğimiz kadar imkansız bir denemeydi Stroll’ün denemesi. Tabii olan Leclerc’e oldu. Leclerc ön tarafta yaşanan kaza sonrası çok iyi sıralar yakalayıp yarış galibiyetine kadar uzanabileceği bir şansı, Stroll’ün dikkatsizliği nedeniyle kaçırmış oldu. Günün sonunda bir de takım arkadaşına geçildi. Gerçekten bu kadar çok kaybeden çıkaran bir günde, kaybeden isimlerin hatasının olmaması oldukça üzücü. (Durum yarışa biraz heyecan kattı. O kısmı aramızda.)

Lance Stroll

Ne yaptın be Stroll! Günün kendi yanlışıyla kaybeden nadir isimlerinden Kanadalı pilot. Startta iyi bir çekiş yakalayan Stroll’ün atağı için, yumuşak tabirle, çok iyimser bir denemeydi diyelim. Günün sonunda kendi adına çok önemli puanlar yazdırabilecekken, hem kendi elendi hem de yanında Leclerc ve Ricciardo’yu götürdü. Stroll için kesinlikle unutulması gereken bir yarış oldu. Tabii umarız bu kazadan ders çıkarmıştır ve bir daha bu kadar önemli bir kazaya sebebiyet vermez.

Daniel Ricciardo

Formula 1 Macaristan GP Kaybedenler Daniel Ricciardo

Gelelim Avustralyalı’ya. İlk virajda yaşananlardan darbe almasına rağmen kurtulabilen iki isimden biriydi Ricciardo. Leclerc’in istemsiz teması sonrası bir spin atıp gerilere düştü. Ancak altındaki McLaren, üst sıralara tırmanabilmek için yeterli güce sahip bir araç. Tabii Ricciardo bunu kullanamadı. Onu bu listeye sokan neden de tam olarak bu. İlk virajda yaşananlar Ricciardo için büyük talihsizlik tabii ki bunu kabul etmek gerekir. Ancak yine de ciddi bir hasar almayan McLaren ile sadece 14 kişinin tamamladığı bir yarıştan puan bile çıkaramamak kabul edilebilir değil. İki Williams’ın puan aldığı, Verstappen’in bantlanmış aracıyla puan aldığı; hatta Vettel diskalifiye edildikten sonra, yarışta 10 saniye ceza almasına rağmen Raikkonen’in bile puan aldığı bir yarıştan bahsediyoruz.

‘’Bal Porsuğu’’ için işler çok da iyi gitmiyor. Sadece bu yarım sezon, Avustralyalı’nın Formula 1 kariyerinin sorgulanmasına neden oldu bile. Tabii ki bir sezonda Ricciardo tüm yeteneklerini kaybetmedi. Hatta şüphesiz hala griddeki en yetenekli isimlerden. Ancak bir an önce baskıyı üzerinden atması ve forma girmesi şart. Yoksa bu listenin daimî konuğu olmaya devam edebilir.

Takımlar

Red BullFormula 1 Macaristan GP Kaybedenler

Avusturya’lı marka bundan 2 yarış önce 44 puanla şampiyonada ilk sıradaydı. Hatta Mercedes için hanedanlığın yıkılması durumu ciddi şekilde dillendiriliyordu. Ancak sadece 2 yarışta Red Bull’un başına neredeyse gelmeyen kalmadı. Kırmızı boğalar, Britanya ve Macaristan’da puan dağılan yarışlarda potansiyel 57 puanın (Sprint yarış, Britanya GP, Macaristan GP’de 1-2 olması ve en hızlı turları atması durumunda) sadece 5’ini kazanabildi. Bu yarış da bir önceki gibi Red Bull adına büyük talihsizlikti. Hem Verstappen hem de Perez oldukça iyi start almış ve Hamilton’una arkasına düşebilecek pozisyondaydı. Ancak takım Macaristan’dan sadece 2 puanla ayrıldı. Bunun yanında geçtiğimiz haftaki 1.8 milyon Euro’luk hasarın üzerine, bu kez iki araç da hasar alarak masraf çıkardı.

Durum böyle olunca Red Bull, Formula 1 Macaristan GP Kaybedenler listesinde ilk sırada kendine yer buluyor. Bu yaz arası kaybedilen ivmeyi pozitif yöne çevirmek ve psikolojik anlamda yarışa geri dönebilmek için Red Bull’a iyi gelebilir. Belki de Red Bull’un odaklanması gereken şey ilk turu nasıl hasar almadan geçeceğini öğrenmek olmalı. Çünkü bunu başarabilirlerse, gridin en yüksek yarış temposuna sahip aracı gibi duruyorlar. Özellikle de Verstappen’in hızı düşünüldüğünde.

McLarenFormula 1 Macaristan GP Kaybedenler

McLaren de günün şanssızlarından. Norris’in mükemmel startının Bottas’a takılması çok kıymetli çift hane puanların kaybına neden oldu. Bunun üzerine bir de Ricciardo’nun varlık gösterememesi eklenince şampiyonadaki üçüncülük savaşında bir anda Ferrari puanları eşitledi. Hatta sıralamada şu an, Sainz’ın Monako’da aldığı ikincilik sayesinde, önde gözüküyorlar. İngiliz marka için aslında bu yarış sonunda karalar bağlayacak bir durum yok. Çünkü Leclerc’in de yola devam edebilmesi durumunda çok daha kötü bir durum olabilirdi. McLaren sadece avantajını kaybetti ve yarış sezonun ikinci yarısında 0-0 gibi devam edecek. Çözülmesi gereken tek sorun Ricciardo’nun hızı gibi duruyor. Çünkü Norris ne kadar başarılı ve istikrarlı sonuçlar alsa da Ferrari gibi bir takımı tek araçla yenmek oldukça zor.

Aston Martin

Bir diğer İngiliz takımına gelelim. Aston Martin aslında yarış bittiğinde günün kazananlarındandı. Bu sezon için ilk 11 yarışta, Aston Martin’den 2 ikincilikle gelen 2 podyum kimse beklemiyordu herhalde. Muhtemelen takım da beklemiyordu. Hatta yarışa baktığımızda, ortada kaçan bir galibiyet de vardı. Yine de bu güzel sonuç sonrası Vettel’e gelen diskalifiye kararı, işleri berbat etti. Açıkçası sorun yakıt tankına takılan emme pompasından mı kaynaklı, yetkililer mi yakıtı almayı başaramadı, yoksa gerçekten araçta 1 litre yakıt yok muydu bilmiyoruz. Ancak yine de ortada bir diskalifiye kararı var. Durum böyle olunca Aston Martin yarıştan puansız ayrıldı. Rakiplerinin önüne geçmişken bir anda tekrar geri düştü.

İşin bir de Stroll tarafı var. Stroll için artık genç pilot demek olmaz. Çünkü uzun yıllardır Formula 1’de yarışıyor. Ancak bu hata çok da kabul edilebilecek bir hata değildi. Gerçekten çok gereksiz bir agresiflik sonucu takım çok ciddi puanlar kaybetti. Sanırım Aston Martin’in de yaz arasında çözmesi gereken şey, bu sezon çok fazla yarış dışı kalan ve hatalar yapan Stroll’ün kendine gelmesini sağlamak olacak. Sonuç olarak Aston Martin Formula 1 Macaristan GP kaybedenler listemize konuk olan son takım.

Formula 1 Macaristan GP Özeti

Formula 1 Macaristan GP Kazananlar

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here