Stepne (Yedek Lastik) Nedir? Stepne Çeşitleri Nelerdir?

2
7955
stepne nedir

Stepne (Yedek Lastik) nedir? Çoğumuzun da bildiği gibi stepne bir yedek lastiktir. Binek araçlarda genelde bagajın içindeki alt bölgeye yerleştirilmiş şekilde bulunur.

Şüphesiz otomobilinizin yere en çok temas eden parçası lastikleridir. Bu da lastiklerinizi oldukça savunmasız bir hale getiriyor. Yol üzerinde bir cam şişe parçası, çivi ve hatta bir çakıl parçası bile lastiklerinize zarar verebilir. Otomobilinizin yerle teması sadece tekerlekler aracılığıyla olduğu için onların yıpranmışlığı da çok önemlidir çünkü yıpranan lastiklerin yol tutuş performansı çok düşük olur bu da güvenliğinizi tehlikeye atar.

Stepne yani yedek lastik nedir? Bu sorunun cevabı içinde bulunduğunuz duruma göre değişebilir. Eğer kendinizi yukarda verdiğim birkaç talihsiz durumun içerisinde bulursanız, stepne bir kurtarıcıdır. Tatile ya da memleketinize bir dolu bagajla dönmeye çalışıyorsanız da stepne sizin için ağır bir yüktür.

Stepne Çeşitleri Nelerdir?

Kendilerine birtakım avantajlara sahip stepne çeşitlerini 5 farklı sınıfta inceleyebiliriz.

Boyut olarak aracınıza tam uyan stepneler

Stepneniz için özel bir alan ayırmadıysanız eğer alanınızı daraltacaktır. Fakat bu daraltma hemen hemen her stepne için bir dezavantajdır. Bunun yanında boyut olarak aracınızla tam uyumlu olan lastikleri, lastik rotasyonunuza dahil edebilirsiniz (Lastik rotasyonu: Ön lastik genelde arkaya göre daha çabuk aşınır bu durumda belirli aralıklarla lastiklerinizin yerlerini değiştirmeniz, lastiklerden eşit verimi almanızı sağlayacaktır.). Bir diğer avantajı ise tam uyumlu olduğu için yeni lastik taktırmak için aracınızı tamire götürmenize gerek kalmayacaktır.

Boyut olarak aracınıza tam uymayan stepneler:

Bu stepne türünde de alan sorunu maalesef yaşayacaksınız. Geçici lastiklerinde daha uzun süreli kullanabilirsiniz. Fakat aynı aks üzerinde farklı boyutlarda lastikler olursa bu durum muayene zamanı başınızı biraz ağrıtabilir. Bir şekilde muayeneden geçtiniz diyelim bu durum frenleme ve hızlanma sırasında da dengesizlik oluşturacak ve hayatınızı tehlikeye atacaktır.

Boyut olarak aracınıza tam uyan geçici stepneler:

Geçici lastik nedir? Geçici lastikler, kısa sırt derinliğine sahip hafif lastiklerdir. Aracınızın diğer lastikleri ile kesinlikle uyumlu olmalıdır ve isminden de anlaşılacağı üzere sadece geçici olarak kullanılmalıdır. Boyut olarak size bir avantaj sağlamasa da yük olarak bir avantaj sağladığı söylenebilir ve tam boyut uyumlu olması da fren sisteminizi ve çekiş kontrolünüzü etkilemez.

Kompakt geçici stepneler

Bu stepneler boyut olarak diğerlerinden küçüktür. Kısa sırt derinliğine sahip ve oldukça hafiftir. Boyut olarak tam uyumlu lastikler kadar yer kaplamazlar fakat oldukça sınırlı bir kullanım hakkı sunarlar. Sadece tamirciye giderken kullanılması gerekmektedir. Zira fren sisteminize, çekiş kontrolünüze ve hatta hız göstergenize bile zarar verebilir.

Katlanabilir geçici stepneler:

Bu stepnelerin en büyük avantajı alan tasarrufudur. Havası alınabilir ve katlanabilir bir geçici stepne Bu büyük avantaj ihtiyaç olduğu anda büyük bir dezavantaja dönüşebilir. Çünkü pompa ve lastik şişirme tüpü aracılığıyla bu stepneleri şişirmeniz zamanınızı alacaktır.

Stepne ile Araç Kullanmak

Yedek lastik ile araç kullanmak, eğer stepne boyutu aracınıza tam uyumlu ve geçici olmayan bir stepne değilse, kesinlikle tavsiye edilmez. Bunun dışında stepnenizi aracınıza takmadan önce doğru bir şekilde şişirildiğine emin olmalısınız. Ayrıca boyutları farklı olan stepneleri kullanıyorsanız, gaza ya da frene basarken çok temkinli olmalısınız.

Lastik değişimi nasıl yapılır öğrenmek için tıklayın.

Lastiklerinizi değiştirmeniz gereken zamanı öğrenmek için tıklayın.

Lastik alırken nelere dikkat edilmelidir öğrenmek için tıklayın.

İkinci El Otomobil İlanlarımızı Görmek için Hemen Tıklayın!

2 YORUMLAR

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here