Sezonun dördüncü yarışı Formula 1 İspanya GP tamamlandı. Yarışa sürücüler klasmanı lideri olarak başlayan Lewis Hamilton, yarışı lider tamamlayıp 2. Verstappen ile arasındaki farkı 14 puana yükselterek  şampiyona liderliğini sürdürdü. Red Bull pilotu Max Verstappen ise üst üste ikinci kez podyumun ikinci basamağında yer aldı. Podyumun diğer basamağında ise Valtteri Bottas yer aldı ve defalarca podyumda gördüğümüz bu üçlü İspanya’da da da alışkanlıklarını bozmadı. Aynı zamanda Hamilton, Bottas, Verstappen üçlüsü tarihte en çok bir arada podyum yapan üçlü konumundalar. Ayrıca Hamilton İspanya’da üst üste 5.kez kazandı.

İspanya GP Start

Oldukça istikrarlı bir hafta sonu geçiran Ferrari’nin genç pilotu Charles Leclerc yarışı 4. Sırada tamamladı. Yarışa 8.sıradan başlayan ve Red Bull, Mercedes’le olan taktik mücadelesine destek olamayan Sergio Perez yarışı beşinci bitirdi. Takıma alışmakta zorluk çeken Daniel Ricciardo, bu sezon ilk kez takım arkadaşı Lando Norris’i geçerek altıncılığı alırken, Lando sekizinci olabildi. McLaren’ların arasına ise Carlos Sainz girdi. Esteban Ocon istikrarlı performansıyla Alpine’e 2 puan getirirken, günün son puanını Pierre Gasly kaptı.

Formula 1 Dünya Şampiyonası Sürücüler Klasmanı:

Formula 1 Dünya Şampiyonası Takımlar Klasmanı:

Formula 1 İspanya GP Yarış Özeti Ve Önemli Anlar

Barcelona’da geçişin zor olması sebebi ile start oldukça büyük öneme sahipti. Pist üstü pozisyonunun öneminin farkında olan Verstappen çok daha iyi bir çekiş yakalayarak, ilk virajda iç çizgiyi yakaladı ve Lewis Hamilton’u daha ilk virajda geçti. Bu Verstappen adına oldukça kritik bir hamle oldu. Ayrıca, bu geçiş sırasında takım arkadaşı Bottas’ın da hızını kesen Hamilton, Fin pilotun da üçüncü virajda Leclerc’e geçilmesine sebep oldu. Bu geçiş Bottas’ın yarışı kazanmak için mücadelesine büyük darbe vurdu. Bu iki geçiş dışında Ricciardo ve Perez de startta 2 sıra yükselerek, startın kazananlarından oldu.

Start Anı:

 

5.Tur

Pierre Gasly, startta yanlış pozisyonda başlamış olduğu için incelemeye alındı. Ardından 12.turda Gasly, bu inceleme sonucu 5 saniyelik önemli bir ceza aldı.

8.Tur

Yuki Tsunoda 10.virajda motor arızası sebebi ile yolda kaldı ve yarışa devam edemedi. Bu olay güvenlik aracının piste çıkmasına sebep oldu.

9.Tur

Alfa Romeo güvenlik aracından faydalanarak bir pit stop yapmak istedi. Ancak yapılan 35 saniyelik pit stop Giovinazzi’nin yarışına mâl oldu. Ayrıca bir sonraki tur Williams pilotları çifte pit ile orta hamura geçtiler.

11.Tur

Güvenlik aracının çıkmasıyla birlikte Verstappen yarışı tekrar başlattı. Lance Stroll genellikle geçiş görmediğimiz 6.virajda yaptığı atakla birlikte Alonso’yu geçip 10.sıraya yükseldi.

19.Tur

Pierre Gasly pite gelerek diğer pilotlar için de pit zamanını başlatmış oldu. Gasly’nin ardından, orta sıralarda mücadele eden bir çok pilot pite geldi.

25.Tur

Yarış lideri Verstappen, Valtteri Bottas’ın bir önceki tur pite girmesiyle birlikte pite girmek için bir boşluk yakalamış oldu. Ayrıca pist üstü pozisyonunu Hamilton’a kaptırmak istemeyen Red Bull, Max’ı pite aldı. Ancak yapılan 4 saniyelik pit stop Hollandalı için önemli kayıplara yol açtı.

29.Tur

Yarışı en ön sırada götüren Hamilton pite geldi ve iyi bir pitle Verstappen’den 4 tur daha yeni orta hamur lastiklerle, rakibinin 6 saniye arkasında piste geri döndü. Ayrıca diğer pilotlara göre ilk bölümü uzatan Leclerc de pite girdi. Bu iki pitle birlikte yarışa devam eden herkesin orta hamur lastik kullanıyor olduğunu gördük.

Ham Pit

33.Tur

Hamilton pitten çıktıktan sonra sadece 4 tur içerisinde Verstappen ile olan farkı 1 saniyeye indirdi.

43.Tur

Yaklaşık 10 tur boyunca Verstappen ile neredeyse bir kovalama oynayan Hamilton, tekrar pite girdi. Bu hamle Hamilton için yarışı anahtarı oldu. Çünkü İngiliz pilot yaptığı erken pitle potansiyel olarak, Verstappen’in de pite girmesiyle pist üstü pozisyonunu ele geçirecekti. Bu sebeple Red Bull strateji değiştirerek Versteppen’nin 18 turluk orta hamur lastiklerle yarışın sonuna kadar gitmesine karar verdi. İki pilot arasındaki fark bitime 23 tur kala 24 saniyeydi.

51.Tur

Carlos Sainz, bu sezonki McLaren Ferrari rekabeti için önemli bir hamle yaparak, Lando Norris’i geçti ve 8.sırayı elde etti.

52.Tur

Bottas, takımdan gelen Hamilton’u arkasında tutmaması emrine uymayarak takım arkadaşına yaklaşık 1 saniye kaybettirdi. Hamilton, takım arkadaşını kendi çabasıyla geçti de diyebiliriz. 53.tura girildiğinde Hamilton, Verstappen’in 11 saniye arkasında 2.sıradaydı.

54.Tur

Bottas en hızlı tur zamanını elde etmek için pite girdi. Bu hamle Leclerc’in onu geçmesini sağladı. Ayrıca aynı tur sırasıyla Ricciardo ve Sainz, Ocon’u geçerek 6 ve 7.sırayı aldılar.

57.Tur

Bottas pite girmesi sebebiyle kaybettiği 3.sırayı Leclerc’i geçerek geri aldı. Bu durum Red Bull’un da Perez’i pite alarak en hızlı tur puanını Mercedes’e bırakmama hamlesi yapmasına neden oldu. Ayrıca Bottas’a geçilen ve oldukça uzun süredir kullandığı orta hamurları değiştirmemek için sebebi kalmayan Leclerc de pite girdi.

60.Tur

Lewis Hamilton, 5 tur önce yapılan 9 tur sonra Verstappen’i yakalayabileceği tahmininin oldukça ötesinde sürerek, Verstappen’i yakaladı ve zorlanmadan geçti.

Hamilton’un Geçişi:

 

61.Tur

Verstappen, Hamilton’a geçilmesi ve Bottas’ın da pite girmesiyle oluşan zaman boşluğundan yararlanarak pite girdi. Bu pitin sebebi en hızlı tur zamanına sahip olan Bottas’tan o 1 puanı almaktı.

62.Tur

Sırasıyla Stroll, Gasly ve Raikonnen; 39 turluk orta hamura sahip olan ALonso’yu geçerek, İspanyol pilotu 13.sıraya attılar.

63.Tur

Verstappen 2 tur önce en hızlı turu elde etmek için yaptığı pitin karşılığını verdi ve en hızlı tur zamanını Bottas’dan aldı. Aynı tur Pierre Gasly, Stroll’ü geçerek son puanı yakalayacağı sıraya yükseldi.

66.Tur (Son)

Lewis Hamilton, en yakın rakibi Verstappen’in 15 saniye önünde bitiş çizgisinden geçti. Kalan sıralarda herhangi bir değişiklik olmadı.

Yarışın Kazananları ve Kaybedenleri

Formula 1 İspanya GP Hamilton

Artık, bir kısım Formula 1 severler için durum sıkıcı bir hal alsa da, günün sürücüsü de seçilen Hamilton mükemmel bir sürüşle yarışın en başta sayılacak kazananı oldu. Hamilton’un ardından sayılabilecek ilk pilot, oldukça başarılı bir performans ortaya koyan ve aracın kapasitesinden fazlasını alan Charles Leclerc’ti. Ayrıca, McLaren kariyerinde takım arkadaşını ilk defa geçen Daniel Ricciardo da günün kazananlarındandı. Bonus kazananımız ise günün son puanını alan Pierre Gasly. Takımlar bazında ise Mercedes ve Ferrari günün en başarılı iki takımı oldular.

Günün kaybedenlerini sayarken önce kesinlikle Formula 1 severleri söylemek gerekir. Pist yapısı gereği eğlenceli yarışlar göremediğimiz İspanya GP, bu yıl da çok tatmin edici bir yarışa sahne olmadı. Tabi ki birincilik savaşı ilgi çekici olsa da pist üzerinde tekerlek tekerleğe pek fazla mücadele göremedik. Pilotlara geri dönmek gerekirse, Valtteri Bottas ilk tur Leclerc’e geçilerek kazanma mücadelesinde olma şansını kaybetti. Ayrıca başladığı sıranın üzerinde bitirse de, genel olarak hafta sonunu değerlendirirsek Sergio Perez’in Red Bull’u mutlu ettiğini söyleyemeyiz. Takım olarak ise Red Bull gerek strateji; gerek operasyon anlamında Formula 1 İspanya GP ‘nin en başarısız takımıydı.

Formula 1’de sezonun bir sonraki yarışı 23 Mayıs Pazar günü Monako’da olacak. Önümüzdeki yarışlardan sonraki değerlendirme yazılarımızda görüşmek üzere. Formula 1 ile ilgili haberler için bizi takip etmeye devam edin 🙂

Formula 1 İspanya GP 2021 Yarış Sonucu:

1 44 Lewis Hamilton MERCEDES 66 1:33:07.680 25
2 33 Max Verstappen RED BULL RACING HONDA 66 +15.841s 19
3 77 Valtteri Bottas MERCEDES 66 +26.610s 15
4 16 Charles Leclerc FERRARI 66 +54.616s 12
5 11 Sergio Perez RED BULL RACING HONDA 66 +63.671s 10
6 3 Daniel Ricciardo MCLAREN MERCEDES 66 +73.768s 8
7 55 Carlos Sainz FERRARI 66 +74.670s 6
8 4 Lando Norris MCLAREN MERCEDES 65 +1 lap 4
9 31 Esteban Ocon ALPINE RENAULT 65 +1 lap 2
10 10 Pierre Gasly ALPHATAURI HONDA 65 +1 lap 1
11 18 Lance Stroll ASTON MARTIN MERCEDES 65 +1 lap 0
12 7 Kimi Räikkönen ALFA ROMEO RACING FERRARI 65 +1 lap 0
13 5 Sebastian Vettel ASTON MARTIN MERCEDES 65 +1 lap 0
14 63 George Russell WILLIAMS MERCEDES 65 +1 lap 0
15 99 Antonio Giovinazzi ALFA ROMEO RACING FERRARI 65 +1 lap 0
16 6 Nicholas Latifi WILLIAMS MERCEDES 65 +1 lap 0
17 14 Fernando Alonso ALPINE RENAULT 65 +1 lap 0
18 47 Mick Schumacher HAAS FERRARI 64 +2 laps 0
19 9 Nikita Mazepin HAAS FERRARI 64 +2 laps 0
NC 22 Yuki Tsunoda ALPHATAURI HONDA 6 DNF 0

Formula 1’de Sprint Yarışlar Başlıyor

İkinci El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here