Formula 1 ’deki sıralamaların sprint yarış ile belirlenmesi bir süredir kulislerde dolaşan bir haberdi. 26 Nisan’da Formula 1 Komisyonu yaptığı toplantıda konuyu görüştü. Uzun süren görüşmeler sonrasında, 2021 sezonunda 3 yarışta yeni fikrin uygulanması kararı çıktı. Bu 3 yarıştan ikisinin Avrupa, biri Avrupa dışında olacağı belirtildi.

Bu değişikliğin resmi olarak hayata geçebilmesi için FIA Dünya Motor Sporları Konseri tarafından gelecek bir onaya ihtiyaç var. Ancak, F1 Komisyonunun kabul ettiği bir değişikliğin reddedilme ihtimali yok denecek kadar az.

Bunun yanında, yeni sistemin önce Silverstone pistinde (Britanya GP), sonrasında Monza’da (İtalya GP) uygulanması bekleniyor. Avrupa dışındaki uygulama içinse Brezilya’daki Interlagos pisti en büyük aday.

Sprint YarışPeki, değişen şey ne, sprint yarışlar ve yeni F1 hafta sonu nasıl olacak?

Geçen yıldan beri olduğu gibi, yarış hafta sonu 3 gün olacak. Cuma günü 60 dakikalık bir antrenman seansı, ardından klasik bir sıralama seansı olacak. Bu sıralama seansı Cumartesi günü yapılacak olan sprint yarışının grid düzenini belirleyecek. Yapılan bu 100km’lik sprint yarış sonucunda oluşan sıralama, Pazar günü yapılacak tam mesafeli yarışın sıralamasını oluşturacak. Ayrıca, sprint yarışını ilk 3 sırada tamamlayan pilotlar sırasıyla 3, 2, 1 puanın sahibi olacak.

Sprint Yarış Programı

Cuma (1.Gün)

Sabah saatlerinde 60 dakikalık bir antrenman seansı olacak. Bu seansta pilotların, iki set lastik kullanma şansı olacak.

Öğlenden sonra ise alışık olduğumuz 3 seanslı sıralama turu sistemi gerçekleşecek. Pilotların elde ettikleri pozisyon sprint yarışa başladıkları sırayı belirleyecek.

Cumartesi (2.Gün)

Sabah saatlerinde 60 dakikalık ikinci bir antrenman seansı koşulacak.

Öğleden sonra ise 100 kilometrelik bir mesafede bir sprint yarış yapılacak. Pilotlar istedikleri iki set lastiği kullanabilecekler. Ayrıca yarışta pit stop zorunluluğu olmayacak.

Pazar (3.Gün)

Pilotlar ellerinde kalan 2 set lastik ile tam mesafe bir Grand Prix koşacaklar ve podyum belirlenmiş olacak.

Yağmur yağması halinde ne olacak?

Yarış haftasının başında takımlara 3 set mavi logolu yağmur, 4 set yeşil logolu geçiş lastiği verilecek. İlk seansın yağışlı geçmesi durumunda bir set daha geçiş lastiği verilecek. Daha öncesinde kullanılan geçiş lastikleri sprint yarıştan önce geri verilecek. Sprint yarışın da yağışlı geçmesi durumunda takımlar kullandıkları 1 set lastiği yenisiyle değiştirme hakkına sahip olacak. Toplamda 9 set geçiş ve yağmur lastiği kullanım izni olacak.

Formula 1 2021 İmola YağmurKonuyla ilgili FIA Başkanı Jean Todt yaptığı açıklamada, Formula 1 ‘deki bu değişimden memnun olduğunu belirtti. Yarış hafta sonunun büyümesi ve etkileşimin arttırılması için aranan yeni yolların hoşuna gittiğini ekledi.

Formula 1 CEO’su Stefano Domenicali ise, 2021 de daha ilgi çekici yarış hafta sonları yaratacak bu fırsattan heyecan duyduğunu belirtti. Ayrıca takımların bu planı desteklemesinden duyduğu memnuniyeti de gizlemedi.

Formula 1 2020 Sezonu Yılın En Özel Anları

Formula 1 2021 Takvimi

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here