Range Rover ve Bentley Bentayga denildiği zaman akıllara öncelikle kalite ve yüksek fiyat geliyor. Peki, oldukça yüksek lüks seviyesinde olan bu iki dev İngiliz markanın araçlarını kıyasladığımızda sonuç ne? Öncelikle söylemek gerekir ki Bentley Bentayga, İngiltere’deki 146.000 sterlinlik başlangıç fiyatıyla rakibinin oldukça önünde. Bu rakam Türkiye’de vergilerle birlikte yaklaşık olarak 8 milyon Türk Lirasına denk geliyor. Range Rover ise 90.000 Sterlinlik İngiltere fiyatıyla rakibinden oldukça uygun fiyatlı. Türkiye’de ise motor ve donanım seçeneklerine göre 1,5 milyon ve 5 milyon Lira arasında değişen bir fiyatı var.

Bentley Bentayga

Bentley Bentayga’yı değerlendirirken eski versiyona bir göz atmakta fayda var. Çünkü, geçen yıl yapılan bazı modifikasyonlarla araç farklı bir görünüm kazandı. Tabi ki değişim sadece dış tasarımda değil. İç tasarımda da bazı değişiklikler mevcut. Hatta Bentley’in yaptığı açıklamaya göre, değişen parça sayısı 1000’den fazla. Ancak, bunlara ufak far ve silecek değişimleri gibi şeyleri kattığımızda, elimizde temel olarak benzer bir araç var diyebiliriz.

Tasarım

İç kısım, parlak bir tasarım anlayışına sahip ve multimedya ekranında bazı geliştirmeler mevcut. Ayrıca, yeni bir dijital medya paketi de getirilmiş. Konfor ve ses kontrolllerini sağlayan bazı düğmeler olmakla beraber menüde gezebilmek hala çok da kolay sayılmaz. Hoş, geniş ve rahat bir sürüş pozisyonu var. Hatta bunu binek araçlardaki sürüş pozisyonuna da benzetebiliriz.

Teknik Özellikler

Araç, 5125 mm uzunluğunda ve aynalar hariç 1998 mm genişliğinde. Ağırlığı ise 2416kg. 4×4 olan araçta 8 ileri otomatik şanzıman mevcut. 4.0 litrelik V8 motora sahip olan Bentayga, bir çok kullanım koşuluna uyum sağlayabiliyor. Oldukça fazla olan baş ve bacak mesafesi yolcular için konfor sağlıyor. Araç 3,5 ton yük çekme kalibiliyetinde bir lüks SUV. Değişken yükseklikle havalı bir süspansiyona sahip olması onu arazide de başarılı kılıyor. Ayrıca, Bentayga’nın 542hp gücünde olması ve saatte 300km/h sürate ulaşabiliyor olması dikkat çekici diğer özellikleri.

Range Rover

Range Rover için sayısal olarak bazı farklılıklar mevcut. Ancak bunun temel nedeni aracın diesel olması. Araç, mild-hybrid D300 motorunu kullanıyor. 8 ileri otomatik şanzıman ve sıralı 6 silindir bir piston yapısına sahip. Ancak, üretilen 296 beygirlik kuvvet çok da tatmin edici sayılmaz. Bunun yanında, 2275kg’lık ağırlığıyla Bentayga’dan daha hafif.

Tasarım

İç kısım oldukça işlevsel denilebilir. Anahtarlar ve göstergeler Bentley’e göre daha ince ve şık bir tasarıma sahip. Land Rover’ın son nesil bilgi-eğlence paketi araçla birlikte geliyor. Malzeme kalitesi olarak bir Bentayga olmasa da aradaki fiyat farkı düşünüldüğünde oldukça anlaşılabilir bir fark. Hatta, fiyat farkındaki oran malzeme kalitesinde yok denilebilir. Kol dayama kısmının pozisyonu itibariyle oldukça rahat bir sürüş sağlıyor. Dış tasarım olarak dev aynalar ve görece düz gövde yanlarına sahip olan Range Rover, sürüş anında araca olan hakimiyeti arttırır. Çevre görüşü açısından olumlu bir pozisyon yaratır.

Teknik Özellikler

Dış boyut olarak araçlar arasında çok büyük farklar yok. Range, 5 metre uzunluğunda ve Bentayga’dan yalnızca 8mm daha dar. Bagaj hacimleri olarak kıyaslamak gerekirse Range’de 485, 484 litrelik hacme sahip. Ayrıca, baş ve bacak mesafesi olarak rakibiyle benzer seviyede. Gaz tepkimelerine oldukça duyarlı bir gaz pedalı mevcut. Direksiyon olarak oldukça yumuşak bir hissiyat söz konusu ancak Bentley’e göre daha yavaş olduğu söylenebilir.

Karşılaştırma

Gelelim Range Rover ve Bentley Bentayga ‘nın mücadelesindeki sonuca. Tabi ki Bentayga’nın her şeyi yapabiliyor olması büyük bir artı. Dinamizm, konfor, lüks, arazi yeteneği bunların hepsini barındırıyor. Ancak hepsini yapabiliyor olması hepsinde çok başarılı olduğu ya da çok iyi yapabildiği anlamına gelmiyor. Sert bir görünüşe sahip ve gerçekten gürültülü bir motoru var. Ayrıca, araç kontrol açısından daha pozitif ve daha hızlı tepki verebiliyor. İkisi arasında baktığınızda Bentayga’yı tercih etmek çok da zor olmasa gerek. Ancak, Range Rover da gerek duruşu gerek kalitesiyle Bentayga’dan aşağı kalmayacak ve sizi tatmin edecek seviyede bir SUV. Tercihi yaparken fiyat faktörünü dahil etmekte de fayda var tabi.

Bentley Bentayga Range Rover

Fiyat demişken, sıfır bir Range ile benzer fiyatlı ikinci el bir Bentayga ile kıyasladığımızda oklar biraz Range tarafına dönüyor. Tabi ki yenisiyle benzer bir kaliteyi veriyor ancak servis ve bakım masrafları Range Rover’ı bir adım öne taşıyor. Hatta yeni model bir Bentayga’yı bile görece daha öne çıkarıyor diyebiliriz.

Sıfır Km Range Rover

İkinci El SUV İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here