Volvo’nun planlanan halka arzı tamamen EV’lere dönüşle ilgili… İsveçli otomobil üreticisinin Stockholm’deki Nasdaq’ta planladığı liste 2030’a kadar uzanıyor.

Volvo, Stockholm’deki Nasdaq’ta bir halka arz planlıyor ve hisse satışı yoluyla 2,86 milyar dolar toplamayı hedefliyor. Otomobil üreticisi, 2025 yılına kadar ürün yelpazesinin %50’sinin pille, 2030 yılına kadar ise %100’ünün pille çalışmasını planlıyor.
Volvo’nun tamamen elektrikli Polestar alt markası geçtiğimiz günlerde Gores Guggenheim ile yaklaşık 20 milyar dolarlık bir değerlemeyi hedefleyen bir SPAC listeleme planlarını duyurdu.

Volvo’nun bir zamanlar kendi bünyesinde bulunan tuneri ve mevcut elektrik alt markası Polestar, tahmini değeri 20 milyar dolar olan bir SPAC aracılığıyla halka açılma planlarını duyurmuştu. Bundan sadece birkaç gün sonra, İsveç markasının kendisi kendi halka arzını planlıyor. Otomobil üreticisi, yaklaşık on yıl önce Ford’un Premier Otomotiv Grubu’ndan (PAG) ayrıldığından beri çoğunluk hissesi Çinli Geely’ye ait. Geely, o sırada Volvo’yu sadece 1.8 milyar dolara satın aldı.

Volvo’nun Planlanan Halka Arzı; Nasdaq Listelemesi

Stockholm’de planlanan Nasdaq listelemesi, 2030 yılına kadar içten yanmalı motorları bırakma planlarıyla birliktedir. Ayrıca doğrudan Volvo’nun bir EV üreticisine dönüşmesini hedefliyor. Ancak şirketin ABD’de listelenmesi gibi bir planı yok.

Otomobil üreticisinin baş teknoloji sorumlusu Henrik Green bu yılın başlarında “İçten yanmalı motora sahip otomobiller için uzun vadeli bir gelecek yok” dedi. Green ayrıca, “Yalnızca elektrikli otomobil üreticisi olmaya kararlıyız ve geçiş 2030 yılına kadar gerçekleşmelidir. Bu, müşterilerimizin beklentilerini karşılamamıza ve iklim değişikliğiyle mücadele söz konusu olduğunda çözümün bir parçası olmamıza olanak sağlayacak.” dedi.

Volvo'nun Planlanan Halka Arzı EV'lere Dönüşle İlgili

Volvo’nun İsveç’te planlanan listeleme ile hedefleri, Polestar’ın SPAC’sinden çok daha sınırlıdır. Ayrıca otomobil üreticisi listeleme yoluyla sadece yaklaşık 2,9 milyar dolar toplamayı hedefliyor. Ancak yine de bu miktar, en sonuncusu birkaç hafta içinde satışa çıkacak olan birinci ve ikinci elektrikli modellerini takip edecek. Ve on yıl içinde yeni EV platformlarını piyasaya sürmesine yardımcı olacaktır.

2,9 milyar doların tek başına Volvo’nun tamamen elektrikli araç serisine geçişinde belirleyici bir faktör olmayacağı endüstri gözlemcilerinin gözünden kaçmıyor.

Volvo’nun Tam Elektrikli Gelecek Taahhüdü

AutoPacific endüstri analisti Robby DeGraff, Autoweek’e verdiği demeçte, “Volvo’nun bu on yılın kapanışına kadar tam elektrikli bir ürün yelpazesine taahhüdü var. Marka verdiği bu söze son halka arz hamlesi olmadan bile büyük olasılıkla ulaşır. Ancak işleri dış yatırımcılara açmak artık sadece bunu kolaylaştıracak.” Ayrıca, “Son yıllarda gördüğümüz gibi, paralarını gezegenimizin uzun ömürlülüğünü ön planda tutan şirketlere adamak isteyen birçok insan var. Bir otomobil üreticisine yatırım yapmak konusunda gerçekten iyi bir his var. Özellikle de onun kadar mütevazı bir otomobil üreticisinin Karbon ayak izini küçültmeye devam etmek. Volvo, sürdürülebilirliğin yeni yollarını keşfetmek ve yalnızca EV’ye özel parlak bir geleceğe öncülük etmek istiyor.”

Volvo'nun Planlanan Halka Arzı EV'lere Dönüşle İlgili

Volvo, 2025 yılına kadar küresel satışlarının %50’sinin pilli olmasını planlıyor. Bu nedenle serisinde EV’lerin bu büyük payına ulaşmak bile, diğer bazı otomobil üreticilerinin nasıl hareket ettiğine kıyasla ufukta çok uzak değil. Bu, XC40 Recharge ve C40 Recharge’a, sedanlar da dahil olmak üzere diğer segmentlerdeki EV’lerin ürün grubuna katılmak istiyor. Ve buna başlamadan önce, gelecek yıl XC90 SUV’nin elektrikli bir versiyonuyla birlikte yakında diğer EV’lerin katılacağı anlamına geliyor.

Volvo ve Polestar Segment Paylaşımı

Her boyuttaki sedanların, Volvo’nun büyük ölçüde Geely içindeki diğer markalara bıraktığı segmentler olduğunu söyleyelim. Şu anda aşırı hizmet verilen bir segment olan büyük, akülü elektrikli lüks sedanlardan uzak durduğunu belirtmekte fayda var. Bu arada Polestar 2, Tesla Model 3’ü hedefleyen orta büyüklükte bir sedandır. Durum böyle iken, Polestar 5, birkaç yıl içinde geldiğinde gözünü Mercedes EQS’ye dikecek.

Volvo'nun Planlanan Halka Arzı EV'lere Dönüşle İlgili

Bu nedenle Volvo, kesinlikle elektrikli alt markasının, yalnızca elektrikli bir dizilimin bazı boş noktalarını doldurmasına izin veriyor. Bu, Polestar’ın SPAC hamlesinin önümüzdeki yıllarda oldukça önemli olduğunu kanıtlaması gerektiği yer.

DeGraff, “Volvo’nun çok sayıda plug-in hibrit modelinin yanı sıra XC40 ve C40 Recharge saf elektrikle geçiş şimdiden başladı. Ancak önümüzde çok iş olan uzun bir yol var” diye ekledi. “Halka arz yoluna gitmek, Volvo’ya XC60 ve üç sıralı XC90 gibi markanın en çok satanlarının diğer EV versiyonlarını tanıtmanın bir yolu. Bunun için gerekli olan önemli Ar-Ge gibi şeylere yönlendirilebilecek 2.86 milyar dolar hediye etmeli. Güney Carolina’da daha fazla EV üretimi için hızlanan bu halka arz, bu hazırlıklara da yardımcı olmalıdır.”

Volvo Fiyat Teklifi Al

İkinci El Volvo İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here