Tarihin Arabaları III: John F. Kennedy ve Lincoln Continental

0
2162
kennedy lincoln continental

Tarihin arabaları serisinde bugünkü inceleyeceğimiz araç John F. Kennedy ‘nin Lincoln Continental marka otomobili. “Başkanın aracının özellikleri nelerdi? O araç daha sonra nasıl kullanıldı ve bugün nerede?” gibi soruların cevaplarını yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Kennedy Suikasti

John F. Kennedy
John F. Kennedy

Amerika Birleşik Devletleri’nin otuz beşinci başkanı John Fitzgerald Kennedy, 22 Kasım 1963 gününde saatler 12:30’u gösterirken Dallas’ta bir suikaste uğradı. John F. Kennedy o gün kendine özel olarak tasarlanmış koyu mavi üstü açık bir Lincoln Continental ile Dallas sokaklarındaydı. Gizli servis tarafından X-100 kod adıyla bilinen bu araç, çamurluklarındaki spot ışıklı bayrak direkleri, hidrolik koltukları ve içerisinde bulunan telsiz telefonlarıyla teknoloji abidesi bir başkanlık limuziniydi. Başkan Kennedy’nin halk tarafından daha iyi görünmesini sağlayan ve 28 santimetreye kadar yükseltilebilen bir asansör dahi vardı aracın içinde. Ancak halk tarafından görülebilir olma isteği John F. Kennedy’i suikaste çok müsait bir hale getirdi. Lee Harvey Oswald isimli suikastçi, Texas Okul Kitapları Deposu’nun 6.katındaki bir pencereden John F. Kennedy’i vurdu. Böylelikle 35. ABD Başkanı, kendisine özel tasarlanmış koyu mavi renkli Lincoln Continental marka aracın içerisinde hayatını kaybetti.

kennedy suikasti

John F. Kennedy’nin Otomobili Bugün Nerede?

Bu kısa tarih dersinden sonra ona konumuz olan Lincoln Continental marka otomobile hızlı bir geri dönüş yapalım. Bu suikastten sonra sizce başkana özel dizayn edilmiş bu aracın emekliye ayrıldığını ve  bir müzeye kaldırıldığını düşünmeniz gayet normal. Ancak durum böyle olmadı. John F. Kennedy’nin öldürüldüğü mavi renkli Lincoln Continental, kurşuna dayanıklı bir cam tavan ve yaklaşık 750 kilogramlık bir zırh ile birlikte Başkanlık envanterine yeniden girdi. Tüm bu yeniden tasarım ve güçlendirme süreçleri 500.000 dolar gibi servete mal oldu. Ardından bir matem havası vermek için midir bilinmez araç siyaha boyadı. 1967 yılında yeniden bir makyaja uğrayan bu ünlü araç, 1977’ye kadar Johnson, Nixon, Ford ve Carter tarafından aktif olarak kullanıldı. Günümüzde ise John F. Kennedy’nin Lincoln Continental’i Dearborn, Michigan’da Henry Ford Müzesinde sergileniyor.

Tarihin Arabaları III JFK Lincoln Continental

Tarihin Arabaları I Arşidük Ferdinand’ın Arabası

Tarihin Arabalar II: Bonnie ve Clyde

İkinci El Otomobil Fiyatları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here