Otonom sürüş, otomotiv endüstrisinde ezber bozacak. Birincisi, müşteriler için önemli bir satın alma faktörü haline geliyor: Örneğin Çin, Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri’nde 1000 kişiyle yapılan yakın tarihli bir McKinsey anketi bazı şeyler söylüyor. Her bölgedeki katılımcıların yaklaşık yüzde 60’ının, daha iyi Otonom sürüş (OS) özelliklerine sahip bir araç istedikleri görünüyor. Müşteriler düşünmeden satın almaya geçtiklerinde bir dereceye kadar seyreltmeye rağmen, bu bulgu OS özelliklerinin mevcut algılanan önemini göstermektedir.

Otonom Sürüş Neleri Değiştirecek?

otonom
otonom

Premium müşteriler arasında 2019 McKinsey Gelecek Mobilite Anketi, en iyi otonom sürüş özellikleri için OEM’leri değiştirme isteğini açıklıyor. Çin’de (yüzde 81) Amerika Birleşik Devletleri’ne (yüzde 52) veya Avrupa’da (yaklaşık yüzde 60) göre önemli ölçüde daha yüksek olduğunu göstermektedir. Çinli müşteriler genel olarak markalara daha az sadık olabilir ve teknolojiyle daha fazla ilgilenebilir. Premium müşteriler, en son teknolojiye diğer segmentlerden daha fazla değer verdiklerinden, geçiş yapma konusunda önemli ölçüde daha fazla isteklilik gösterirler.

Çekince Durumu

otonom-sürüş-endüstri
otonom-sürüş-endüstri

ACES anketimiz, çoğu müşterinin sürücünün kontrolü ele geçirmesine izin vermeyen otonom araçlar satın almaktan çekineceğini gösteriyor. Bununla birlikte, AD’yi diğer birçok durumda kullanmaya istekliydiler. Müşteriler, trafik sıkışıklıklarında ve otoyollarda sürücü yardımı özelliklerini ve koşullu AD yeteneklerini kentsel alanlarda AD’den daha önemli olarak değerlendiriyor. Çünkü trafik sıkışıklığını ve monoton otoyol sürüşünü başlıca sorun noktaları olarak görüyorlar. Tercihler elbette ülkeye veya yere göre değişir. Örneğin Çin’de, trafik sıkışıklığı yardım özellikleri, arabaları saatte 130 kilometreye kadar sürebilen bir otoyol pilotundan daha önemlidir.

Özel reklam pazarı ümit verici olsa da, OEM’ler ve diğer paydaşlar birçok belirsizlikle karşı karşıyadır. Yakın vadede, COVID-19 salgını, otomotiv sektöründeki teknoloji projeleri üzerinde önemli bir etkiye sahip olabilir: OEM’ler ve yatırımcılar, günlük nakde odaklanmak için inovasyon fonlarını geri ölçekledikçe bazı AD özelliklerinin geliştirilmesi ertelenecektir. Bu gecikmeler muhtemelen AV’lerin gelişimini yıllar yerine aylarca durduracaktır. Ancak uzun vadede AV’ler, hem tüketiciler hem de kamu görevlileri fiziksel mesafeyi destekleyebileceklerini fark ettikçe ilgi kazanabilir.

Otonom Sürüş Uzun Vadeli Beklentileri

otomotiv-2020
otomotiv-2020

Bazı uzun vadeli belirsizlikler de var çünkü AD düzenlemeleri hala gelişiyor. BM Avrupa Ekonomi Komisyonu’nun çalışma grubu 29, 2 ve bazı hükümetler yüksek derecede otonom sürüş için aktif olarak mevzuat taslağı hazırladı. Ancak, otoyol pilotları (HWP’ler) ve kentsel otonom sürüş için kesin gereklilikler belirsizliğini koruyor. Ayrıca, değişen AV ortamı, endüstri içinde ve paydaşlar arasında  öngörülebilir gelecekte ne kadar AD bekleyebilecekleri konusunda belirsizliği artırdı.

2.El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here