Kişisel otonom araç robo-taksilerden daha az ilgi çekse de, yeni pazar modelleri, OEM’lere büyüme fırsatları verebileceklerini öne sürüyor.

Kişisel Otonom Araç Hayalleri Ne Durumda?

kişisel-otonom-araç
kişisel-otonom-araç

Son birkaç yılda, otonom sürüş büyük ilgi uyandırdı. Teknoloji şirketleri ve otomobil üreticilerinin koşullu ve yüksek otomasyona sahip araçları piyasaya sürme planları hakkında cesur duyuru dalgasıyla başladı. Ancak bu beyanların erken olduğu kanıtlandı. Ar-Ge’ye birkaç yıl ve milyarlarca dolar yatırım yaptıktan ve oldukça duyurulan otonom araç ile ilgili bazı kayıplara katlandıktan sonra, otomotiv oyuncuları ilk açıklamalarını ertelediler veya geri çekildiler; araç fırlatma planları ertelendi veya küçültüldü. Pek çok OEM, planlarındaki değişiklikleri açıklarken otonom sürüş için teknoloji sorunları ve yetersiz düzenlemelerden bahsediyor.

Önemli Aksamalara Rağmen Gelişmeler Sürüyor

otonom
otonom

Bu erken aksaklıklara rağmen, AD yeteneklerine sahip araçlarla ilgili bazı önemli başarı vakaları olmuştur ve bunlar, hareketliliği dönüştürmek için büyük bir fırsatı temsil etmektedir. AD sistemleri insan hatasından kaynaklanan çarpışmaları azalttıkça yol güvenliği artacak ve sürücülerin yola odaklanmak yerine araçlarda dinlenmek için daha fazla zamanları olacak. Birçok şirket, AD’nin muazzam potansiyelinin farkındadır ve ilerlemeye devam etmektedir. Ancak teknolojik engellere ek olarak, COVID-19 salgınıyla ilgili olanlar, oluşturulacak kesin yasal gereklilikler ve müşterilerin ödeme istekliliği de dahil olmak üzere birçok belirsizlikle karşı karşıyalar. Bunlar, AD özelliklerinin hem kullanılabilirliğini hem de benimsenmesini etkileyebilir.

Otonom sürüş, mobiliteyi dönüştürmek için büyük bir fırsatı temsil ediyor. Yol güvenliği artacak ve sürücülerin yola odaklanmak yerine araçlarda dinlenmek için daha fazla zamanları olacaktır.

Kişisel Otonom Araç Pazarları

robo-taksi
robo-taksi

Kişisel otonom araç pazarının nasıl gelişebileceği konusunda daha fazla netlik sağlamak için McKinsey, ondan fazla ulaşım modunu kapsayan ayrıntılı bir mobilite-pazar modeli geliştirdi. Model 110’dan fazla ülkede 2.800 şehir ve kırsal alandan gelen verileri içermektedir. Model, diğer şeylerin yanı sıra, kat edilen kilometreler, hafif araç satışları, çevresel etki ve 2030’a kadar özel ve paylaşımlı ulaşım için değer havuzlarının boyutunu projelendiriyor.

Mobilite pazarı modelinden elde edilen içgörüler kullanılıyor.  OEM’lerin, tedarikçilerin ve yatırımcıların fırsatları hakkında karar vermelerine yardımcı olacak gelecekteki AV senaryoları oluşturduk. Genel eğilimleri tanımladıktan sonra, özel AV pazarı hakkındaki bulgularımıza odaklanıyoruz – bu, tipik olarak paylaşılan robo-taksilerden daha az ilgi çeken bir segment. Tanımımıza göre, özel AV pazarı, AV araç çağırma hizmetleri için kullanılmayan tüm araçları kapsamaktadır. Bu özel pazarın, özellikle premium segmentte OEM’ler için yeni fırsatlar açabileceğine inanıyoruz.

2.El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here