Otonom sürüş dünyası örneklerini incelemeden önce, otonom sürüş(AD)’ün yeteneklerini açıklamamız daha faydalı olacaktır. En kullanışlı sınıflandırma, otomatik sürüşün yeteneklerini açıklamak için 0 (otomasyon yok) ila 5 (tam otomasyon) arasında değişen seviyeler oluşturmuş olan Otomotiv Mühendisleri Derneği’nden gelebilir. Özel AV’ler sonunda, gelişmiş sürücü destek sistemleri ve yüksek otomasyon gibi kısmen otomatik sürüş işlevlerine sahip modeller içerebilir.

Otonom Sürüş Dünyası Araç Seviyeleri

otonom-s
otonom-s

Otonom araç seviyeleri, araçların yalnızca soyut yeteneklerini tanımlar. Sektör paydaşları, AD’nin kullanılabileceği ortamlar için çok özel kullanım durumlarının yanı sıra araç hızları veya işlevlerinin getirdiği kısıtlamaları belirlediler. Bu kullanım senaryolarının müşteri özellikleri ve teknolojileri, SAE seviyeleriyle tam olarak uyumlu değildir. Aslında, bu farklılıklar SAE tanımları içindeki daha kesin ayrımlardan sorumludur. Örneğin, SAE Seviye 2 iki bölüme ayrılabilir. Şerit merkezleme ile uyarlanabilir hız sabitleyici gibi giriş seviyesi yetenekler ve otoyollarda denetimli eller serbest sürüş gibi gelişmiş özellikler. Bazı kullanım durumları, birkaç düzeyle ilişkili yetenekler gerektirir. Aşağıdaki liste, bazı kullanım durumlarının yanı sıra AD için en alakalı SAE seviyelerini gösterir:

Otonom Sürüş Dünyası Seviye 2

otonom-seviye
otonom-seviye

Seviye 2 girişi (bazen L2 + veya L2 eller serbest olarak da adlandırılır). Bu yeteneklere sahip araçlar, yönlendirebilen, hızlanabilen ve fren yapabilen temel ADAS’a sahiptir. Bu tür sistemler genellikle kameralar ve radar sensörleri kullanır ve sürücülerin genellikle ellerini direksiyon simidinde tutmaları gerekir. Sistem, kısa bir süre boyunca direksiyon hareketini algılamazsa sürücülere hatırlatır.

Seviye 2 ileri. Bu kategoride araçlar, sürücülerin yasal olduğu yerlerde daha uzun süreler için direksiyondan ellerini çekmelerine olanak tanıyan özelliklerle (Tesla’nın Otopilotu ve GM Süper Yolculuğu gibi) donatılmıştır. Ancak bu serbestlikte bile, sürücüler her zaman sistemleri ve yolu izlemelidir. Kameralara ve radar sensörlerine ek olarak, Seviye 2 gelişmiş sistemler tipik olarak sürücü izleme kameraları, son derece hassas haritalar ve merkezi ve yüksek performanslı bir ADAS bilgisayarı içerir. Bu sistemler ve Seviye 3 sistemler arasındaki sınırlar, müşteri bakış açısından biraz bulanık. Örneğin, Tesla’nın Otopilot’unun teknolojik yetenekleri onu tam anlamıyla SAE Seviye 2’ye koysa da, bazı müşteriler eller serbest sürüşü sağlamak ve caddeleri izlemek için gereken süreyi azaltmak için Seviye 2 gelişmiş özelliklerini kullanıyor – SAE’nin Seviye 3 ile ilişkilendirdiği bir şey.

Otonom Sürüş Dünyası Seviye 3

otonom-sürüş-dünyası-1
otonom-sürüş-dünyası-1

Seviye 3. Bazı OEM’ler şu anda Seviye 3 sistemlerini test ediyor ve bu sistemler, kullanılabilir hale gelir gelmez Seviye 4 olanlarla değiştirilen köprüleme teknolojileri olarak hizmet edecek. Seviye 3 trafik sıkışıklığı pilotları (TJP’ler) ve HWP’ler, daha az “köşe vakası” (kavşaklar veya yayalarla karşılaşmalar) içerdikleri için test edilen ilk kullanım durumları olma olasılığı yüksektir. Araçlar yüksek hızlarda hareket etse de bu, karmaşıklığı azaltır. Otomobillerin otonom olarak kalabalık yollarda gezinmesine yardımcı olan TJP’leri, araçların kalabalık ortamlarda daha yüksek hızlarda seyrettiği HWP’ler takip edecek. Her iki kullanım durumunda da sürücüler kısa sürede kontrolü ele almaya hazırlanmalıdır. Seviye 3 TJP yönetmeliği, WP.29 tarafından önerilen otomatik şerit tutma sistemleri (ALKS) yönetmeliğinde ele alınmaktadır.

Seviye 3 HWP sistemleri, bir sistemin performans sınırlarına ulaşması durumunda sorumluluğun sürücüye hızlı bir şekilde aktarılmasının karmaşıklığı gibi çeşitli nedenlerle yasal onayı güvence altına alan ek zorluklarla karşılaşabilir. (Sürücüler Seviye 3 sistemli araçlarda koşulları sürekli izlemek zorunda değildir, ancak kontrolü hızlı bir şekilde ele alabilmelidir.) Tüm Seviye 2 teknolojilerine ek olarak, bu sistemler muhtemelen LiDAR4 sensörlerini, gelişmiş sensör füzyonunu içerecektir.

Seviye 4

otonomseviye-4
otonomseviye-4

4.seviye otoyol pilotu. Bu sistemler tüm Seviye 3 teknolojilerini içerir ve araçların acil durumlarda güvenli bir şekilde çalışmasına izin veren ek AD yeteneklerine sahiptir: örneğin, acil durum şeritlerinde otonom olarak durabilirler. Bu nedenle sürücülerin, araç görevdeyken kısa sürede kontrolü üstlenmesine gerek kalmayacak ve daha kapsamlı yan faaliyetlerde bulunmak için gözlerini yoldan ayırabilecekler. Özel AV alanı içinde, Seviye 4 sistemlerinin başlangıçta otoyol sürüşüne odaklanmasını bekliyoruz.

Seviye 4 şehir pilotu. Bu sistemler sadece kentsel alanlarda otonom sürüşü mümkün kılmakla kalmaz, aynı zamanda acil durumlarda bağımsız olarak da çalışabilir. Maliyetler 2030’a kadar yüksek kalacağından, şehir içi sürüş için Seviye 4 sistemli araçlar arayan az sayıda özel araç sahibi olacaktır. Bununla birlikte, bu sistemlere sahip araçlar robo-taksi olarak talep edilebilir.

Seviye 5

seviye-5
seviye-5

Seviye 5. Bu sistemlere sahip araçlar her durumda otonom olarak gidebilir. Öngörülebilir gelecekte teknolojik veya ticari olarak mevcut olmayacaklar çünkü bir insan sürücünün kontrolü ele alması gereken benzersiz durumlar var (örneğin, haritasız yollarda veya aşırı hava koşullarında sürüş). Seviye 5 yeteneklerine ulaşmak son derece zor olacaktır. Ayrıca, Seviye 5 sistemleri Seviye 4 sistemlerden çok daha pahalıdır, ancak son müşteriler için faydaları önemli ölçüde artırmaz. Bu, bu sistemlerin ticari potansiyelini sınırlar

2.El Elektrikli Araçlar

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here