Tesla’nın Tarihi: Elon Musk ve Arabaları

0
5227
Tesla'nın Tarihi: Elon Musk ve Arabaları

Tesla’nın tarihi 2003 yılına dayanıyor. Herkesin sandığının aksine kurucusu Elon Musk değil. Eric Eberhard ve Marc Tarpenning adlı iki mühendisin kurduğu Tesla Motors otomotiv sektörüne daha en başında hızlı bir giriş yaptı. Bu iki mühendis arabaların yapı şeklini değiştirmek istediler ve buna cesaret ettiler. En baştaki plan daha konforlu, daha uzun menzilli ve daha kaliteli elektrikli arabalar yapmak üzerineydi. Aynı zamanda, tüketici dostu olan ve sürdürülebilirliği temel hedef belirleyen şirket otomotiv sektörüne sürekli yenilikler getirdi. Elektrikli arabaların yaygın hale gelmesini sağlayan Tesla’nın CEO’su 2008 yılında Elon Musk oldu. Elon Musk’ın CEO olmasının ardından hızını artıran Tesla hızlıca portföyünü genişletti. Böylece daha çok temiz enerjinin yollarını bulmak için çalışmaya başladı.

Tesla’nın Tarihinin İlk Yılları

Tesla'nın tarihi

Tesla ilk yıllarında tasarımlarını geliştirmeye yönelik çalışmalar yaptı. Bu esnada Elon Musk gelecek vaat ettiğini düşündüğü şirkete 30 milyon dolar yatırdı. Böylece geleceğin otomobillerinin en büyük yatırımcısı oldu. Musk sadece kendi yatırımıyla durmadı sürekli başka yatırımlar için görüşmelerde bulundu. 

Tesla’nın İlk Arabası: Roadster

Tesla roadster, kırmızı, yandan görünüm, teslanın tarihi

Tesla’nın tarihindeki ilk arabası olan Roadster, 2006’da sahneye çıktı. O zaman kadar, şirket faaliyetleri hep risk sermayelerine gidiyordu. Ancak Roadster ile ilk kez gerçekten kâr ede etme şansını yakaladı.  Roadster temel olarak oldukça pratikti. Ayrıca çevreye duyarlı herkes için makul bir arabaydı. Tamamıyla temiz enerjiye yönelmiş bir model olan Roadster, yeniden şarj edilebilen piller vaat etti. Tam anlamıyla üretimi ise 2008’de başladı.

Ancak şirkette her şey yolunda gitmiyordu. 2008 yılında Eberhard şirketten ayrıldı. Sonrasında aynı ay içerisinde Tarpenning de şirketle bağlarını kopardı. Hatta sonrasında Musk’ı dava bile etti. Böylece şirket kurucuları ile vedalaşmış oldu. Şirketin içindeki tüm bu çalkantılara rağmen Musk 2008’de yönetime geçti. 2009 yılına kadar oldukça büyük yatırımlar aldı ve araba üretimini hızlandırdı.

Kamuya Açık Otomobil Şirketi

Tesla'nın tarihi

Tesla’nın tarihi büyük bir başarıya ev sahipliği yaptı.  2010’da halka arz edilen şirket tam 226 milyon dolar toplamayı başardı. Bu esnada, California Tesla fabrikasında da üretim başladı. 2012 yılında lüks bir sedan olan Model S geldi ve satışları alt üst etti. 2014’te Tesla, otonom sürüş üzerine çalışmaya başladı. 2015’te Tesla, tamamen elektrikli lüks bir SUV olan Model X’in de üretimine başladı. Tesla 2016’da güneş enerjisi firması SolarCity’yi satın aldı. Böylece Tesla, temiz enerji ve pil pazarına hızlı bir giriş yaptı. Bu sayede hızla çevre dostu ürünleri üretti. Bu da Tesla’yı rakiplerinin önüne geçirdi. Çünkü artık kendi kendine yeten bir sisteme sahipti.

Tesla'nın tarihi

2017’de Tesla odağının sadece elektrikli otomobiller olduğunu belirtmek istercesine adını resmi olarak Tesla yaptı. Logosu da değişti. Ayrıca elektrikli araç için gerekli teknolojinin mucitlerinden olan Nikola Tesla’ya da vefasını göstermiş oldu.

Firma bugün elektrikli araç üretimine ve satışına hızla devam ediyor. Ayrıca, kendine has teknolojileriyle sektördeki birçok krizin kendisine teğet geçmesini sağlıyor. Üstelik, her geçen gün daha temiz bir dünya için daha teknolojik arabalar üretmeye devam ediyor. Tabi tüm bunlara ek olarak Elon Musk’ın piyasayı manipüle eden tavırlarıyla da değer kazanmaya devam ediyor. 

Elektrikli Araba Modelleri

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here