Otomotiv Sektörü Salgın Öncesine Ne Zaman Dönecek?

0
1335
Otomotiv Sektörü Salgın Öncesine Ne Zaman Dönecek?

Otomotiv sektörü salgın döneminden bu yana birçok farklı kriz ile mücadele ediyor. Çip ve tedarik krizi nedeniyle zorluklar yaşayan otomobil üreticileri için hala salgın öncesi günler gelmiş değil. Şimdi 2023’ün ilk aylarında da talep bozulması sorunu ortaya çıktı. Üstelik çip sorunları hala devam ediyor. Bu nedenle birçok farklı üretici üretimi durdurmak zorunda kalıyor. Aynı zamanda elektrikli araçlara geçiş süreci de eklenince maliyetler de giderek artıyor. Ukrayna ile Rusya arasındaki savaşın da tetiklediği sorunlar nedeniyle uzun süre arz talebe yetişemedi. Ancak 2023’te talepte de sorunlar var.

Rekor Fiyatlar ve Faizler Alıcı Havuzunu Küçültüyor

Otomotiv Sektörü Salgın Öncesine Ne Zaman Dönecek?

Otomotiv sektörü 2022 yılını arz problemiyle bitirdi. Şimdi ise yeni yılda talep sorunuyla karşı karşıya. 2022 yılının yazından bu yana stoklardaki artış sürüyor. Üstelik artan faiz oranları da perakende otomotiv pazarındaki talebi kısıtlıyor. Hal böyle olunca rekor yükseklikte fiyatların ile kredi faiz oranların bir araya gelince potansiyel yeni araç alıcı havuzu daralıyor.

Otomotiv Sektörü Salgın Öncesine 2025’te Dönecek

Otomotiv Sektörü Salgın Öncesine Ne Zaman Dönecek?

Otomotiv sektörünün çip krizi elektrikli araçlara geçiş nedeniyle bitmek bilmiyor. Çünkü sürekli olarak yeni modeller için çip ihtiyacı da oluşuyor. Konu ile ilgili Toyota’nın Başkan Yardımcısı Kenta Kon açıklama yaptı.  Kon, “Otomotiv sektöründe aynı anda bir çok değişiklik oluyor ve bunlar otomotiv sektörünün geleceğini geniş şekilde etkileyecek değişiklikler. Bu nedenle 6 ay sonrasını görmek bile zor.” dedi. Bu krizler salgın dönemiyle patlak verse de hala etkileri sürüyor.  Buna göre küresel otomotiv arzında pandemi öncesi düzeylere ulaşma hedefi de değişti Normalde 2023’te eski araçların yakalanması bekleniyordu. Ancak şimdi o hedef en erken 2025 olarak değişti. Siz de konu hakkında daha fazla bilgi edinmek isterseniz “Otomotivde Çip Krizi 2023’te Devam Ediyor” başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here