Çip Krizi Hangi Markaları Nasıl Etkiledi? Covid-19 ile eşleştirilen çip sıkıntısı, dünya çapındaki otomobil üreticileri için bir test oldu. Ve şirketler bundan etkilenmiş olsa da, bazıları diğerlerinden daha iyi durumda. Toyota’nın baştan beri onlara üstünlük sağlayan bir yeniden yapılanma geçmişi var. Ford, tahminlere rağmen kâr etmeyi başardı. Ancak Nissan ve diğerleri o kadar iyimser değil.

Kısaca Çip krizinde Toyota kazanıyor, Ford kar ediyor, Nissan ve diğerleri endişeli. Krizin araba markalarını farklı yönlerden etkilemesinin başlıca nedenleri var.

Toyota, Çip Sıkıntısı Boyunca Nasıl Araba Üretmeye Devam Etti?

Toyota markası, varlığı boyunca çok büyük zorluklarla karşı karşıya kaldı. Yeni başlayanlar için, kelimenin tam anlamıyla, 2. Dünya Savaşı’ndan sonra Toyota’yı sıfırdan yeniden inşa etmek zorunda kaldılar. Ve 2011’de, şiddetli bir deprem ve tsunami Japonya’yı vurduktan sonra fabriakyı yeniden inşa etmek zorunda kaldılar. Şimdi, bu kadar deneyimden sonra Toyota, yeniden yapılanma zihniyetini bu çip krizine uyguluyor.

Bu denklemdeki kilit unsur, Toyota’nın tedarik zincirinin tüm seviyelerini koruma konusunda harika bir iş çıkarmasıdır. Nasıl çalıştığını bilmiyorsanız, kısaca özetleyeceğim. Tier One, Tier Two ve Tier Three olarak bilinen bir tedarik zincirinde üç katman vardır.

Çip Krizi Hangi Markaları Nasıl Etkiledi?

Diyelim ki yaptığınız ürün bir tişört. Katman Üç, ham madde olan pamuğu sağlarken, Katman İki bu pamuğu kumaşa diker. Ardından Katman One, tişörtünüzü oluşturmak için bu kumaşı bir araya getirir. Bu çok basitleştirilmiş bir versiyondur.

Ancak çip kıtlığı söz konusu olduğunda, çoğu otomobil üreticisi çipleri yapmak için gerekli malzemeleri sağlayan tedarikçilerle değil, yalnızca Nihai ürün olan Birinci Kademe tedarikçilerle işbirliği içindeydi. Öte yandan Toyota, nadir malzemeleri tedarik etmekten çipin her bileşenini oluşturmaya kadar her düzeyde güçlü bağlantılar sürdürdü. Ve bu güçlü ilişkiler, tedarikçilerin kıtlık boyunca bile Toyota’yı bir öncelik olarak görmeleri anlamına geliyordu.

Ford, Küçük de Olsa Beklenmedik Bir Kar Elde Ediyor

Artık işletmelerin Temmuz, Ağustos ve Eylül (yılın 3/4’ü) demenin süslü bir yolu olan “üçüncü çeyrek” dediği dönemdeyiz. Ancak Ford içi 2021 yılı, net gelirlerinin yukarı ve aşağı sıçramasıyla kesinlikle inişli çıkışlı geçti. Birinci çeyrekte, devam eden Covid pandemisi ve baş gösteren çip sıkıntısına rağmen, Ford 3,3 milyar dolarlık net gelir elde etti. Ancak ikinci çeyrek için hem Covid hem de çip sıkıntısı sert bir etki bıraktı. Bu dönemde Ford yalnızca 561 milyon dolarlık net gelir elde etti.

Bu düşüş, önemli olsa da, aslında Ford’un birinci çeyrekte (Ocak, Şubat ve Mart) öngördüğünden daha küçük. CNN’ye göre şirket, yıl boyunca 5.5 veya 6.5 milyar dolar kar elde edeceklerini tahmin etti. Ancak şimdi, arz eksikliğinden kurtulduktan sonra Ford, yıl kazancının 10 milyar doların üzerinde olacağını tahmin ediyor.

Çip Krizi Hangi Markaları Nasıl Etkiledi?

Bu kısmen Ford’un işlerini yeniden yapılandırmasından kaynaklanıyor. Şimdiye kadar, Ford, insanların satın alacağını bilerek araçları üretip bayilere gönderebilirdi. Ancak sınırlı üretim nedeniyle Ford, daha çok “sipariş üzerine üretilen” otomobillere odaklandı. Bunlar sadece alıcının tam olarak istediği şey olmakla kalmaz. Aynı zamanda herkesin istediği arabayı aldığından emin olmak için bayilerdeki dağınıklığı azaltmaya yardımcı olur. Sadece bayide satılmayı bekleyen otomobilleri değil.

Nissan Çip Sıkıntısı Konusunda “İyimser Değil”

Bununla birlikte, her otomobil üreticisi, olaylara olumlu bir bakış açısına sahip değildir. Nissan’ın CEO’su Makoto Uchida, CNBC’ye “İyimser olamayız ve bence bu her geçen gün devam ediyor” dedi. Başka bir deyişle, henüz kontrolden çıkmış değiller ve 500 bin adetlik bir etkinin yapılmayacağını bekliyorlar. Yine de yılın ikinci yarısında Nissan, bu sayıyı sadece 250 bin arabaya kadar çıkarmayı umuyor.

Nissan, Kovid pandemisi sırasında sürekli olarak geçen yıla göre her çeyrekte %60 daha fazla otomobil sattı. Bu şekilde yılın ilk yarısının hasarın bir kısmını gidereceğinden umutlu. Ancak oradaki hiç kimse, kendilerini önlerindeki engebeli bir yola hazırlayarak bu eksikliğin yakında ortadan kalkacağından emin değil.

Çip krizi ve Covid pandemisi, neredeyse tüm otomobil üreticilerini ve teknoloji şirketlerini etkiledi. Apple bile iPhone’ları için çip almakta zorlanmasıyla baş döndürdü. Krizin yakın gelecekte sona ereceğinin garantisi yok. Ancak böyle olsa da işletmeler tedarik zincirlerinin etkinliğini daha önce hiç olmadığı kadar test ediyor.

İkinci El Toyota İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here