Ford Türkiye de bir batarya fabrikası kuracağına dair bilgi paylaşmıştı. Ancak sektör kaynaklarından gelen habere göre iptal söz konusu.

Ford, Koç Holding ve Koreli Batarya Üreticisi SK On Ortaklığı

SK On firması, SK Innovation Co Ltd’nin tümüne sahip batarya firmasıdır. Bunun yanı sıra bu firmanın Hyundai, Volkswagen ve Ford da müşterileri arasında.

2022 yılının Mart ayında Koç Holding, Ford ve Güney Kore menşeli batarya üreticisi SK On ortaklığında bir girişimi duyurmuştu. Buna göre Ford ve SK On Ankara da büyük bir batarya fabrikası kuracaktı.

Bu fabrikanın yılda 30 ile 45 gigawatt saat üretim kapasitesine sahip olması beklenmekteydi. Bunun yanı sıra fabrikanın 2025 yılında faaliyet geçmesi de diğer planlar arasındaydı. Ayrıca bu fabrika da Ford’un 2026 yılına kadar yılda 2 milyon adet elektrikli araç üretme hedefi de vardı. Bu fabrikaya SK On tarafından 4 Trilyon Won yatırım kararı da alınmıştı. Bu da 3.2 milyar dolara tekabül ediyor.

SK On

Ancak son gelen haberlere göre SK On Ford ve Koç Holding ile yapmış olduğu ön anlaşmayı geri çekti.

SK On yapmış olduğu bir açıklamada şunları söyledi:

“Mart 2022 de Mutabakat Zaptını imzaladıktan sonra Türkiye’deki ortak girişim hamlesini tartışıyorduk. Ancak görüşmeler tamamlanmadı. Ortak girişimle ilgili müzakerelerin durdurulup durdurulmayacağına dair kesin karar henüz verilmedi.”

Bu açıklamadan hareketle firmanın kesin cevap vermekten kaçındığını görüyoruz.

SK On Firmasının Anlaşmadan Çekilmesinin Sebepleri

SK On 2022 yılının ikinci yarısında bu anlaşmanın koşulları gereği ortaklarıyla görüşmeler yapmıştı. Ancak küresel anlamda faiz oranlarında artış sebebiyle firmanın finansman koşullarına zarar vermesi en büyük sorun olmuştu.

Sk on fabrika

Bunun yanı sıra firma 4 Trilyon Won değerinde kazanç sağlamayı düşünmüştü. Ancak küresel anlamda artan faiz oranları sebebiyle bazı büyük şirketlerin bu yatırıma katılmamaya karar vermesi yüzünden firma kaynaklarını düşürme yoluna gitti.

Ayrıca Ukrayna ve Rusya savaşını getirmiş olduğu enerji arz sıkıntısı ve enerji de artan maliyetler de diğer bir sebep. Bu yüzden elektrikli araçlarının maliyetlerinin artması da Avrupa da elektrikli araçlara olan talebi azaltmıştı.

Bunun yanı sıra ayrıca firma faaliyetlerini dünyanın en büyük üçüncü elektrikli araç pazarı  Amerika’ya kaydırmak istiyor. Faaliyetlerini Avrupa’dan Amerika’ya kaydırmak istemesi de anlaşmanın geri çekilmesinin sebeplerinden.

Sıfır KM Ford Modellerine Göz Atın

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here