Günümüzde otomotiv sektöründe ve diğer birçok alanda nanoteknolojinin büyüyen önemi gittikçe artmaktadır. Nanoteknolojinin ortaya çıkışı malzeme ve imalat gibi alanlarda büyük yenilikler vaat ediyor. Hatta hastalıkların tedavisi ve sağlık sorunlarının önlenmesi için bile yararlanıyor. Nanoteknoloji, boyutları çok küçük olduğu için fiziksel özelliklerinde bir değişikliğe dayanan geniş malzeme ve ürün grubuyla ilgilenir. Sektör malzeme teknolojilerini yoğun bir şekilde tüketirken, otomotiv endüstrisinde bu hızla ilgi görmektedir.

Nanoteknolojinin otomotiv endüstrisindeki uygulamaları arasında boya kalitesi, yakıt hücreleri, piller, aşınmaya dayanıklı lastikler, daha hafif ancak daha güçlü malzemeler, pencereler ve aynalar için ultra ince parlama önleyici katmanlar yer almaktadır.

Örneğin, tamamen geri dönüştürülebilir bir araç projesi olan Volkswagen Nanospyder, 2016’da yıllık LA Auto Show Tasarım Yarışması’nın girişlerinden biriydi. Nanospyder’ın en son güvenlik gelişmelerini takip etmek için yalnızca 5 yıllık bir süresi var. Araçlarda mikroskobik seviyede monte edilebilen, sökülebilen ve yeniden monte edilebilen bir araç oluşturmak için nanoteknoloji kullanacaktı.

Otomotiv Sektöründe Nanoteknolojinin Büyüyen Önemi!

Nanoteknolojinin otomobili yönlendirebileceği temel eğilimler, benzinle çalışan otomobiller için geliştirilmiş motor verimliliği ve yakıt tüketimidir; daha hafif ama daha güçlü malzemeler; geliştirilmiş ve minyatürleştirilmiş elektronik sistemler; hidrojen ve yakıt hücresi ile çalışan arabalara kıyasla daha az çevresel etki; ve daha uzun hizmet ömrü, daha düşük bileşen arıza oranı ve kendi kendine onarım için akıllı malzemeler.

Nanoteknoloji Otomotiv Sektöründe Nasıl Çalışır?

Nanoteknoloji, ayna ve yan panellerin üretiminde, atmosferdeki güneş ışınlarını, dumanı ve diğer kirleticileri filtreleyen nanopartiküllerden yapıldığı için yaygın olarak kullanılmaktadır. Aynı zamanda radyo ve telefon sinyallerinin yanı sıra ses dalgalarının arabalara serbestçe girmesine izin verir. Nanopartikül kaplamaların ön camlara yerleştirilmesiyle üzerlerinde sis oluşumu tamamen ortadan kaldırılabilir.

Otomobil yapımında koltuk döşemelerinden emniyet kemerlerine, hava filtrelerinden lastik kordonuna kadar tekstil ürünleri yaygın olarak kullanılmaktadır. Bununla birlikte, geleneksel kumaşların kullanımı aşınmaya ve yıpranmaya, kir ve tozun toplanmasına son derece eğilimlidir ve işlenmezse yangın riski oluşturabilir. Bu bağlamda, nanoteknolojinin tekstile uygulanması, performanslarını ve ömürlerini artırabilir.  Şimdiden, bazı nanoteknolojik ürün halihazırda kullanımda ve bazıları da hala ticari uygulamadan birkaç yıl uzakta.

Nanoteknoloji Otomotiv Sektöründe Nasıl Çalışır?

Dahası, çağdaş otomobillerde araç ağırlığının büyük bir kısmı, esas olarak araçların motor ve şanzıman sisteminin ağırlığından kaynaklanmaktadır. Nanoteknoloji motorları ve parçaları ile araçlar daha hafif ve daha güçlü olacaktır. Üreticiler ve mühendisler, mevcut güçlü alüminyum alaşımlarından hem daha güçlü hem de daha hafif malzemeler oluşturmak için alüminyumları atom düzeyinde nasıl hareket ettireceklerini öğrendiler.

Nanoteknoloji, hidrokarbon yakıtlara temiz alternatif teknoloji olan yakıt hücrelerini iyileştirmek için de kullanılabilir. Nanoteknoloji, yakıt tüketimi maliyetini büyük ölçüde düşürmek için platin veya diğer metallerin nanopartiküllerinin kullanımıyla bir çözüm sunar.

İkinci El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here