Dünyanın en büyük mikroçip üreticisi olan TSMC, ABD’nin Arizona eyaleti başta olmak üzere otomobil endüstrisinden gelen talepleri karşılamak için üretim kapasitesini arttırmak için çalışıyor. ABD’nin ardından gözünü Avrupa’ya çeviren TSMC, Uluslararası İş Gazetesi olan Financial Times’da yer alan habere göre Almanya’da tesis kurmak için görüşmelere başladı. TSMC, Avrupa’da ki ilk tesisini kurmak için Almanya’nın Dresden şehrinde bir tesis kurmak için ileri düzey görüşmeler yapıyor.

Tesisinin İnşaatı 2024 Yılında Başlayabilir

tsmc

Tayvan merkezli yonga devi şirket, 2023 yılının ilk aylarında üst düzey yöneticilerinden oluşan bir ekibi devlet desteği ve tedarik zinciri gibi konuları görüşmek üzere Almanya’ya gönderecek. Ardından yılın yine ilk yarısında ikinci ziyaretin gerçekleşeceği ve olumlu sonuçlanırsa 2024’de tesisin inşaatına başlanacağı planlanıyor. TSMC’nin Avrupa’daki müşterileri bu kararı almalarında önemli rol alıyor. Geçen sene görüşmelerin başlaması planlanırken Rusya-Ukrayna savaşı planın ertelenmesine yol açtı. Ancak Avrupa’daki otomotiv devlerinin artan talepleri üzerine tekrar gün gün yüzüne çıktı.

AB’deki Tedarik Problemleri Azalacak

tsmc

Şuan Avrupa Birliği, akıllı telefondan arabalara kadar ürettiği her teknolojik üründe çip tedarikini Asya’dan ithal ediyor. Eğer Almanya’da tesis kurulursa bu sayede AB için tedarik problemleri azalacak. Bunun için bir çok Avrupa ülkesi çip üreticilerini ülkelerine çekmek için çeşitli devlet destekleri açıklıyor. En son Brüksel 43 milyar Euro devlet desteğini açıklamıştı. Fakat ABD, 2020’de kabul edilen kararla 200 milyar dolarlık yatırım desteği açıklamıştı. Bu bütçe önümüzdeki 7 yıl içinde 1 trilyon dolara kadar çıkması planlanırken çip üreticilerinin Amerika’ya tesis kurmasını sağlıyor.

TSMC’nin diğer kıtalarda da tesislerini genişletmesi ve üretim kapasitesini arttırması diğer rakiplerini de büyümeye zorluyor. En büyük 3 yarı iletken çip üreticisi olan Intel ve Samsung’da Tayvan, Güney Kore, ABD, Japonya, Almanya, İrlanda ve İsrail’de tesisler kurmaya hazırlanıyor.

Sıfır KM Araçlar

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here