Yargıtay geçtiğimiz günlerde araç sahiplerini yakından ilgilendiren bir karar verdi. Garanti süresi devam eden ve birden kez aynı şekilde arızalanan aracın ücretsiz onarımı yapılmasına rağmen sorunun devam etmesi halinde iadesinin mümkün olacağı anlaşılan bir karara hükmetti. Bu karara göre birden çok kez arıza veren aracın iadesi faiziyle geri ödenmesi mümkün oldu. Buna göre otomobil markası satın alınan fiyat üzerinden aracın para iadesini faiziyle geri ödeyecek.

Yargıtay’ın 3. Hukuk Dairesi kararına göre, İstanbul’da 2015 yılında bir kişi 151 bin TL değerinde sıfır kilometre ve iki yıl garantili araç aldı. Marka, 2017’nin Şubat ayında aracın çekiş gücü ve tekleme sorunu nedeniyle garanti kapsamında ücretsiz tamirini yaptı. Araç sahibi, aracı teslim aldıktan sonra aynı sorunların tekrar meydana gelmesiyle tekrar servise gitti. Bu sefer benzin pompası değiştirdikten sonra aynı sorunlar üçüncü kez tekrar baş gösterdi. Süreç 2,5 ay sürmesiyle birlikte çekiş ve tekleme sorunları devam etti.

Yargıtay, Kararın Hukuka Aykırı Olduğuna Hükmetti

Araçtaki arızaların süre gelmesinin ardından araç sahibi, aldığı fiyat üzerinden iade talep ederek dava açtı. Yargılamayı yapan İstanbul Anadolu 5. Tüketici Mahkemesi, aracın satıcıya iadesine ve bedelinin de alıcıya ödenmesi gerektiğine hükmetti. İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 18. Hukuk Dairesi, istinaf başvurusunu değerlendirerek garanti kapsamında arızanın onarımının ücretsiz yapıldığı ve değer kaybı olmadığı gerekçesiyle kararın kaldırılmasına karar verdi. Araç sahibinin temyiz başvurusunun ardından dosya Yargıtay’a taşındı. Yargıtay 3. Hukuk Dairesi, kararın hukuka aykırı olduğuna ve bozulması gerektiğine hükmetti. Buna göre aracın ücreti faizli bir şekilde alıcıya ödenecek.

Yargıtay’ın verdiği kararda “Dava konusu aracın henüz 2 yıllık garanti süresi dolmadan birden fazla kez arızalandığı ve araçta ilk kez 2 Şubat 2017’de ortaya çıkan arızanın kesin olarak 13 Nisan 2017’de giderilerek azami tamir süresinin aşıldığı, 6502 Sayılı Kanun’un 56/3’üncü maddesi gereği tüketici davacının aynı Kanun’un 11’inci maddesinde yer alan seçimlik haklarını kullanabileceği açıktır. Bu nedenle davanın kabulüne karar verilmesi gerekirken, yanılgılı gerekçe ile bölge adliye mahkemesi tarafından davanın reddedilmiş olması usul ve kanuna aykırı olup bozmayı gerektirmiştir.” ifadeleri kullanıldı.

Arabam Kaç Para?

Trink Sat!

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here