Faiz Kararı Sonrası Otomobil Fiyatları Nasıl Etkilenecek?

2
11465
faiz indirimi ikinci el

Bugün saat 14:00’da Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası faiz indirme kararı aldı. Peki bu faiz indirimi kararı dolar kurunu ve ona bağlı olarak sıfır ve ikinci el otomobil fiyatlarını nasıl etkileyecek? Sizler için yanıtladık.

Faiz Kararının Dolar Kuruna Etkisi Nasıl Olacak?

Bildiğiniz gibi geçen haftalarda Merkez Bankası’nın aldığı faiz kararları ve ABD’de açıklanan yüksek enflasyon ile FED üyelerinin parasal genişlemenin biteceğine dair demeçler vermeleri, doların yükselmesine sebep olmuştu. Buna ek olarak Merkez Bankasında yapılan görev değişikliklerinin yarattığı güvensizlik ortamı da kurların yükselişine ivme kazandırmıştı.

Peki merkez bankasının bugün aldığı faiz kararı dolar kurunu nasıl etkileyecek? Faiz indirimin kurları arttıracağını söylemek mümkün bununla birlikte kurlarda gerçekleşecek olan bu artışın enflasyona etkisinin de kaçınılmaz olacağını söyleyebiliriz. Peki Merkez Bankası faiz indirime kararı sıfır ve ikinci el araç piyasasını nasıl etkileyecek?

ARACININ DEĞERİNİ ÖĞRENMEK İÇİN HEMEN TIKLA

Faiz Kararı Sıfır Araç Piyasasını Nasıl Etkileyecek?

Faiz indirimi sonucu kurlardaki yükselme, piyasanın dengesini biraz bozacak gibi görünüyor. Kurdaki bu yükseliş sıfır araçlara fiyat artışı olarak yansıyacak. Bu fiyat artışınınsa sıfır km araçlarda kasım ayı ile birlikte %4 ile %8 arası bir zam ile sonuçlanacağı bekleniyor. Ayrıca, zam sonrası ÖTV vergi dilimleri arasında yaşanacak kaymalar sonucunda %50’lik vergi diliminde bulunan bazı araçların %80’lik vergi dilimine kayma ihtimali de oldukça yüksek görünüyor. Bu durum ise dahil olduğu vergi dilimi değişen belli araçlar için yaklaşık 40.000 TL ile 70.000 TL arası bir ek fiyat değişimine sebep olabilir.

faiz arttırımı otomobil fiyatları

Sıfır Araç Fiyatları

Faiz Kararı İkinci El Araç Piyasasını Nasıl Etkileyecek?

Geçtiğimiz dönemde yaşanan çip krizi gibi olaylar sonucunda otomotiv üretiminde bir düşüş gerçeklemiş ve bu düşüş sonucunda da arzın talebi karşılayamaması sıfır araç fiyatlarını arttırmıştı. Bu duruma döviz kurunun yükselişi de eklendiğinde sıfır araç fiyatlarının yükselişi ivme kazandı. Yapılan faiz indirimi sonucunda kurlarda gerçekleşecek olan yükselme ise sıfır araçlarda yeni bir zammın habercisi olarak karşımıza çıkıyor. Elbette ki sıfır araç fiyatlarında gerçekleşecek olan bu yükseliş ikinci el piyasasını da doğrudan etkileyecektir.

Bayilerden aldığımız bilgiler doğrultusunda, sıfır km tarafında stokların yeterli seviyede olmadığı görülüyor. Bu durumsa doğal olarak sıfır km araçlarda fiyat artışına neden oluyor. Günün sonunda aradığı aracı sıfır km’de bulamayan tüketicinin talebinin ikinci ele doğru kayma ihtimali oldukça olası görünüyor.

Konu ile ilgili arabam.com Pazarlama Direktörümüz Dr. Naim Çetintürk, Haber Global’de Ekonomi Bültenine konuk oldu ve kurlardaki yükselişin devam etmesi halinde gerçekleşebilecek senaryoları değerlendirdi.

İkinci El Araç Fiyatları

TRİNK SAT

2 YORUMLAR

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here