NHTSA, Tesla Otopilot ve Acil Durum Araçları ile ilgili kazaları inceliyor. Güvenlik ajansı, Amerika’nın dokuz eyaletinde ölüm bildiren 11 kazaya bakıyor. Geri çağırma durumunda 765.000 Tesla Model 3, Model S, Model X ve Model Y EV’ler etkilenebilir.

Ulusal Karayolu Trafik Güvenliği İdaresi (NHTSA) dokuz eyalette 11 kazaya bakıyor. Bu ön değerlendirme, Otopilot veya Trafik Duyarlı Seyir Kontrolü devredeyken, genellikle karanlıkta, ilk müdahale ekiplerinin aktif olduğu sahnelerde kaza yapan Tesla araçlarına odaklanmıştır.
NHTSA, buna ilişkin yaptığı açıklamada, “Günümüzde piyasada bulunan hiçbir motorlu taşıtın kendi kendini sürme yeteneğine sahip olmadığını” açıkça belirtti.

NHTSA, Tesla Otopilot ile İlgili Kazaları İnceliyor

Ulusal Karayolu Trafik Güvenliği İdaresi (NHTSA), Tesla Otopilot sistemleri ve bu sürücü yardım teknolojisinin “Otomatik Pilot kullanımdayken sürücünün sürüşe katılımını izlemek. Yardımcı olmak ve zorlamak” için nasıl çalıştığı hakkında bir ön değerlendirme başlattı.

Bir NHTSA sözcüsü yaptığı açıklamada, ön değerlendirmenin nedenini belirtti. Bu, ajansın 2018 yılının başından bu yana meydana gelen 11 Tesla kazasının nedenlerini içerecek. Ayrıca bu kazaları daha iyi anlayabilmesi için olduğunu söyledi. Göz ardı edilemeyecek on yedi yaralanma ve bir ölüm bu 11 olayın bir parçasıdır. Elbette, Autopilot’un faktör olduğu söylenen daha fazla Tesla kazası meydana geldi. Ancak bunlar NHTSA’nın Tesla’nın teknolojisi ile ilgili olarak ajansın bir sonraki adımlarının ne olması gerektiğini belirlemek için bakacağı kazalardır.

NHTSA, Tesla Otopilot ile İlgili Kazaları İnceliyor
NHTSA, Tesla Otopilot ile İlgili Kazaları İnceliyor

Tesla Otopilot kazalarının bu alt kümesi, NHTSA için önemlidir. Çünkü hepsi ilk müdahale ekiplerinin aktif olduğu vakaları içeriyordu. Ajans, “doğrudan ilk müdahale ekiplerinin araçlarına çarpanlar da dahil” dedi. NHTSA, tüm bu durumlarda, söz konusu Tesla araçlarında, kazalardan hemen önce ya Otopilot ya da Trafik Duyarlı Seyir Kontrolü’nün devreye girdiğini doğruladığını söyledi. Ajans, olayların çoğunun hava karardıktan sonra da meydana geldiğini belirtti. Ayrıca, “karşılaşılan çarpışma sahneleri arasında ilk müdahale eden araç ışıkları ve işaret fişekleri var. Ayrıca ışıklı ok tahtası ve yol konileri gibi olay yeri kontrol önlemlerinin yer aldığını” söyledi.

NHTSA, Tesla Otopilot ile İlgili Kazaları İnceliyor

NHTSA, Tesla Otopilot İncelemesi Nelere Sebep Olabilir

Bu ön değerlendirme yalnızca dokuz eyaletteki 11 olayı inceliyor. Değerlendirmenin ortaya çıkardığı sonuçlara göre bir takım yaptırımlarda gerçekleşebilir. NHTSA, 2014 ve 2021 yılları arasında üretilen tahmini 765.000 Tesla Model Y, Model X, Model S ve Model 3 elektrikli aracın, NHTSA’nın karar verdiği herhangi bir çözümden etkilenebileceğini söyledi. Bu tür güvenlik sondaları genellikle bir geri çağırma veya teknik servis bülteni ile sonuçlanır. Ancak şimdilik NHTSA, Tesla’nın Otopilot ve Trafiğe Duyarlı Hız Kontrolü teknolojilerinin nasıl çalıştığını ölçmektedir. Ayrıca bu teknolojilerin çalışma biçimlerinin bu kazalara katkıda bulunup bulunmadığı hakkında bilgi toplamaktadır

Bu, NHTSA’nın Tesla’nın araçlarına ilk kez soruşturma açması değil. 2019’un sonlarında NHTSA, Tesla’dan otomobil üreticisinin araçlarındaki yangınlara nasıl tepki verdiği hakkında bilgi istedi. 2020’nin başlarında ajans, ani hızlanma şikayetleri nedeniyle yarım milyon Tesla’ya bakmaya başladı. Tesla bilgi-eğlence ekranları, süspansiyonlar ve hidrolik direksiyon bileşenleri, diğer şeylerin yanı sıra, son birkaç yılda ajansın dikkatini çekti.

NHTSA, Tesla Otopilot ile İlgili Kazaları İnceliyor

Tesla’nın Otopilot adının püf noktası, birçok kez söylendiği gibi, bunun gerçek bir kendi kendine giden araç teknolojisi değil. Gelişmiş bir sürücü yardım sistemi (ADAS) olmasıdır. Tesla, sürücülerine dikkatlerini yolda tutmalarını söylüyor. Ancak çevrimiçi Tesla topluluğu, EV’lerinin nasıl “kendilerini sürebileceğini” gösteren insanlarla dolu. NHTSA, güvenlik soruşturmasıyla ilgili açıklamasında özellikle buna karşı çıktı:

“NHTSA halka, günümüzde ticari olarak satılan hiçbir motorlu aracın kendi kendini sürme yeteneğine sahip olmadığını hatırlatır. Mevcut her araç, her zaman kontrolün bir insan sürücüde olmasını gerektirir. Tüm eyalet yasaları, araçlarının çalışmasından insan sürücüleri sorumlu tutar. Belirli gelişmiş sürüş yardım özellikleri, sürücülerin çarpışmalardan kaçınmasını sağlayabilir. Ayrıca meydana gelen çarpışmaların şiddetini hafifletmesine yardımcı olarak güvenliği artırabilir. Ancak motorlu araçlardaki tüm teknolojiler ve ekipmanlarda olduğu gibi, sürücüler bunları doğru ve sorumlu kullanmalıdır.”

Tesla’nın ise bu gibi konularda yorum yapacak herhangi bir medya ilişkileri departmanı yok.

İkinci El Otomobil İlanları

NHTSA’dan Otonom Teknoloji Şirketlerine Kaza Raporları Söylemi

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here