lastikpark bayram önerileri

LastikPark, Kurban Bayramı öncesi sürücüleri, güvenli ve konforlu bir yolculuk için dikkat edilmesi gerekenler konusunda uyarıyor. Türkiye’nin 81 ilinde 500’ün üzerinde noktasıyla hizmet veren marka, bilgi ve deneyimlerini okuyucularla paylaşıyor. Lastikpark’ın öneri listesi şu şekilde:

Mevsime Göre Lastik Seçimi

İlk olarak seçtiğiniz lastiğin mevsim şartlarına uygun olması önemli. Bu nedenle hala kış lastiklerini kullanan sürücülerin değiştirmesi gerekiyor. Bölge ve iklim koşullarına bağlı olarak dört mevsim ya da yaz lastiklerinin kullanılması tavsiye ediliyor. Aksi durumda, yaz mevsiminde kış lastiğinin kullanılması yuvarlanma direncinin ve yakıt tüketiminin artmasına sebep oluyor. Bu da çevreye salınan zararlı gaz miktarını artırma, aracın yol tutuşunu azaltma ve fren mesafesini artırma gibi sürüş güvenliği olumsuz durumları ortaya çıkarabiliyor.

Doğru Lastik Boyutu

Mevsime uygun lastik seçerken lastik ebatlarının da üretici firma tarafından belirlenen özelliklere uygun olması gerekiyor. Farklı bir lastik boyutu seçmeniz durumunda, lastiklerinizin yol tutuşu ve frenleme performansı olumsuz etkilenebilir.

Lastik Basınç Ayarı

Lastik basıncı, lastiğin sürüş performansını ve ömrünü önemli ölçüde etkiliyor. Düşük lastik basıncı, aracınızın kontrolünü zorlaştırırken lastiğin omuzlarının da aşınmasına neden oluyor. Yüksek lastik basıncı ise yol tutuşunu azaltıp lastik tabanının ortasında kalan bölümün daha hızlı aşınmasına sebebiyet veriyor. Bu sebeple lastik basıncının araç üreticisinin önerdiği seviyede olduğundan emin olmalısınız.

Lastik Aşınma Göstergelerinin Takibi

Lastik aşınma göstergeleri, lastik üzerinde dar ve düz kauçuk şeritler gibi görünür. Araçtaki lastikler aşınma noktasına ulaşıldığında ise ortaya çıkar. Eğer bu aşınma çizgilerini görürseniz lastiğiniz aşındığını anlayabilirsiniz. Böyle bir durumda lastik değişimini aksatmamanız önemli. Lastik diş derinliği 1,6 milimetreye indiğinde lastikleri kullanmayı bırakmalısınız. Üstelik yolculuk öncesinde sadece lastiklerin değil, otomobilinizin de genel kontrolünü yaptırmanız hayati önem arz ediyor.

Fren Kontrolü

Güvenli bir sürüşün en kritik noktalarından birinin fren olduğu unutmamalısınız. Kendiniz ve sevdiklerinizin sorunsuz bir yolculuk geçirmesini sağlamak için uzun yolculuk öncesi fren kontrollerinizi  mutlaka yapmalısınız.

Ayna ve Far Kontrolü

Sürüş esnasında görüş için büyük öneme sahip olan ayna ve farların da kontrol edilmesi gerekiyor. Böylece çevrenizde olup bitenleri rahatlıkla takip edebilirsiniz. Yola çıkmadan önce aynalarınızı ve farları kontrol ederek bir sorun veya hasar olmadığından emin olmalısınız.

Yağ Değişimleri

Yolculuk öncesi şanzıman ve motor yağı değişimlerini aksatmamalı, herhangi bir
sızıntı olmadığından emin olmalısınız. Suyun kaynama noktasının yükseltmesi ve motorun aşırı ısınmasını engellemesi sebebiyle sürüş öncesi antifiriz kontrolünün yapılması da bu noktada önem taşıyor.

Rot-Balans Ayarı

Piyasada doğru bilinen yanlış bir bilgi olarak, rot-balans ayarı tek bir işlem
sanılıyor. Ancak rot ayarı ön takıma yapılırken balans ayarı, jant ve lastiğe yapılıyor. Rot ayarında, ön takım ayarlarının fabrika değerlerine göre ayarlanıp lastiğin asfalta tam
düz basması sağlanıyor. Böylece araç lastiklerinin yön durumu ve ağırlıkları
doğru bir biçimde dağılmış oluyor. Bozuk rot ayarı lastiklerde gürültüye, direksiyon
tepkimesinin ise düşmesine neden oluyor. Rot ayarının yapılmaması; sürüş güvenliğine,
yürüyen aksama, lastiklere ve direksiyon sistemine önemli zararlar verebiliyor.

Balans ayarı ise lastik ve jantın birbirine uyguladığı ağırlığın dengesidir. Bu dengenin
doğru ayarlanması durumunda lastikte oluşacak titreşimin önüne geçilmiş oluyor. Böylece yüksek sürüş konforu yaratarak lastiğin performansının olumlu yönde etkilenmesi sağlanıyor.

Araçtaki Sıvıların Kontrolü

Aracınızın düzgün çalışmasına yardımcı olan sıvıların uzun yol öncesi kontrolü oldukça önemli. Bu nedenle yolculuğa başlamadan önce mutlaka soğutma sıvıları gözden geçirilmeli, cam suyu doldurulmalı ve silecek süpürgeleri kontrol edilmeli.

Tüm bu kontroller sonrası artık yola çıkmaya hazırsınız. İyi bayramlar dileriz…

Lastikpark

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here