Dinamik Viraj Farı Nedir ?

0
3076
far nedir

Araba Farı Nedir ?

far

Araba farlarının aracın çok önemli bir parçası olduğunu inkar edemeyiz. Bununla birlikte farlar, teknik teknik görevlerinin dışında, aracın tasarımı konusunda da büyük rol üstlenmektedir.
Basit bir tabir ile amacı ise aracın dış kısmında bulunarak, karanlıkta görüş mesafesini, gün ışığında ise görünebilmeyi sağlamaktır. Farların içerisinde aynı zamanda park lambaları, uzun farlar ve kısa farlar da bulunmaktadır. Araç tipine göre sinyal ışıkları da yine farlara entegre şeklinde tasarlanmıştır. Bir başka çeşitleri ise yüksek segmentli araçlarda bulunan led farlar, xenon farlar ve çok ekonomik olan gündüz farlarıdır.

Far Nedir ? Görevleri Nelerdir ?

Araba farı; en bilinen anlamı işe motorlu taşıtlarda kullanılan aydınlatma aracına verilen isimdir. Bu aydınlatma aracı, esas olarak gece sürüşü esnasında yolu aydınlatmak, karşıdan gelen sürücüyü uyarmak ve aracın görünmesini sağlama görevlerine sahiptir. Ek olarak görüş mesafesinin azaldığı hava ve yol şartlarında gündüz farları da aynı amaçla kullanılabilmektedir.

Farlar araç güvenliğinin ve sürüş konforunun çok önemli bir parçası olduğundan temizliklerine ve bakımlarına özellikle dikkat edilmelidir.

Dinamik Viraj Araba Farı Nedir ?

Son dönemde gün yüzüne çıkan dinamik viraj farı, direksiyon hareketini takip ederek sürüşe duyarlı LED’li Bi-Xenon, LED High ve LED Mid far sistemlerinin sunmuş olduğu bir özelliktir.

Direksiyon hareketlerine bağlı olarak farları ayarlayan sistem, virajların çok daha iyi aydınlatılmasını sağlar. Bu sayede sistem, belirgin şekilde optimize edilmiş aydınlatma oranı sayesinde %90 kadar daha fazla güvenlik sağlar. Üstelik virajlarda kaza riskini de azaltır. Araç sürücüsü, bu sayede virajın güzergâhını çok net bir şekilde anlayabilir. Ayrıca viraj sonunda yer alan insanları, hayvanları veya engelleri normalden çok daha önce fark edebilir. Bu sayede de kritik durumlarda çok değerli olan tepki süresini kazanır.

Dinamik viraj farının çalışma sistemi ise şu şekilde.

  • 10 km/sa ve daha yüksek hızlardan itibaren
  • azami 15° dönme açısı ile yolların viraj güzergahını takip eder.
  • Viraj geçişi esnasında iç bölgedeki Xenon modülü azami 15° derece kadar virajın iç bölgesine döner
  • Virajın dış bölgesindeki modülü ise azami 7,5° kadar virajın dış bölgesine doğru döner. Bu açı sınırlandırmaları sayesinde karşıdan gelen araçların gözlerinin kamaşması etkili bir şekilde önlenir.

Bi-Xenon Farlar

bi-xenon far

Bi-Xenon farlar, (Bi = İki), Xenon farın geliştirilmiş bir versiyonudur.

Bu sistem sayesinde tek bir far ile hem kısa hem de uzun far ışığı üretilebiliyor. Hareketli blendaj (shutter), kısa fara geçiş yaparken ışık hüzmesinin bir kısmını perdeler. Selektörün ya da başka bir deyişle uzun farların etkinleştirilmesi ile, blendaj ışık hüzmesinin üzerinden çekilir. İlave ışık gücü serbest bırakılarak daha uzun mesafelere ulaşması sağlanır.

Dinamik Uzun Far Asistanı (Dynamic Light Assist) Nedir ?

Dinamik Uzun Far Asistanı

Dinamik uzun far asistanı, yolun en iyi şekilde aydınlatılmasını sağlar. Bu sayede trafikte daha fazla güvenlik sağlamış olur.

Bu sistem, dinamik maskeleme özelliğine sahip. Bu sayede karşıdan gelen araç sürücülerinin gözünü kamaştırmadan, sürekli şekilde uzun farla sürüş yapılabilmesine imkân sağlar. Maskeleme fonksiyonu sayesinde uzun far kısmi olarak örtülüyor. Trafikte bulunan diğer araçların ve yolun aydınlatılma seviyesi ile ilgili bilgiler, dikiz aynasında bulunan bir kamera tarafından sürekli olarak ölçülmektedir. Bu sayede dinamik uzun far asistanı yolun tamamının aydınlatılmasını belirgin oranda iyileştiriliyor.

Dinamik far asistanı, baştan yaratılmış bir aydınlatma hissi sunuyor; ışık durumu daima optimum şekilde trafik durumuna uyarlanıyor.

Nasıl Çalışır ?

Dinamik Uzun Far Asistanı

Aydınlatma sistemi özellikle gece yolculuklarında aktif emniyet unsurlarının en önemlilerinden bir tanesidir. Henüz çoğu araçta olmasa da bazı araçlarla birlikte standart ya da opsiyonel olarak sunulan viraj ve köşe aydınlatma lambası da, gece yolculuklarının aktif emniyetini iyileştirmek adına oldukça yararlı bir özellik.

Viraj lambaları, direksiyonun açısına ve otomobilin hızına bağlı olarak, uzun veya kısa huzmeli farları dışarıya 15 derece ve 8 derece aşağıya kadar çevirebilme özelliği kazandırır. Bu sayede dinamik viraj lambası kavramı doğmuş. 40 km/sa’nın altındaki hızlarda, statik viraj lambası sürücünün ihtiyacını karşılamaktadır. Yazımızda bahsettiğimiz hareket açılarının ve matematiksel değerlerin firmaların uygulamalarına bağlı olarak değişiklik gösterebilir.

İkinci El Araba İlanlarını Görmek İçin Tıklayın

Sıfır Km Arabaların Fiyatları Ve Özellikleri Hakkında Bilgi Almak İçin Tıklayın

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here