Taşıt fiyatlarının artması ile birlikte insanların en çok aklını meşgul eden soru: “Taşıt kredisi nasıl alınır?”. Siz de bu sorunun yanıtını merak ediyorsanız aradığınız yanıtı yazımızda bulabilirsiniz. Hepimizin bildiği gibi taşıt kredilerini pek çok farklı bankadan alabilmek mümkün. Ancak bu krediler temelde iki türe ayrılıyor. Bunlardan biri 0 km taşıtlar için olurken diğeri 2. el taşıtlar için vatandaşlara veriliyor.

Bankalar 0 km ve 2. el taşıtlar için uygun kredileri, sürücüler için oluşturuyor. Ancak bu noktada dikkat edilmesi gereken birkaç husus mevcut. Bu noktalardan birkaçına örnek verecek olursak faiz oranı ya da dosya masrafını sayabiliriz. Bununla birlikte arabanın modeli, yaşı, markası vb. özellikler de kredi değerini etkileyecek hususlar arasındadır.

Taşıt Kredisi Hakkında

taşıt kredisi nasıl alınır?

Taşıt kredisi almak, araba almak isteyen pek çok kişinin başvurduğu bir yoldur. Bu yol sayesinde kişiler aylık belirli ödemelerle araba sahibi oluyor. Ayrıca bu şekilde 0 km araba alımının yanında 2. el araç almak da mümkün. Bu bilgilere ek olarak, kredinin geri ödeme süresi boyunca araba rehinli kalıyor. Banka borcunu bitmeden de araç üzerindeki rehin durumu kalkmıyor. Ayrıca taşıt kredileri için kefil istenmiyor.

Eğer taşıt kredisi çekmek istiyorsanız bunun için ilk olarak uygun bir banka seçilmelisiniz. Çünkü bankadan bankaya şartlar değişiklik gösteriyor. Bankaya karar verdikten sonra gerekli adımları takip edip, evrakları tamamlayarak taşıt kredisi almak mümkün. Ayrıca taşıt kredisi başvuru adımı temel bir süreç. Böylece arabanın kasko değerinin %60-80’i arasında farklılaşan oranda kredi almak mümkün oluyor.

Kredi Almak İçin Gerekli Adımlar

Bu süreçte takip edilmesi gereken bazı temel adımlar mevcut. Öncelikle krediyi çekecek kişide bakılan birkaç kriter bulunuyor. İlk olarak taşıt kredisi alabilmek için 18 yaşını doldurmuş olmak geliyor. Yaş şartına uyan kişilerin ayrıca, 3 aylık SGK kaydının bulunması ve kredi notunun yeterli olması bekleniyor.

Taşıt Kredisi Başvuru Kanalları

taşıt kredisi

Başvuruyu günümüz teknolojisi sayesinde internet ortamında yapabilmek mümkün. Birçok banka artık sadece şubeden değil; web sitesi, çağrı merkezi ve mobil uygulaması gibi ortamlardan taşıt kredisi alıyor.

İstenen Evraklar

Her ne kadar seçilen bankaya göre değişse de temelde istenilen bazı evraklar var. Bunlardan birkaçı şu şekilde sıralanabilir;

  1. Başvuru formu
  2. Nüfus cüzdanı ya da sürücü belgesi
  3. Gelir belgesi
  4. 2. el arabalar adına araç ruhsatı ve de noter tasdikli satış onayı

Belgeleri teslim ettikten sonra bankanız gereken çalışmalara başlıyor. Ardından başvuru sahibine olumlu ya da olumsuz olarak geri dönüş yapıyor.

Bankaların Dikkat Ettiği Birkaç Husus

Bankalar, taşıt kredisi vereceği kişilerde belirli koşullar arar. Bunlar arasında en çok önem arz eden unsurlar, kişilerin mevcut borç durumu, gelir seviyesi ve sigortalılık süresidir.

taşıt kredisi

Vade Seçenekleri

Taşıt kredisi için peç çok vade seçeneği mevcut. Vade borcu, toplam ne kadar süre içerisinde borcun bankaya geri ödeneceğini gösterir. Vade seçenekleri 48 aya kadar sunulabilir. Ayrıca krediye göre; 36, 24 ve 14 aylık seçenekler de söz konusudur.

Taşıt Kredisi Hesaplaması Ne İçin Yapılır?

Kredi çekecek kişilerin maddi anlamda zorlanmaması için bir ödeme planı belirlenir. Bu sebeple kapsamlı bir plan hazırlanır. Böylece aylık ödenecek taksit miktarı ortaya çıkar.

Kredilendirme Oranı Nedir? 

taşıt kredisi nasıl alınır?

Bu oran 0 km arabanın satış bedeli üstünden yapılır. 2. el arabalar içinse daha farklı bir oranlama mevcuttur. Ayrıca BDDK (Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu), her yıl oranları günceller.

Taşıt Kredisinde Peşinat Verilir mi?

Kredi almak için kişinin peşinatının olması gerekir. Ayrıca çekilecek kredinin oranına göre bu peşinat değişiklik gösterir.

2. El Taşıt Kredisi Farkı

taşıt kredisi nasıl alınır?

0 km bir arabadan farklı olarak, kredilendirme oranı kasko değeri üstünden olur. Ayrıca burada önemli noktalardan biri ise arabanın yaşıdır. Arabalar için konulan yaş sınırı bankadan bankaya değişir.

Taşıt Kredisinde Arabanın Yaş Sınırı

Bu konuya bir örnek üzerinden açıklık getirelim. Örneğin, bir banka kredi özelliklerinde 0 km ve en fazla 5 yaşındaki taşıtlar için kullanılabilir olduğu belirtirken başka bir banka 0 km ve 10 yaşa kadar hizmet sunuyor.

Bu içeriğimizi beğendiyseniz araba alım süreçlerine dair ayrıntılı bilgi edinmek için bu yazımıza da göz atabilirsiniz.

1 YORUM

  1. Merhaba, Dacia solenza rapsodi 2004 model aracım var sorunsuz, ufak tefek kaporta hatası var, ben % 100 engeliyim B sınıfı ehliyetimiz var oğlum ile benim, Araçımı satıp üzerine kredi çekerek 2. el modelli araç alabilirmiyim?

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here