Yanlış Yakıt Yüklemesinin Sonuçları

1
26062

Yanlış yakıt dolumu sonucunda ne olur, yanlış yakıt dolumu nasıl anlaşılır. Yanlış yakıt yüklemesinin sonuçları …

Yanlış Yakıt Yüklemesinin Sonuçları

Yanlış yakıt dolumu çok sık karşılaşılan bir problem. Pek çok kullanıcı kullandığı aracın yakıt tüketim şeklini bilmediğinden ya da dikkatsizlik sonucu yanlış yakıt doldurabiliyor. Aslında yakıt dolumu yapan kişilerin yani görevlilerin bu konuda bilinçli ve uyanık davranması gerekli. Her gün yüzlerce araca yakıt yükleyen kişiler, yanlış yakıt yüklemesi konusunda daha dikkatli olmalılar. Peki, yanlış yakıt dolumu yapılırsa ne olur, nasıl düzeltilir…

Yanlış Yakıt Yüklemesi Yapılırsa!

Araç sayısının 20 milyona yaklaştığı ülkemizde, araçlar ile ilgili sorunlardan biri de yanlış yakıt yüklemesi. 10 milyonun üzerinde bir rakama ulaşan otomobillerin %30’u dizel, %70’i benzinli motora sahip. Peki dizel arabaya benzin konursa ya da benzinli araca dizel yüklenirse ne olur? Bu, hata çok yapılıyor ve bir iki dakikalık dikkatsizlikle başınızı çoook ağrıtacak sorunlara sebep olabilir. Zira, aracınıza maddi açıdan büyük zararlar verebilir, motoru değiştirmek zorunda kalabilirsiniz. Hatta hayati tehlikelere varan sonuçlarla karşılaşabilirsiniz. Detaylara bakalım mı, mesela dizel araca benzin konulursa ne olur?

Dizel Araca Benzin Konulursa Ne Olur?

Temelde ikisi de motor olmasına ve çalışma prensipleri aynı olmasına rağmen iç aksamda büyük farklılıklar da yok değil. Dizel motorlarda, yakıtı püskürterek, bujiye ihtiyaç duymadan tutuşturan yüksek basınçlı enjektörler bulunuyor. Bu kadar ayrıntıdan sonra fiyatının da benzinli motorlardaki enjektörelere oranla daha pahalı olduğunu belirtmeden geçmeyelim.

Dizel motorlardaki enjektörün yüksek basınçı olmasının sebebi dizel yakıtın zor tutuşan, yoğun ve yağlı bir yapıya sahip olması. Yakıt, aynı zamanda enjektörlerin yağlanması görevini de üzerine alır. Benzin ise ince bir yapıda, yağlama özelliği yapısı itibariyle daha az ve solvent bazlı olduğu için de çabuk tutuşan bir yakıttır. Bilgiler eşliğinde düşündüğümüzde, enjektörleri yağlayarak geç tutuşması gereken dizel yakıt yerine, enjektörleri yağlayamayan ve anında tutuşan benzini dizel motora yüklersek ciddi sonuçlar doğrucaktır. Kuru kalan enjektörelerden mikron boyutunda başlayan bozulma ve kırılmalarla enjektörler zarar görecek, enjektörlerden kopan parçalar motora da ciddi zararlar verecektir. Kısa vadede pek anlaşılamasa bile uzun vadeli kullanımda motorun tamiri yerine yeni motor takmak bile daha makul bir düşünce olacaktır. Peki, diğer açıdan bakalım yani benzinli araca dizel yakıt konulursa ne olur?

Benzinli Araca Dizel Yakıt Konulursa Ne Olur?

Benzinin solvent bazlı, ince yapıda ve çabuk tutuşma özelliğine sahip olduğunu anlatmıştık az önce. Doğal olarak benzin motorları da bu özellikler göz önüne alınarak tasarlanmıştır. Bujilerin çakma ayarı da benzine göre yapılmıştır. Benzin ile çalışması için tasarlanmış bir motora yoğun, geç tutuşan ve yağlanma özelliği fazla olan dizel yakıt konulduğunda ilk sorun dizel yakıtın tutuşmaması olacaktır. Hızla alev alan benzin yerine ağır bir yanma eğiliminde olan dizel yakıtın tutuşmaması benzinli motorlar için olası bir sorundur. Tutuşmayan yakıt motoru çalıştıramayacağı için de aracınızın hareket etmeyeceğini bilmelisiniz.

Bir şekilde yakıt alev alır ve motor çalışırsa da sonuçlarının pek iyi olmayacağını tahmin ediyorsunuzdur. İlk etapta egzozdan yoğun duman salınımı olacak ve motor kısa bir süre duracaktır. Diğer duruma oranla hasar ihtimalinin benzinli motor tipinde daha az olduğunu belirtelim. Motor ya hiç çalışmayacağı ya da az bir süre çalışıp duracağı için iç aksamda hasar oluşması durumu daha az olacaktır.

Özetle yanlış yakıt dolumu konusuna epey dikkat etmeniz gerek. Aksi halde çok büyük sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Araç sahipleri, çok uyanık ve çok dikkatli olmalı ama yakıt dolumu yapan görevliler de bu konuda uyanık olmalı. “Ne iş yapıyorsanız yapın ama onu iyi yapın” sözünü burada tekrarlamak gerek; işiniz her gün yüzlerce araca yakıt dolumu yapmaksa; bir aracın nasıl yakıt kullandığını da mutlaka fark edersiniz ve kullanıcıyı uyararak büyük sorunları önleyebilirsiniz.

                                         2. El Satılık Otomobil İlanları                                       

1 YORUM

  1. Adam araba kiralıyor ve aracın hangi yakıt türüyle çalıştığını bilmiyor. Benzinliğe gitti dizel araca örneğin 250tl lik benzin istiyorum dedi ve markete kredi kartını geçmeye gitti pompacı da yoğunluktan dolayı benzin tabancasını depoya koyup yakıtı verdi ve diğer araçlara bakmaya gitti sonuç da her benzin pompasının başında 1er eleman olmuyor.
    Müşteri geldi fişini almadan istasyondan ayrıldı bir süre gittikten sonra araç arızalandı neden çünkü araç dizel!! Ama talep edilen yakıt benzin! Burada suçlu pompacı mıdır yoksa müşteri mi???

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here