Yaz ve kış aylarında mevsimler olarak lastik değişimi mutlaka yapılmalıdır. Bu işlem genellikle profesyonel hizmet alınarak gerçekleşmektedir. Peki, ani bir şekilde lastik değiştirmemiz gerekirse ne yapmalıyız? Lastik bir sebeple indiğinde ya da hasar gördüğünde ne yapmalısınız? Arabalarda lastik nasıl değiştirilir?

Lastik Değişimi Nasıl Yapılır?

Sürüş esnasında lastiğiniz patlar ya da deforme olursa, ilk önceliğiniz aracınızı güvenli bir yere park etmek olmalıdır. Bu sebeple önce aracınızı sağa çekerek güvenli bir alan bulun.

Araç lastiğini değiştireceğiniz yerin güvenli olduğundan emin olmalısınız. Araçların geçebileceği yollarda ve yol ayrımlarının bulunduğu yerlerde durmak oldukça tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Aracınız ile durduğunuz zemin, kayma gibi sorunlar yaşamamanız adına düz olmalıdır. Bu esnada dörtlüleri açmayı unutmayın.

El frenini çektiğinizden emin olduktan sonra lastik değişimine başlayabilirsiniz. Aracı düzgün bir şekilde desteklemek için kalın bir kriko veya çekiç kullanmalısınız. Lastik değiştirme işlemi için aşağıdaki araçlara ihtiyacınız olacak:

  • Yedek lastik
  • Bijon anahtarı
  • Kriko
  • Tekerlek anahtarı (genellikle çapraz şekilli)
  • Lastik takozu
  • Eldiven ve diz koruyucu (isteğe bağlı)

Lastik-Değişimi-Nasıl-Yapılır

Olası kaymaları önlemek adına kaldırmadığınız lastiklerin önüne takoz yerleştirin.

Kullanım kılavuzu talimatlarına göre, aracın altına kriko yerleştirin ve aracı yavaşça kaldırın. Krikoyu kullanırken dikkatli olun ve aracın dengede olduğundan emin olmanız gerekir.

Jant kapaklarını ve göbek kapaklarını dikkatlice çıkartın.

Bijon anahtarını kullanarak yedek lastiği sabitleyen bijonları gevşetin, ancak tamamen çıkarmayın. Sadece hafifçe gevşetmek yeterli olacaktır.

Eski lastiği dikkatlice çıkarın. Lastiği kaldırırken eldiven giymek, ellerinizi kir veya sivri kenarlardan korumak için faydalı olacaktır.

Yedek lastiği doğru yönde yerleştirin ve bijonları bu sefer tersi yönünde sıkın.

Bijonları tamamen sıkmadan önce, krikoyu kullanarak aracı yavaşça yere indirin. Aracı sürmeden önce bijonları tamamen sıktığınızdan emin olun.

Yeni lastiği takarken, havasını kontrol etmek son derece önemlidir. Gerekirse, lastikleri uygun şekilde şişirin.

Bu adımları takip ederek araba lastiğinizi kolaylıkla değiştirebilirsiniz.

Özellikle gece saatlerinde ve karanlık yollarda lastik değişimi yapmanız gerekirse, uyarı üçgenlerini ve diğer uyarı işaretlerini arabanızdan bir kaç metre geriye ve ileriye yerleştirmelisiniz.

Lastikler kullanım alanlarına ve yılına bağlı olarak eskir ve aşınma gösterir. Bu sebeple araba lastiklerinin 10 yıldan daha eski olması durumunda lastikler mutlaka değiştirilmelidir.

Doğru Lastik Seçimi

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here