Lamborghini Murcielago: Bir Efsanenin Serüveni

0
3753
Lamborghini murcielago

Murcielago Efsanesi

Murcielago bir İspanyol efsanesidir ve bir boğayı temsil eder. 1859 yılında yaşandığı iddia edilen olayda Murcielago isimli boğa 90 kılıç darbesi aldığı meydandan sağ çıkmıştır. Böylesine cesur bir boğanın ismi yıllar sonra bir Lamborghini de hayat buldu. Bu ismin ağırlığını kaldırabilmek için ciddi anlamda iddialı bir otomobil üretmelisiniz. Ancak Lamborghini bunu biraz abartmış olsa gerek, Lamborghini Murcielago efsanesi o cesur boğanın hikayesini dahi gölgede bıraktı.

Özellikle Y Kuşağının hayallerini süsleyen Lamborghini Murcielago, otomotiv sektörünün kilometre taşlarından bir tanesidir. 2001 ile 2010 yılları arasında üretilen bu spor otomobil, çok yakın geçmişe kadar spor araba deyince kafamızda ilk canlanan tasarımdı. Kusursuz İtalyan tasarımı V12 motorla da birleşince ortaya abartılmayı sonuna kadar hak eden bir otomobil çıktı. Makas şeklinde açılan kapıları, sert bakışları, sarı ve turuncu renkleriyle o dönemler sanki bu dünyadan değil gibiydi. Günümüze gelindiğindeyse de hala fütüristtik bir görüntüye sahip olması, kullandığı teknolojileri ve performans değerleri onu hala çağın ilerisinde bir otomobil yapıyor.

İlk olarak 2001 yılında bir coupe olarak tanıtılan Lamborghini Murcielago, üretildiği yıllar boyunca 5 farklı karakteriyle tüm otomotiv dünyasını büyülemeye devam etti. İşte o modeller;

12002 Lamborghini Murcielago

Lamborghini Diablo’nun yerini alan bu model V12 motoruyla Lamborghini markasını bambaşka bir boyuta taşıdı. Tasarımına diyecek hiçbir şey yok, tam anlamıyla kusursuz kelimesinin vücut bulmuş hali. Eğer performans değerlerinden bahsedecek olursak, dört tekerlekten çekiş güvenliğine sahip 580 beygirin gücünü bünyesinde barındıran bu araç, saatte 330 kilometre hıza ulaşabiliyor ve 3,8 saniye içerisinde 100 km hıza ulaşabiliyordu ayrıca yıl 2002’ydi.

22005 Lamborghini Murcielago Roadster

Dünyanın en ikonik araçlarından birini üretmiş olmanın zorluklarından birisi de beklentilerin yükselmesidir. Murcielago’nun üretimi başladıktan 3 yıl sonra tabi ki ilk yılki heyecanını korumuyordu. Bu yüzden İtalyan şirket, aracın üst kısmını kesti ve bir kumaşla kapattı ve aracın üstü kaplıyken yüksek hızlara çıkmaması konusunda uyardı. Ancak bu uyarı çok dikkate alınmadı, çok sağlam bir izlenim uyandırmayan üst kısım ile ilgili zaman zaman sorunlar oluştu. Bunun dışında teknik olarak bir önceki modelinden farksızdı.

32006 Murcielago LP640

Dürüst olmak gerekirse Roadster modeli kimseyi tatmin etmemişti. Bu yüzden İtalyan otomotiv üreticisi ilgiyi canlı tutmak adına 2006 yılında yeni bir hamle yaptı. Audi’nin önderliğinde Lambo’ya üstün mühendislik bilgileri ve teknolojik altyapılar sağlandı. Sonuç olaraksa 6,5 litre motor hacmine sahip 640 beygirlik bir canavar ortaya çıktı ve “e-gear” adı verilen bir sıralı şanzıman sistemi dahil edildi.

42008 Lamborghini Reventon

Batmobil’i andıran mat siyah rengi ve karbon fiber kaplı gövde 2008 yılında Murcielago ruhuyla birleşti. Dönemin parasıyla 1,2 milyon dolardan satılan ve yalnızca 20 tane üretilen bu aracı farklı bir model olarak değerlendirenler tabi ki olacaktır ancak Murcielago ile Reventon’u birbirinden ayırmak bence biraz haksızlık olacaktır. Performans olarak Murcielago’dan farksız olan Reventon, tıpkı LP640 gibi 6,5 litrelik bir V12 motora ve dört tekerden çekiş sistemine sahip.

52009 Lamborghini Murcielago LP670-4 SuperVeloce

Mühendisler 2009 model LP670-4’ü ürettikten sonra büyük şaşkınlığa uğramış olsa gerek, çünkü isim verme konusunda donup kalmış gibiler, Super Veloce İtalyancada çok hızlı anlamına gelmektedir.

Aracın ağırlığı 90 kilogram düşürüldü, beygir gücü 670’e yükseltildi ve aerodinamik açısından çok daha etkili bir gövdeye kavuşturuldu. Saatteki hızı 350 km civarına ulaşmış ve 0-100 süresi de 3 saniyeye inmişti. Bu dönemin süper arabaları için çok büyük bir başarıydı. Sonuç olarak Lambo 2009 yılında süper bir süper araba üretmeyi başarmıştı. 1 yıl sonra ise 4099. ve son Lamborghini Murcielago üretim bandından çıkarak özel bir etkinlikle son sahibine satıldı. Bugün aracın ikinci el Avrupa fiyatları ise 150 ile 200 bin Euro arasında değişkenlik gösteriyor.

İkinci El Lamborghini Fiyatları

İkinci El Otomobil Fiyatları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here