Otomotiv endüstrisi, araçları daha akıllı hale getirecek olan bağlantılı otomobil çözümleri biçiminde yeniliğe doğru ilerliyor. Bu yazıda otomotiv IoT çözümlerini yönlendiren Mega trendlerin önemli bir aracından bahsedeceğiz. Ve bu yazıda kablosuz yazılım güncellemeleri konusunu ele alacağız.

Otomotiv IoT Bağlantısı trendleri, OEM‘ler ve otomobil kullanıcıları arasındaki ilişkiyi dönüştürüyor. IoT devrimi otomotiv endüstrisini ele geçirirken, araçların performansı, çevresi, bağlı üçüncü taraf sistemleri, sürücü davranışı, otomobil servis sağlayıcıları ve çok daha fazlası hakkında büyük hacimli veriler üreten ve paylaşan IoT cihazlarının bir merkezine dönüşüyor.

IoT sensörleri tarafından desteklenen bağlı otomotiv hizmetlerine yönelik sürekli artan talebi karşılamak için OEM’ler araç için yenilikçi yazılım ve hizmet modülleri tasarlamaya odaklanıyor. Yüksek teknoloji bağlantı çözümleri, bağlantılı araç çözümleri, gelişmiş sürücü destek sistemleri (ADAS) gibi üretimler yapılıyor. Üretimler araç içi bilgi-eğlence sistemleri, navigasyon ve telematik çözümleri gibi daha sofistike araç hizmetlerine yönelik artan talebi karşılamak için kritik öneme sahiptir. Güvenli, verimli ve konforlu sürüşü kolaylaştıran trend olan otomotiv IoT bağlantı çözümlerine yakından bakalım.

Kablosuz yazılım güncellemeleri

Havadan (OTA) yazılım güncellemeleri, otomotiv şirketlerinin uzaktan yazılım güncellemeleri yoluyla araç işlevlerini iyileştirmesine olanak tanıyan bulut özellikli hizmetlerdir. Otomotiv IoT tabanlı OTA güncelleme hizmetleri, araç sistemlerinin bilgi-eğlence, telematik, aracın parçalarını kontrol eden yazılım, elektronik kontrol birimleri ve daha fazlası için yazılım güncellemeleriyle ilgili yeni yayınlanan dosyaları indirmesine izin verir.

Kablosuz yazılım güncellemeleri

OTA güncellemeleri, doğrudan aracın sistemlerindeki yazılımı günceller veya araçla yapılandırılmış mobil uygulamalar gibi harici cihazları güncellemek için kullanılabilir. OTA yazılım güncellemeleri uzaktan yapılabildiğinden, servis istasyonuna gereksiz ziyaretleri azaltır. Ayrıca otomotiv şirketlerinin güncellemelerle ilgili sorunları anında gidermesine ve herhangi bir işlevi herhangi bir güçlük çekmeden yükseltmesine olanak tanır.

Kablosuz bir yazılım güncellemeleri üç aşamaya ayrılabilir:

  • “Güncelleme paketinin” tasarlanması:

    Yazılım güncelleme paketinin tasarımı, mevcut araç sistemlerindeki hataların tanımlanması veya sisteme tamamen yeni bir özelliğin entegre edilmesi gerekliliğinin değerlendirilmesi ile başlar. Ardından, hedeflenen araç içi cihazlar ve uygulamalar için gerekli güvenlik ve konfigürasyon ayarlarıyla bir yazılım veya ürün yazılımı yapısı tasarlanır ve hazırlanır.

  • Güncelleme teslimat yönetimi:

    Tasarım sonrası OTA güncelleme paketi, otomotiv OEM’leri ve satıcıları tarafından yönetilen dağıtım platformuna iletilir. Dağıtım platformu, yazılım versiyonları ile ilgilenir ve doğru yazılım paketini öngörülen araç sistemlerine teslim eder.

  • OTA güncelleme yürütme:

    OTA güncellemelerinin bu aşamasında, şifrelenmiş yazılım paketleri araç sistemleri (Telematik kontrol ünitesi) tarafından alınır ve ardından güvenli bir taşıma kanalı aracılığıyla sunucudan indirilir. Yazılım güncellemesini başlatmak için, bir kullanıcının alınan dosyaların güncelleme sürecini tetiklemesi gerekir.

Otomotiv IoT çözümleri için havadan (OTA) yazılım güncellemeleri, araç işlevlerinin aşağıdaki alanlarında değişiklikler yapar:

Otomotiv IoT çözümleri için havadan (OTA) yazılım güncellemeleri, araç işlevlerinin aşağıdaki alanlarında değişiklikler yapar:

  • Bulut güvenliği ve üçüncü taraf bulut uygulamaları:

    OTA, araçların diğer araçlar, altyapı ve ağ ile güvenli bir bağlantı kurması için bulut güvenlik platformlarına zamanında yükseltmeler sağlar. Ayrıca, üçüncü taraf uygulamaların, navigasyon ve yüksek çözünürlüklü haritalar gibi bulut üzerinden güncellenmesini kolaylaştırır.

  • Gelişmiş sürücü destek sistemleri:

    Görme, RADAR ve LIDAR teknolojilerine dayalı araç ADAS sistemleri, güvenli ve akıllı sürüş için çoklu sensör füzyonuna ve güvenlik mimarisine yardımcı olmak için zaman zaman güncellemeler gerektirir.

  • Tüketici cihazları ve uygulamaları:

    Araç sensörleri ile yapılandırılan tüm bağlı akıllı cihazlar, sorunsuz çalışmasına yardımcı olmak için uygulamaların düzenli güncellemelere de ihtiyaç duyar.

  • Bilgi-eğlence ve telematik cihazlar:

    Araç içi bilgi-eğlence ve telematik cihazları, arayüzleri ve sensörleri, multimedya uygulamaları için OTA güncellemeleri, kabin içinde ECU konsolidasyonu, dijital gösterge panelinde ürün yazılımı güncellemesi vb. İle desteklenebilir.

2.El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here