Otomotiv OTA (Automotive Over-The-Air) sektörü değiştiriyor. OTA’nın Türkçe karşılığını kablosuz iletişim sistemlerinin kullandığı yöntem olarak çevirebiliriz. Özellikle, kablosuz yazılım güncellemeleri, canlı teşhis ve veri toplama gibi uygulamalar halihazırda sadece büyük bir tasarruf potansiyeli vaat etmekle kalmıyor, aynı zamanda müşteri sadakatini artırmak için birçok yeni fırsat sağlıyor. Yakın gelecekte buna benzer başka uygulamaların bu sektörü takip ederek canlandıracağını tahmin ediyoruz.. Bununla birlikte, bu tür Otomotiv OTA çözümlerini sunmanın getirdiği zorluklar ve çabalar büyüktür. Başarılı Otomotiv OTA projeleri için mevcut süreçlere iyi entegrasyon çok önemlidir.

Otomotiv OTA ‘da Anahtar Kullanım Durumları

Yazılım Güncellemesi

Bugün, geri çağırma kampanyalarının çoğu yazılımla ilgilidir. Gün geçtikçe araçlarda kullanılan yazılım miktarı hızla artıyor. Kablosuz yazılım güncellemeleri, bu geri çağırmalardan kaçınarak muazzam bir maliyet tasarrufu potansiyeli sunar. İşlevsel ve güvenlik sorunları uzaktan düzeltilebilir. OTA yazılım güncellemeleri ayrıca, örneğin araç teslim edildikten sonra talep üzerine kurulan yeni özellikler ile yeni iş modellerini uygulama fırsatı sunar.

Canlı Teşhis

Merkezi araç destek merkezlerinden uzaktan yardım seçeneği de mevcuttur. Sürüşe bir sonraki atölyede devam etmenin mantıklı olup olmadığı konusunda bir tavsiye verilebilir. Üretimde, araca mekanik olarak bağlanmak zorunda kalmadan hat sonu testlerinin sonunu gerçekleştirmek için canlı teşhis kullanılabilir. Atölyede, merkezi bir arka uçta çalışan tanılama uygulamaları, günümüzün tanılama test cihazlarını geliştirebilir.

Veri Toplama

Bir araç filosundan dinamik olarak tanımlanmış verilerin toplanması, gerektiğinde yeni iç görüler elde etmenize yardımcı olur. Bu tür toplanan verilere istatistik yöntemleri, makine öğrenimi veya büyük veri analitiği uygulanarak ek değer yaratılabilir.  Örneğin, yeni bir model serisinin lansmanını izlemek için erken geribildirim döngüleri uygulanabilir. Kestirimci bakım, olası bir hasarı gösteren verilerin toplanmasıyla mümkündür ve araç verilerine göre yeni hizmetler sunulabilir.

Başarı Faktörleri

Güvenlik

  • Yalnızca yetkili ve doğrulanmış veriler yetkili kişiler tarafından kullanılacaktır.
  • Yalnızca yetkili kuruluşlar bir araçtan veri toplayabilir.
  • Sadece kimliği doğrulanmış ve yetkili kullanıcılar bir araca teşhis koyabilmelidir.

Sağlamlık

  • Uzaktan iletişim sorunları nedeniyle bir aracın yeniden programlanması asla başarısız olmayacaktır.
  • Yeniden programlama güvenli olmalıdır, sorun olması durumunda geri çağırma stratejilerine ihtiyaç vardır.
  • Güncellemelerin güvenilir olması gerekir, sistem araçların bir güncellemeyi kaçırıp kaçırmadığını tespit etmelidir.

Otomotiv OTA: Over-The-Air Sektörü Değiştiriyor

Verimlilik

  • Araçtaki OTA bileşenlerinin ayak izi küçük olmalıdır (ağ ve ECU’lar).
  • Veri Toplama, araç, arka uç ve bağlantı kaynaklarını ekonomik olarak kullanmalıdır.
  • Canlı Tanılama, bağlantıya yüksek gereksinimler getirmemelidir.

Cevaplanabilirlik

  • OTA aracılığıyla Canlı Teşhis, neredeyse yerel bir test cihazı kadar duyarlı olmalıdır.

2.El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here