Bu yazımızda I ve II. Dünya Savaşı sonrası otomobil sektörünün gidişatı hakkında bilgi vereceğiz. I ve II. Dünya Savaşı öncesi üretilen otomobiller, ilk otomobilin tarihi ve bunlar hakkında daha detaylı bilgileri diğer yazımızdan takip edebilirsiniz. Ancak burada devam niteliğinde olan savaş sonrası ve modern çağ otomobillerine yer vereceğiz.

I ve II. Dünya Savaşı Sonrası Otomobil Sektörü

Buharla çalışan otomobillerden sonraki bu dönemde hem içten yanmalı hem de elektrikle çalışan arabalar vardı. Baker Motor Araç Şirketi, 1898’den 1915’e kadar elektrikli araba üretimi yaptı. Popüler General Electric veya GE, 1892’de kuruldu ve elektrikli arabalara yıllarca otomobil yedek parçaları tedarik etti.

Savaş sonrası otomobil tarihinde, 1. Dünya Savaşı sonrasında veya 1920 civarında araçların yollarda hızlı hareket için öneminin anlaşıldığına dikkat edilmelidir. Birçok büyük ülkede farklı otomobil markaları ve modellerine olan talep arttı.

I ve II. Dünya Savaşı Sonrası Otomobil Sektörü; Chrysler Arabası
Chrysler Arabası

1924’te Chrysler Corporation, modern teknolojinin uygun kullanımı nedeniyle son derece popüler hale gelen yeni bir araba çıkardı. Chrysler arabası büyük yeniliklerle üretildi. Chrysler arabasında altı silindirli, yüksek sıkıştırmalı motor, daha yüksek hız, hafif gövde, dört tekerlekli frenler ve balon lastikler bulunuyordu. Aynı dönemde BMW ve Nissan’ın öncüsü sayılan Austin otomobil piyasaya sürüldü.

Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra üretilen arabaların çoğu hidrolik frenli dört tekerleğe sahipti. Belki de ilk kez, otomobil üreticileri arabalara ısıtıcı ve radyo bağladı. Otomobillerin tasarımı, 1930 Cadillac V-16’modelinden görülebileceği gibi ciddi bir dönüşüm geçirdi.

1930 Cadillac V-16
1930 Cadillac V-16

İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra ABD, İngiltere, Fransa, İsveç ve Japonya’da otomobil üretimi hızla arttı. 1957 Chevrolet Bel Air ve Ford Fairlane 500 Skyliner’da görüldüğü gibi tasarım ve kapasite önemli ölçüde iyileştirilirken, otomobillerin şekli daha uzun ve daha geniş otomobiller haline geldi.

Modern Çağ Otomobilleri

1955’ten 2000’e, hatta bugüne kadar, buna otomobil endüstrisinin modern çağı diyebilirsiniz. Dünyanın dört bir yanında yeni şirketler ortaya çıktı ve yeni teknolojiyi benimseyerek kullanıcı dostu arabalar ürettiler. Bunlara Volkswagen, Fiat, Renault ve daha pek çoğu dahildir. Honda, Ford, Mitsubishi, Chevrolet, Hyundai ve diğerlerinin farklı modellerinin adlarını ekleyebilirsiniz.

I ve II. Dünya Savaşı Sonrası Otomobiller; Modern Çağ Otomobilleri

Otomobiller, savaş sonrasından günümüze kadar dört tekerlek üzerinde uzun ve bitmeyen bir yolculuğa sahiptir. Günümüzde artık içten yanmalı otomobiller belki de son zamanlarını yaşıyor.

İkinci El Otomobil Fiyatları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here