Orijinal Ekipman Üreticisi OEM Nedir?

0
10348

Aracınızın bir parçasını değiştirmek için sanayiye gittiğinizi varsayalım. Söz konusu parça için size farklı fiyatlarda üç alternatif sunulacaktır: orijinal parça, oem ve yan sanayi. Orijinal ve yan sanayi kendilerini isimlerinden belli ederler. Genelde kullanıcıların en çok kafasını karıştıran ise OEM olur. Peki nedir bu OEM?

OEM Nedir?

OEM (Original Equipment Manufacturer) Türkçe’de orijinal ekipman üreticisi anlamına gelir. Otomotiv endüstrisi oldukça kompleks bir endüstridir. Bir otomobil üretmek için mekanik, elektronik parçaların yanında lastikten koltuğa, süngerden plastiğe ve balataya kadar birçok farklı ürün kullanmak gerekir. Otomobil markalarının hiçbiri otomobil imalatında kullandıkları parçaların tamamını kendileri üretmezler. Onun yerine, kendilerinin tasarladığı ürünleri tescil ettikleri bir firmaya ürettirirler. Bu firmalara OEM denir.

Örneğin Garett ve BorgWarner otomotiv sanayisinde en çok rağbet gören turbo üreticileridir. Bu iki firma aralarında Mercedes, Volkswagen ve Ford’un da olduğu birçok firmanın tedarikçisidr. Valeo ise kayış, gergi bilyaları ve balata üreticisidir. Birçok Fransız arabasında Valeo marka ürünler görebilirsiniz. Herkesin bildiği bir diğer OEM ise Bosch’tur. Bujiden balataya geniş bir ürün gamında hizmet veren marka, birçok Alman arabasına ürün tedarik eder.

OEM ile Orijinal Farkı

Orijinal ürün ile OEM ürün arasında fonksiyonel açıdan hiçbir fark yoktur. İkisi de aracınızın markası ne ise o marka tarafından istenilen değer ve ölçülerde üretilmiş parçalardır. Görsel olarak bir fark mevcuttur: Logo. Otomobil üreticileri yalnızca kendi sattıkları ürünlerde logo kullanılmasına izin verir. Örneğin Bosch markası Volkswagen için bir sensör üretir ve bunu Volkswagen satarsa üzerine amblemini koyar. Ancak aynı ürünü Bosch markası satarsa VW amblemine yer veremez.

Yan sanayi ürün ile OEM ürünü karıştırmamak gerekir. Yan sanayi ürün otomobil üreticisinin hiçbir tescili, onayı veya izni olmadan üretilen parçalardır. Aracınızla uyumlu çalışıp çalışmayacağının garantisi yoktur.

OEM Ürün Fiyatları

Fiyat olarak OEM parçalar orijinal ürün ile yan sanayi ürünler arasında yer alır. Örneğin VW Golf için EGR Valfi almak isterseniz orijinal ürün için yaklaşık 4.500-5000 TL arasında bir bütçe ayırmanız gerekecektir. Aynı ürünü OEM üretilmiş şekilde alırsanız neredeyse yarı yarıya daha ucuza satın alabilirsiniz.

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here