Volkswagen Golf Tarihi

0
12568

1974’ten bugüne dek yaklaşık 35 milyon adet Volkswagen Golf üretildi. Matematiksel bir bakış açısıyla yaklaşacak olursak her 40 saniyede bir kişi yeni bir Golf satın alıyor. Üretime başladığı günden bu yana adeta otomobilde yeni bir sınıfın lokomotifi olan Volkswagen Golf, bugün dünyanın en çok satan ilk üç arabasından biri haline geldi. 46 sene ve yedi jenerasyondur devam eden üretim, 2020 yılında Golf 8 ile beraber yeni bir sayfa açtı. Ancak bu yazımızda geçmiş jenerasyonlara biraz yakından bakacak ve tarihe ayna tutacağız.

Golf I (1974-1983)

Golf I, 1974 ile 1983 yılları arasında üretildi. Daha önceleri üretilen ve efsaneleşen Beetle modelinin varisi olarak tasarlanan Golf, bu yıllar arasında 7 milyon adet sattı. Beetle’dan sonra Golf hem tasarım hem teknoloji olarak devrim niteliğinde bir değişim demekti. Yumuşak yuvarlak çizgilerden daha sert ve köşeli bir tasarıma geçiş yapılmıştı. Aracın arkasında yer alan hava soğutmalı bir motor yerine aracın önünde konumlanan su soğutmalı bir motor tercih edilmişti.

Golf II (1983-1991)

1991 yılına dek üretilecek olan Golf II ile birlikte aracın hacmi biraz daha genişledi. Genel hatlar korunsa da ön ve arka tamponlarda yapılan değişiklik, yeniliği hissettiriyordu. Robotik üretimin kullanıldığı ilk nesil olan ikinci nesil ile beraber ABS ve hidrolik direksiyon gibi teknolojiler de kullanılmaya başlandı. Ayrıca ilk kez dört çeker Golf prototipi de bu nesilde ortaya çıktı. Henüz egzoz gazı emisyonları kimsenin umurunda değilken önce 1984 yılında benzinli motorda daha sonra 1989 yılında dizel motorda katalitik konvertör yer almaya başladı. Golf II, üretildiği 8 yıl boyunca 6.3 milyon adet sattı.

Golf III (1991-1997)

Tasarım olarak kendi çizgisini oluşturan Volkswagen Golf, üçüncü jenerasyonda o çizginin üzerine radikal yenilikler ile şekil verdiği bir otomobil yaratmıştı. Tasarımı ile aerodynamic performansını artırmanın yanı sıra 6 silindirli motor opsiyonu, sürücü hava yastığı ve hız sabitleme teknolojileri ile rekabeti artırmıştı. Büyüyen tekerlekleri ile yere daha sağlam basan üçüncü jenerasyon, 1996 yılından itibaren yolcu hava yastığıyla üretildi. Aynı yılda ABS’nin standart donanım haline gelmesi ile güvenliğe önem veren müşterilerini daha da sevindirmişti. Üretimden kaldırıldığı 1997 senesine kadar 4.8 milyon adet sattı.

Golf IV (1997-2003)

Evrimsel sürecin en önemli halkası konumunda olan dördüncü jenerasyon geniş tavan, sert ve güçlü bir C sütununun karakteristik hale geldiği versiyon oldu. Bu jenerasyonda elektrikli diferansiyel ile dört çeker (4MOTION) Golf seri üretime geçti. 6 ileri manuel şanzıman ile çift kavramalı otomatik şanzıman (DSG) yine dördüncü jenerasyon ile tüketiciye ulaşmaya başladı. 180 beygir gücündeki ilk Golf GTI de bu kasa ile hayatımıza girdi. Toplumun tüm kesimlerinden insanlara hitap eden Golf, dördüncü jenerasyon ile birlikte Beetle’ı geçerek en çok satan Volkswagen oldu. 1997-2003 yılları arasında üretilen dördüncü jenerasyon yaklaşık 5 milyon adet sattı.

Golf V (2003-2008)

Geleneğin 21.yüzyıl ile buluştuğu versiyon olan beşinci jenerasyon tasarım dilindeki devamlılığın spor bir kültür ile birleşimini yansıtıyordu. Kaputun farların ardından gelen spor bakışı ve arkaya doğru yükselen duruşu ile kaslı bir yapıya büründü. Teknoloji anlamında da 21.yüzyılın evladı niteliğinde sayılan Golf V, lazer kaynak yapılan Golf olma özelliğini taşıyordu. Arka hava yastıkları, yağmur sensörü, sunroof ve xenon far opsiyonlarının yanı sıra 7 ileri DSG şanzıman ile o yıllarda konfor düşkünlerine göz kırpıyordu. Ayrıca Volkswagen, Golf V ile beraber turbo beslemeli benzinli motoru ve dünyanın ilk çift şarjlı direkt enjeksiyonlu benzinli motorunu (TSI) da tanıttı. Golf V, 2003-2008 yılları arasında 3.27 milyon adet sattı.

Golf VI (2008-2012)

Güvenlik alanında artan yenilikleri ile ön plana çıkan altıncı jenerasyon bir öncekine nazaran daha keskin ve spor hatlar ile görücüye çıktı. Lazer kaynaklı gövde öylesine bütüncül bir yapı oluşturdu ki araç EuroNCAP çarpışma testlerinden beş yıldız ile geçti. Diz bölgesinde yer alan hava yastığı da artık standart hale geldi. Far sensörü, yokuş kalkış desteği, start-stop ve arka LED stoplar da bu versiyondaki diğer yenilikler arasında yer aldı. 2009 yılında Yılın Otomobili ödülünü alan Golf VI, 2012 yılında üretimden kaldırılana dek 2.85 milyon adetlik satış rakamına ulaştı.

Golf VII (2012-2019)

Yedinci jenerasyon ile daha agresif, sert ve sportif bir görüntüye bürünen Golf, aynı zamanda Modular Transversal Toolkit (MQB) teknolojisinin de kullanıldığı ilk jenerasyon olma özelliğini taşıyor. Ön tekerleklerin biraz daha aracın burnuna doğru getirildiği bu tasarım ile Golf, optik olarak uzun bir kaput ve geride konumlandırılmış kabin hissi vererek konfor sınıfı bir araç haline dönüştürülüyor. Bir önceki versiyona göre 100 kg daha hafif olmasının yanı sıra motor seçeneğine göre %23’e varan yakıt tasarrufu vaat ediyor. Ayrıca 2014 yılından sonra tamamen dijital hale gelen gösterge panelleri ve tam elektrikli versiyonu ile geleceğin otomobili olmak için de kolları sıvamış görünüyor. Ancak teknolojisi ile yol gösterici olacak olsa da tasarım olarak 2020 yılından itibaren yerini Golf 8’e bırakacak. Üretimi sonlandırılana dek 6 milyon adet üretilecek.

Golf VIII

Tasarım olarak ön tarafta radikal bir değişikliğe giden Golf, dördüncü nesilde olduğu gibi  farlara doğru eğilen bir kaput tercih etmiş. Tavanın ve A sütununun da daha eğimli olduğu bu versiyon, en aerodinamik Golf olma özelliğini taşıyor. İç mekanda da oldukça cesur değişiklikler yapan Golf, donanım olarak da oldukça cömert davranacak. Öyle ki, başlangıç paketinde dahi LED ön farlar, LED stoplar, anahtarsız çalıştırma, dijital gösterge paneli ve 8.25″ boyutlu bilgi eğlence sistemi ekranı olacak. Beşi elektrikli olmak üzere 11 farklı motor opsiyonu ile satışa sunulacak olan Golf 8, 2021 Ocak ayından itibaren ülkemize giriş yapacak.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here