Honda Seviye 3 Otonom Sürüş İçin Düğmeye Bastı

0
1334

Honda Seviye 3 Otonom Sürüş İçin Hazırlanıyor

Japon Otomobil üreticisi Honda, çarşamba günü yaptığı açıklamada, seviye 3 otonom sürüş ile donatılmış araçları satmaya başlamak için Japon Kara, Altyapı, Ulaştırma ve Turizm Bakanlığı’ndan (MLIT) yasal onay aldığını duyurdu.

honda seviye 3 otonom sürüş

Honda, yaptığı basın açıklamasında, şirketin mali yılı (31 Mart 2021) sonunda tamamen yeni “Honda Sıkışık Trafik Pilotu” (TJP) özelliği ile donatılmış Honda Legend’in satışına başlayacağını vurguladı. Bu özelliğin, etkinleştirilmesinden önce tüm yol koşullarının mükemmel olması gerektiği için General Motors’un Süper Cruise ve Ford’un Aktif Sürüş Asistanı’na benzediği bildiriliyor.

Honda Seviye 3 Otonom Sürüş Nedir?

Aracın çevre ile entegresyonunun ve gerçek manada otonom sürüş başlangıcı denilebilecek hızlanma, yavaşlama gibi özelliklerin başladığı seviyedir. Araç etrafındaki nesneleri algılar ve gerekirse şerit değiştirme, dönüşler ve öndeki araca bağlı olarak hızlanıp yavaşlama gibi işlemleri halledebilir. Ancak seviye 3 otonom sürüşte sürücü direksiyon başında olmalıdır. Çünkü yapay zekanın algılayamadığı durumlarda ya da olumsuz hava koşullarında sürücü aracın kontrolünü ele almalıdır.

Honda’nın geliştireceği sistemde aracın herhangi bir nedenle devreden çıkması gerekirse, sürüş koşulları yetersiz hale gelmeden önce sürücü uyarılır. Kontroller (direksiyon, hızlanma ve frenleme dahil); otonom sürüş uygun koşullar altında yeniden devreye alınana kadar sürmeye devam etmesi gereken sürücüye bırakılır. Ayrıca Honda, Seviye 3 teklifini “gözleri kapalı” sürüş olarak sınıflandırmakta. Ancak bu seviyede bu özelliği kazanabilmesi için aracın sürücü durumunu tanıyan bir Sürücü İzleme Sistemi ile donatılması gerekiyor.

Bir Dönüm Noktası Mı?

Seviye 3 otonom sürüş planları Audi’nin A8 aracında pek başarılı olmayan bir şekilde sunulmasından sonra uzun bir süreliğine rafa kaldırılmıştı. Japon otomobil üreticisi Honda seviye 3 otonom sürüşün ne kadar önemli olduğunun farkında. Özellikle Japonya gibi araç trafiğinin her geçen gün arttığı ülkelerde insanların iş yaşamlarıyla beraber trafikte dikkatlerinin azalması ve kazaların artması olası. Her ne kadar 2020 yılında ölümcül trafik kazası oranları Japonya’da azalmış olsa da bunun bir sebebinin de pandemi olduğu unutulmamalıdır.

honda_otonom

Japon hükümeti de otonom sürüşün öneminin farkında gibi görünüyor. Yaklaşık bir yıl kadar önce Japon hükümeti seviye 3 otonom sürüş için gerekli koşulları sağlayan yolların oluşturulması için Karayolu Taşıtları Yasası’nda değişiklik yaptı. Honda’nın bu gelişmeleri ve Japon hükümetinin yaptıkları kısa vadede pek bir anlam içermiyor gibi görünse de uzun vadede otonom sürüşe sahip araçların trafikte rahatça var olabilmesi için gereken adımların atılmasında öncülük ettiğinin bir göstergesi. Peki sizce tamamen otonom araçlar ne zaman trafiğe çıkmaya hazır hale gelecekler?

İkinci El Otomobil Fiyatları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here